Ispraćeni pripadnici OSRH na vježbu Trident Juncture 15 u Španjolskoj

U splitskoj su bazi ”Lora“ 11. listopada svečano ispraćena dva desantna broda minopolagača (DBM) ”Cetina“ i ”Krka“ HRM-a koji prevoze pripadnike i opremu Hrvatske kopnene vojske u Španjolsku na NATO-ovu vojnu vježbu Trident Juncture 15. Brodovi prevoze četiri vozila Patria, dva kamiona, jedno terensko vozilo i opremu za potrebe snagama HKoV-a za sudjelovanje na vježbi te 14 pripadnika HKoV-a, od ukupno njih 50, koliko će ih sudjelovati na vježbi. Ostali će pripadnici biti prevezeni zračnim putem.
Na svečanom su ispraćaju bili direktor Glavnog stožera OSRH kontraadmiral Robert Hranj, zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović i zapovjednik Gardijske motorizirane brigade (GMTBR) brigadni general Boris Šerić.
Kontraadmiral Hranj istaknuo je da je vježba Trident Juncture 15 najveća NATO-ova vježba u zadnjih 15 godina u kojoj se provjerava spremnost NATO-ovih snaga brzog odgovora. ”Ovo je prvi put da OSRH sudjeluju u tako velikom broju s pripadnicima i tehnikom. Bit će to prilika da pokažemo našu spremnost i uvježbanost,” rekao je kontraadmiral Hranj.
Komodor Stipanović izrazio je zadovoljstvo što će Hrvatska ratna mornarica sudjelovati u potpori prevoženja snaga i opreme Hrvatske kopnene vojske koja će sudjelovati na vježbi. ”Na taj način HRM dokazuje svoje znanje, sposobnosti i vještine u izvršavanju svojih namjenskih zadaća. Prvi će put hrvatski ratni brod tako daleko od domovine vijoriti hrvatsku zastavu, što je za nas mornare veliki izazov,” rekao je komodor.
Brigadni general Šerić istaknuo je da Gardijska motorizirana brigada na vježbi sudjeluje s jednim mehaniziranim vodom iz sastava druge mehanizirane bojne Gromovi (4 BOV-a Patria i 40 pripadnika OSRH), časnikom za vezu u S3 bojne, skupinom za potporu s dva motorna vozila i šest pripadnika OSRH, jednim promatračem kontrolorom s jednim motornim vozilom te časnikom za nadzor štete, a s ciljem prezentacije spremnosti hrvatske sastavnice deklarirane za NRF16 te povećanja njezine interoperabilnosti s ostalim članicama NATO-a.
“Sudjelovanje u vježbi nastavak je obuke koju smo provodili u RH te ispunjenje obveze obučavanja u međunarodnom okružju. Složenost ove vježbe poslužit će nam da provjerimo našu interoperabilnost i spremnost za integraciju u međunarodnom okružju,” rekao je general Šerić.

Ivana Valentić Mikšik, foto: arhiva HRM