Mirna ruka i precizno oko

U vojarni ”Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku pripadnici Pukovnije protuzračne obrane proveli su tečaj za poslužitelja prijenosnih raketnih sustava protuzračne obrane u trajanju od šest tjedana, a polaznici su se obučavali u sigurnom rukovanju sustavima Strela-2M i Igla

Kako bi pripadnike Hrvatske ratne mornarice osposobili za rukovanje prijenosnim raketnim sustavima protuzračne obrane te tako ojačali njihovu sposobnost gađanja ciljeva u zračnom prostoru, pripadnici Raketne bitnice Pukovnije protuzračne obrane u vojarni ”Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku proveli su tečaj za poslužitelje prijenosnih raketnih sustava u trajanju od šest tjedana. Tečaj je počeo 26. listopada, a u šest tjedana njegova trajanja polaznici uče sigurno rukovati sustavima Strela-2M i Igla, odnosno samostalno obavljati dužnost poslužitelja prijenosnih raketnih sustava.

”Polaznici rade na simulatoru za Iglu i trenažeru za obučavanje na prijenosnom raketnom sustavu i prolaze dvije faze tečaja. Prva faza traje četiri tjedna tijekom kojih se uči sigurno rukovanje sustavom i počinje se s trenažnim gađanjima na trenažerima i simulatoru, a nakon toga naučeno se primjenjuje u realnim uvjetima kroz bojnu uporabu sa sustavom te se odlazi na teren. Također, predviđen je jedan tjedan trenažnog gađanja na imitatoru zračnog cilja u stvarnim uvjetima na poligonu ”Crvena zemlja” ili na poligonu ”Zečevo”. Nakon toga slijedi završni tjedan tijekom kojeg imamo trenažno gađanje u Zemuniku na stvarni cilj uz potporu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pri čemu je stvarni cilj MiG-21, Pilatus, Zlin ili helikopteri Bell i Kiowa Warrior,” objašnjava tijek tečaja natporučnik Josip Čulina, zapovjednik 1. raketnog voda u Raketnoj bitnici te dodaje kako je trenažiranje u realnim uvjetima važno kako bi se postigla odgovarajuća reakcija u stvarnom napadu iz zračnih prostora.

Trenažna gađanja

Budući da se sustavom Strela gađa cilj u odlasku, a Iglom cilj u dolasku, pojašnjava dalje natporučnik Čulina, u taktičkom smislu ta se dva sredstva nadopunjavaju za popunu dubine na bojištu. Svi polaznici tečaja, kako bi prešli na drugu, složeniju fazu obuke, na trenažnim gađanjima u prvoj fazi moraju postići 200 uspješnih lansiranja.

”U drugoj fazi radi se trenažno gađanje, ali na imitator zračnog cilja IZC M97 koji se ispaljuje iz ručnog protuoklopnog bacača. Tu dolazi do izražaja vještina  pravog raketaša, koji mora imati mirnu ruku i dobro oko. Na gađanju na imitator zračnog cilja potrebno je postići 100 uspješnih zahvata s raketom i lansiranja. Kad se to svlada, u vojarni ”Pukovnik Mirko Vukušić“ na stvarnom cilju mora se imati 100 ispravnih zahvata i to na zrakoplove i helikoptere. Tek kad se to sve zadovolji, jedan poslužitelj prijenosnih raketnih sustava u početnoj je fazi i na putu prema bojnom gađanju raketom,” kaže zapovjednik 1. raketnog voda u Raketnoj bitnici. No, bojnom gađanju prethodi ispitno školsko gađanje koje najčešće provodi Zapovjedništvo za obuku i doktrinu, ali i pismeno testiranje poznavanja sustava i mjera sigurnosti na poligonu.

”Petorica pripadnika HRM-a, koji su trenutačno na tečaju, na svojim su brodovima raspoređeni kao topnici pa tako već imaju određena znanja iz protuzračne obrane. HRM zadnjih nekoliko godina intenzivno radi na podizanju sposobnosti za gađanje ciljeva u zračnom prostoru kako bi imali obranu iz zraka, odnosno kako bi svoje brodove štitili i na sidrištu i u plovidbi. Uz topničke sustave, ovo im je nova sposobnost da gađaju s prijenosnim raketnim sustavima s broda,” kaže natporučnik Čulina. Dosad je obučeno više od 30 pripadnika HRM-a, a sve što su naučili pokazali su tijekom bojnog gađanja u sklopu međunarodne vojne vježbe Štit na rtu Kamenjak.

Priprema za bojno gađanje

”Nakon dugog niza godina prošle su godine pripadnici HRM-a prijenosnim raketnim sustavom Strela-2M gađali s broda. Jako nam je drago da se ta sposobnost ponovno aktivirala u HRM-u,” napominje natporučnik Čulina.

Uz pripadnike HRM-a, na tečaju su bila i trojica pripadnika Pukovnije protuzračne obrane, dvojica časnika i jedan dočasnik, s ciljem pripreme i osvježenja za provedbu bojnog gađanja tijekom vježbe Štit, a tečaj prolaze i sedmorica pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga. S polaznicima tečaja rade dvojica iskusnih obučavatelja koji su svoje iskustvo na prijenosnim raketnim sustavima stekli u Domovinskom ratu te nekoliko mlađih instruktora što čini dobar spoj mladosti i iskustva. ”Imamo odličnu suradnju s HRM-om. Polaznici tečaja zainteresirani su i motivirani za rad jer je riječ o novoj sposobnosti koju moraju implementirati u svoj rad. Svjesni su zadaće koja je ispred njih i ne nedostaje im motiva i želje za usvajanjem novih znanja,” kaže prvi dočasnik Raketne bitnice i instruktor na specijalističkoj vojnoj obuci i dodatnoj osposobljenosti stožerni narednik Marin Vidas.

Za dojmove smo pitali i polaznika tečaja topnika na desantnom brodu minopolagaču DBM-82 Krka mornara Marka Martinovića.

”Obuka je jako dobro organizirana, a s instruktorima sam jako zadovoljan. Dok se nismo dobro upoznali sa sustavima, bilo je dosta zahtjevno, no ovo je četvrti tjedan obuke pa nam je puno lakše raditi. Posebno se veselim odlasku na teren kako bismo u realnim uvjetima primijenili sve što smo na tečaju naučili,” zaključio je mornar Martinović.

Tekst: Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt