”Danas im još jednom iskazujemo našu zahvalnost”

“Žrtva Vukovara i Vukovaraca nikad ne smije biti zaboravljena, ona ima posebno značajnu ulogu u hrvatskoj povijesti, u uspostavi samostalne, nezavisne, suverene i demokratske države,” kazao je ministar obrane Mario Banožić

Kolona sjećanja, koju su predvodili hrvatski branitelji Vukovara 18. studenog 2020., bila je središnji događaj obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. –  2020. “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. Uz Vukovarce, hrvatske branitelje i njihove obitelji te predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata obilježavanju su nazočili i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministar obrane Mario Banožić, načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, saborski zastupnici, pripadnici Hrvatske vojske, MUP-a, predstavnici lokalne i područne samouprave i drugi.

Obilježavanje je počelo ispred Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana gdje je održan kratak prigodan program i formirana Kolona sjećanja koja je krenula na križni put vukovarskim ulicama prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata. Ondje su sudionici položili ruže na počivališta poginulih i ubijenih branitelja i civila, a izaslanstva su odala počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i svijeća ispred spomen-obilježja žrtvama iz Domovinskog rata. Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić predvodio je molitvu za žrtve Domovinskog rata grada Vukovara, a svetu misu za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu nadbiskup i metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je da na današnji dan odajemo dodatnu počast gradu Vukovaru,  svim hrvatskim  braniteljima i žrtvama, koje su donijele pobjedu u Domovinskom ratu i koje su zaslužne za našu slobodu. “Danas im još jednom iskazujemo našu zahvalnost,” istaknuo je predsjednik Vlade.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da Vukovar predstavlja simbol otpora i hrabrosti, žrtve, pobjede i zajedništva pred kojim svi trebamo zastati i pokloniti se. “S posebnom zahvalnošću prisjećamo se poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila u Vukovaru i posebno poštovanje odajemo njihovim obiteljima kao i svim civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata. Njihova žrtva, žrtva Vukovara i Vukovaraca nikad ne smije biti zaboravljena, ona ima posebno značajnu ulogu u hrvatskoj povijesti, u uspostavi samostalne, nezavisne, suverene i demokratske države. Naša je dužnost na ovaj dan dostojanstveno i primjereno odati počast svim sudionicima obrane Vukovara – grada simbola hrvatske slobode,” istaknuo je ministar Banožić.

Državni dužnosnici obišli su nedavno obnovljeni Vukovarski vodotoranj te položili vijenac i upalili svijeću na Spomen-obilježju na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Domagoj Vlahović

Foto Mladen Čobanović