Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“

Prvi Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“ u novoj akademskoj godini održan je 23. studenog 2019.

Oko šezdeset srednjoškolaca, od kojih neki u pratnji roditelja i braće, posjetili su HVU ”Dr. Franjo Tuđman“ u vojarni ”Petar Zrinski“ u Zagrebu kako bi se bolje upoznali s mogućnostima studija na vojnim sveučilišnim studijima Vojno vođenje i upravljanje, Vojno inženjerstvo, Vojno pomorstvo te s mogućnošću školovanja za vojnog pilota.

Na početku posjeta zapovjednik Kadetske bojne ”Pukovnik Predrag Matanović“ satnik Hrvoje Šimleša posjetiteljima je održao prezentaciju programa Kadet, objasnio strukturu i organizaciju rada i života tijekom studija te sve obveze i prednosti studiranja na vojnim studijima.

Na kraju prezentacije, a prije obilaska vojarne, nazočne je pozdravio i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-bojnik Mate Pađen, a Danu otvorenih vrata pridružili su se prorektorica Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivana Ćuković-Bagić te voditelj studija Vojno inženjerstvo prof. dr. sc. Ivica Smojver.

Nakon prezentacije, posjetitelji su obišli smještajne i sportske objekte, učionice i knjižnicu te specijalizirane učioničke prostore poput Kabineta za oklopništvo i Kabineta pješaštva. Srednjoškolcima je taj dio bio najzanimljiviji jer su imali prigodu razgovarati s kadetima o oružju i rukovanju njime i o kadetskom životu općenito, a tko je bio zainteresiran, mogao je ući u borbeno vozilo, držati protuavionski top, pištolj ili jurišnu pušku, ali sve uz strogi nadzor kadeta, koji su vrlo ozbiljno shvatili svoju ulogu mentora mladim gostima.

 

OJI

Foto: T.Volarić