Dan sjećanja na herojstvo, žrtvu i hrabrost branitelja

”Hvala našim herojima koji su dali svoje živote kako bismo mi danas živjeli u miru. Hvala i građanima koji su za vrijeme razaranja ostali u gradu i na razne načine pokušavali normalizirati život u teškim danima,” istaknuo je ministar Banožić uputivši posebnu zahvalu obiteljima poginulih i umrlih

Zadar je u drugoj polovini 1991. dijelio sudbinu brojnih drugih gradova i dijelova Hrvatske: agresor je nadirao sa svih strana, nekadašnja JNA bila je naoružana sila koja je otvoreno stala na stranu pobunjenika i velikosrpskih ciljeva, slabo naoružani branitelji činili su u tim okolnostima čuda kako bi odbili ili bar usporili neprijateljske napade, a civili su masovno stradavali i ginuli na ulicama gradova, u školama, kućama, bolnicama koje su u neselektivnim napadima bili česta meta.

Zadar je topničkom paljbom bio napadnut već 16. rujna, hrvatska sela u zadarskom zaleđu jedno za drugim padaju i postaju poprišta zločina, a neprijatelj steže svoj obruč oko grada – kako na kopnu tako i pritiskom Jugoslavenske ratne mornarice s mora koja u rujnu i listopadu blokira i napada grad. Branitelji su malobrojni i nedovoljno naoružani, a stanovnici žive pod stalnim uzbunama i opasnosti, bez struje i osnovnih potrepština.

Bombardiran s kopna, napadan MiG-ovima iz zraka, izložen vatri s brodova, Zadar je 6. listopada 1991. proživljavao jedan od najtežih dana u svojoj povijesti – no, to je istodobno bio i jedan u nizu dana herojstva i hrabrosti branitelja. Posade protuzrakoplovnih topova gađale su neprijateljske avione, tenk T-55 branitelji su zaustavili na Dračevcu, topom Bofors iz 1941. godine i protuzrakoplovnim streljivom tukli su po neprijateljskim ratnim brodovima. Napad neprijatelja bio je zaustavljen i on se povukao, a dan poslije stupilo je na snagu primirje i JNA je otišla iz Zadra.

Zbog toga, u znak sjećanja na herojstvo, žrtvu i hrabrost branitelja, 6. listopada obilježava se kao Dan obrane grada Zadra.

Na obilježavanju Dana obrane grada Zadra bio je 6. listopada ministar obrane RH Mario Banožić, ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH, izaslanik Predsjednika RH njegov savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH zapovjednik Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Rudolf Perešin” brigadir Goran Huljev i drugi.

Ministar Banožić položio je vijence i zapalio svijeće za poginule hrvatske branitelje kod Središnjeg križa na Gradskom groblju, kod spomen-obilježja 3. bojne Imotski sokolovi 4. gardijske brigade Pauci, na mjesnom groblju Ploča te na mjestima pogibije branitelja na Dračevcu. Ministar je rekao kako se nakon 29 godina s posebnim pijetetom prisjećamo svih branitelja, pripadnika 4. brigade, 112. brigade ZNG-a i policije koji su onda kad je trebalo stali u obranu Zadra, kao i svih onih koji su svoje živote dali za slobodu Zadra i domovine.

“Hvala našim herojima koji su dali svoje živote kako bismo mi danas živjeli u miru. Hvala i građanima koji su za vrijeme razaranja ostali u gradu i na razne načine pokušavali normalizirati život u teškim danima,” istaknuo je ministar Banožić uputivši posebnu zahvalu obiteljima poginulih i umrlih.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić naglasio je kako se i 29 godina poslije Zadar i Hrvatska s istom zahvalnošću sjećaju svih branitelja koji su stali u obranu grada i dali život za mir i slobodu današnjih naraštaja. “Dan obrane Zadra jedan je od najsvjetlijih i najznačajnijih trenutaka u njegovoj tisućljetnoj povijesti,” zaključio je gradonačelnik.

Župan Zadarske županije Božidar Longin podsjetio je na sve koji su podnijeli žrtvu u obrani grada: “Ponosni smo na sve svoje hrvatske branitelje koji su u ratnim godinama stali na branik svojeg grada i domovine, i zahvalni smo im za slobodu koju danas živimo.”

Na misi koju je predvodio u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dračevcu, fra Žarko Relota podsjetio je kako borba, hrabrost i zajedništvo branitelja iz Domovinskog rata okuplja i nas danas te kako su mir, red, dostojanstvo i ljubav vrijednosti za koje se uvijek treba zalagati.

Lada Puljizević

Foto Tomislav Brandt