Dan otvorenih vrata HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” u Splitu

U vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu održan je 16. ožujka Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”. Posjetiteljima je predstavljen integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Sveučilišta u Splitu i HVU-a Vojno pomorstvo, sveučilišni preddiplomski studijski programi Sveučilišta u Zagrebu i HVU-a Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje te preddiplomski i diplomski studij Aeronautika – smjer vojni pilot.

Kadeti prve godine vojnog pomorstva održali su prezentaciju studijskih programa i organizacije rada te obveza i prednosti studiranja na vojnim studijima. Posjetitelji su zatim imali priliku razgledati vojarnu, sportske terene, smještajne objekte te učionice i specijalizirane kabinete u kojima se provodi nastava i obuka. U obilazak je bilo uključeno i razgledavanje brodova Hrvatske ratne mornarice te naoružanja i vojne opreme koje kadeti koriste na obuci.

Studijski program Vojno pomorstvo petogodišnji je integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij namijenjen obrazovanju budućih časnika Oružanih snaga RH. Program omogućuje obrazovanje i za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova. Razvijen je u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Splitu. Završetkom studijskog programa stječe se akademski naziv magistar/magistra inženjer/inženjerka vojnog pomorstva: smjer vojne nautike, smjer vojnog brodostrojarstva i smjer vojne elektrotehnike. Prvi naraštaj kadeta vojnog pomorstva upisan je u akad. godini 2018./2019. u Splitu.

Tekst: Darija Jurko

Foto: Darija Jurko / HVU