Pripadnici OSRH ispraćeni na vježbu Trident Juncture 15

Vježba Trident Juncture 15 najveća je NATO-ova vježba u zadnjih 15 godina u kojoj se provjerava spremnost NATO-ovih Snaga brzog odgovora. Na vježbu su iz Lore krenula dva desantna broda minopolagača (DBM) “Cetina” i “Krka” HRM-a koji prevoze pripadnike i opremu Hrvatske kopnene vojske. “Ovo je prvi put da Oružane snage RH sudjeluju u tako velikom broju s pripadnicima i tehnikom. Bit će to prilika da pokažemo našu spremnost i uvježbanost,” rekao je na ispraćaju kontraadmiral Robert Hranj

U splitskoj su bazi “Lora” 11. listopada svečano ispraćena dva desantna broda minopolagača (DBM) “Cetina” i “Krka” HRM-a koji prevoze pripadnike i opremu Hrvatske kopnene vojske u Španjolsku na NATO-ovu vojnu vježbu Trident Juncture 15. Brodovi prevoze četiri vozila Patria, dva kamiona, jedno terensko vozilo i opremu za potrebe snagama HKoV-a za sudjelovanje na vježbi te 14 pripadnika HKoV-a, od ukupno njih 50, koliko će ih sudjelovati na vježbi. Ostali će pripadnici biti prevezeni zračnim putem.
Na svečanom su ispraćaju bili direktor Glavnog stožera OSRH kontraadmiral Robert Hranj, zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović i zapovjednik Gardijske motorizirane brigade (GMTBR) brigadni general Boris Šerić.
Kontraadmiral Hranj istaknuo je da je vježba Trident Juncture 15 najveća NATO-ova vježba u zadnjih 15 godina u kojoj se provjerava spremnost NATO-ovih Snaga brzog odgovora. “Ovo je prvi put da Oružane snage RH sudjeluju u tako velikom broju s pripadnicima i tehnikom. Bit će to prilika da pokažemo našu spremnost i uvježbanost,” rekao je kontraadmiral Hranj. Dodao je kako je planirano putovanje pet dana u jednom smjeru, a sama vježba traje dvadesetak dana, tako da će cijeli put i odsutnost trajati više od mjesec dana.
Komodor Stipanović izrazio je zadovoljstvo što će Hrvatska ratna mornarica sudjelovati u potpori prevoženja snaga i opreme Hrvatske kopnene vojske koja će sudjelovati na vježbi u Španjolskoj. “Na taj način HRM dokazuje svoje znanje, sposobnosti i vještine u izvršavanju svojih namjenskih zadaća. Prvi će put hrvatski ratni brod tako daleko od domovine vijoriti hrvatsku zastavu, što je za nas mornare veliki izazov,” rekao je komodor.
Brigadni general Šerić istaknuo je da Gardijska motorizirana brigada na vježbi sudjeluje s jednim mehaniziranim vodom iz sastava druge mehanizirane bojne Gromovi (4 BOV-a Patria i 40 pripadnika OSRH), časnikom za vezu u S3 bojne, skupinom za potporu s dva motorna vozila i šest pripadnika OSRH, jednim promatračem kontrolorom s jednim motornim vozilom te časnikom za nadzor štete, a s ciljem prezentacije spremnosti hrvatske sastavnice deklarirane za NRF16 te povećanja njezine interoperabilnosti s ostalim članicama NATO-a. “Sudjelovanje u vježbi nastavak je obuke koju smo provodili u RH te ispunjenje obveze obučavanja u međunarodnom okružju. Složenost ove vježbe poslužit će nam da provjerimo našu interoperabilnost i spremnost za integraciju u međunarodnom okružju, ” rekao je general Šerić. Dodao je kako je ovo prvi put da se kopnene snage OSRH raspoređuju u tako udaljeno područje izvođenja vježbe na tri načina, kopnom, morem i zrakom.


Vježba Trident Juncture 15 provodi se od 3. listopada do 6. studenog 2015. i podijeljena je u dva dijela. Prvi dio vježbe održan je od 3. do 16. listopada 2015. na zapovjednom mjestu (CPX), a drugi će se dio održati od 21. listopada do 6. studenog 2015. s postrojbama (LIVEX). Vježba se održava na tri lokacije, u Italiji, Španjolskoj i Portugalu, a sudjelovat će obučna skupina veličine korpusa s oko 30 000 pripadnika iz sve tri grane. U Španjolskoj je planirano sudjelovanje oko 15 000 pripadnika OS-a zemalja sudionica vježbe, a na poligonu San Gregorio, nedaleko od Zaragoze, gdje sudjeluje hrvatski vod, planirano je sudjelovanje oko 8100 pripadnika. Pomorske snage vježbat će na području zapadnog Mediterana.


Na vježbi na zapovjednom mjestu (CPX) u Španjolskoj sudjelovat će 14 pripadnika OSRH (RKM – razmjestivi komunikacijski modul). Osam pripadnika satnije RKM-a operativno je pridodano satniji RKM E (Danska), a lokacija je njihova razmještaja San Gregorio. Šest pripadnika satnije RKM operativno je pridodano RKM B 1NSB-a (Njemačka), a lokacija njihova razmještaja zračna je baza Zaragoza.
Vježba je u sastavu provedbe šireg Akcijskog plana spremnosti NATO-a i njome se ispituje operativnost Snaga vrlo visoke razine spremnosti (VJTF).


Ivana Valentić Mikšik
Fotoarhiva HRM-a