Dan sjećanja na žrtvu Škabrnje  

“Danas nije dan tjeskobe nego dan ponosa, dubokih emocija i životne snage jer nema uzvišenije osobine i vrijednosti nego dati život za slobodu i ljudsko dostojanstvo. Iz  žrtve i  krvi naših branitelja rodila se hrvatska sloboda i pobjeda,” istaknuto je na komemorativnom skupu

Simboličnom kolonom sjećanja te polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća i ove je godine 18. studenog odana počast i poštovanje žrtvama Škabrnje. Obilježavanje Dana sjećanja na stradanje tog ravnokotarskog mjesta u Domovinskom ratu zbog poštivanja epidemioloških mjera održano je dostojanstveno, ali bez velikog okupljanja ljudi.

Žrtvama Škabrnje počast su došli odati izaslanik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, izaslanstvo predsjednika Hrvatskog sabora na čelu s potpredsjednikom Antom Sanaderom, izaslanstvo Vlade RH u kojem su bili ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, izaslanstvo MORH-a i OSRH na čelu s izaslanikom ministra obrane Antom Modrićem, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici ratnih postrojbi i drugi.

Državna izaslanstva te obitelji poginulih, predstavnici udruga, postrojbi, gradova i županija na mjesnom su groblju sv. Luke podno Središnjeg križa položila vijence  u spomen na tragediju i sve škabrnjske žrtve, a potom je na spomen-obilježju masovne grobnice vijenac položila zajednica udruga civilnih stradalnika.

Na ulazu u Škabrnju načelnik Općine Nediljko Bubnjar na komemorativnom je skupu podsjetio na dane napada na mjesto prije 29 godina i njezine branitelje.“Danas nije dan tjeskobe nego dan ponosa, dubokih emocija i životne snage jer nema uzvišenije osobine i vrijednosti nego dati život za slobodu i ljudsko dostojanstvo. Iz žrtve i krvi naših branitelja rodila se hrvatska sloboda i pobjeda,” naglasio je Bubnjar te dodao kako je od ove godine Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje ujedno i državni praznik čime se na dostojanstven i primjeren način odaje počast svima stradalima u ova dva herojska mjesta.

Potom je dostojanstveno i s dubokim poštovanjem prema žrtvama Ulicom 18. studenog 1991. krenula Kolona sjećanja prema mjesnoj crkvi.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je misa za sve stradale u Domovinskom ratu, koju je predvodio mons. Želimir Puljić zadarski nadbiskup te u propovijedi podsjetio na strahote koje su pretrpjeli žitelji i branitelji Škabrnje kojih se danas sjećamo s pijetetom i zahvalom, na spaljene, porušene i razorene domove i crkve. Istaknuo je značaj priznavanja krivnje počinitelja i kajanja za počinjene zločine, ali i snagu oprosta jer se samo tako može ostaviti prošlost i okrenuti budućnosti. Podsjetio je na riječi kardinala Franje Kuharića kako je veličina čovjeka u poštivanju drugog te kako nitko nema prava sam uzimati pravdu u ruke, ali i kako je obrana i oslobađanje djelo pravednosti. “Budimo hrabri oprostiti, promičimo duh ljubavi, tolerancije i snošljivosti, a svaki radikalizam odbacujmo,” poručio je mons Puljić.

Tijekom obrane mjesta poginulo je 36 hrvatskih branitelja, pripadnika Samostalnog bataljuna Škabrnja i branitelja iz susjednih općina te ubijeno 56 civila, dok je od posljedica stradanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još šest ljudi.

Vesna Pintarić

Foto: Tomislav Brandt