Dan otvorenih vrata HVU-a ”Dr. Franjo Tuđman“

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“ održan je 8. veljače u vojarni ”Petar Zrinski“ u Zagrebu. Sudjelovalo je više od stotinu posjetitelja. 

Posjetiteljima su predstavljeni sveučilišni preddiplomski i diplomski vojni studijski programi Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Vojnog pomorstva te sveučilišni preddiplomski i diplomski studij Aeronautike – smjer vojni pilot.

Zapovjednik Kadetske bojne ”Predrag Matanović“ satnik Hrvoje Šimleša uvodno se obratio posjetiteljima te održao multimedijalnu prezentaciju o životu i radu kadeta na HVU-u. Posjetitelji su se upoznali s uvjetima upisa, obvezama kadeta, vojnom obukom, kampovima kadeta te daljnjim mogućnostima razvoja karijere u Hrvatskoj vojsci. Imali su također mogućnost dobiti odgovore na postavljena pitanja.

Kadetkinja narednica Patricija Hip četvrta je godina sveučilišnog studija Vojnog vođenja i upravljanja kojoj je motiv za vojni poziv iz obitelji: ”Bilo je vojnika u mojoj obitelji pa sam slušala priče, ali isto tako ovaj program osigurava siguran posao nakon završetka studija i to je bio jedan od glavnih motiva. Ja sam rod pješaštva i nadam se da ću doći u borbenu postrojbu i da ću se nastaviti obrazovati i steći viši čin.“

Kadet skupnik Maurizio Ivetić polaznik je druge godine Aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti, smjer vojni pilot. Letenje je bio njegov motiv za poziv vojnog pilota: ”Letenje je stvarno poseban doživljaj, pilotski poziv sam po sebi i sve što ide uz njega, tko to voli i tko to želi, preporučio bih da se prijavi.” Pamti i svoj prvi let u avionu: ”Svi ga se sjećamo, bili smo impresionirani, sve se to dosta brzo događalo. Pamtim taj let, naravno. Imamo tu privilegiju da smo uopće letjeli prije nego što smo upisali fakultet. Doživjeli smo to, vidjeli smo kako je živjeti i raditi u eskadrili, kako to sve skupa izgleda.” U budućnosti želi biti pilot aviona.  

Posjetitelji su razgledali objekte Kampusa, knjižnicu, sportsku dvoranu, kadetski klub i prostorije u kojima borave kadeti. Razgledali su također i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme koje kadeti koriste u obuci kao i kabinet oklopništva.

Tekst: Zdravko Lovašen

Foto: Stefan Španić