Obilježen Dan sjećanja na žrtve neprijateljskih logora u Domovinskom ratu

U Vukovaru i Nemetinu, u organizaciji Hrvatskog društva srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), danas, 14. kolovoza obilježen je “Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata”.
Sjećanje je to na posljednju veliku razmjenu zatočenika srpskih koncentracijskih logora koja se dogodila u Nemetinu. Toga dana, prije 24 godine, na način “svi za sve”, na slobodni hrvatski teritorij pušteno je 714 logoraša.
Ovogodišnjoj obljetnici nazočili su ministar obrane Josip Buljević, ministar branitelja Tomo Medved, ministar gospodarstva Tomislav Panenić  te brojni uzvanici i gosti.
Predsjednik Hrvatskog društva srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak kazao je kako je na području Srbije i u okupiranim dijelovima postojalo 70-ak logora. Od 30-ak tisuća logoraša taj status ostvarilo je nešto manje od 8.000 osoba koje je popisao Međunarodni Crveni križ. To je veliki problem koji do danas nije riješen. Tako priznat nije ni logor na Ovčari gdje je bilo zatočeno oko 4.000 osoba i gdje je ubijeno 260 osoba, rekao je Rehak.
Obraćajući se nazočnima ministar obrane Josip Buljević je rekao: „Dan slobode, dan ponovnog rođenja, kako ga često opisujete vi, koji ste prošli kroz nezamislive patnje srpskih koncentracijskih logora, mučilišta, nisu doživjeli brojni naši branitelji, brojni civili, nestali. Oni su i na današnji dan prisutni u našim mislima i našim molitvama“. Govoreći o patnjama kroz koje su logoraši prošli, ministar Buljević je rekao: “Bili ste suočeni s nevjerojatnim zlom, u logorima koje ni današnja politička elita zemlje koja je pokrenula projekt uništenja svega hrvatskoga, ne priznaje da su postojali. Trebali bi, jer suočavanje s mračnim stranicama takvog zločinačkog djelovanja otvara prostor za katarzu. Postoji naša trajna obveza pronaći svaku nestalu žrtvu Domovinskog rata. I u ovim bolnim pitanjima oni koji dijele lekcije Hrvatskoj mogu i te kako pomoći. Treba se osvrnuti na dane stradanja, na Domovinski rat, te utvrditi redoslijed događaja. Hrvatska nije osvajala tuđe, samo branila svoje. Za to se nikome i nikada nećemo ispričavati! Hvala vam na svemu što ste pretrpjeli samo zato što ste branili, što ste voljeli jedinu domovinu Hrvatsku“, rekao je ministar obrane Josip Buljević.
Ministar obrane Buljević kazao je kako je Dan logoraša veoma važan za stvaranje moderne Hrvatske, kao i da je u Vukovar tim povodom došao s porukom da se tako nešto nikada više neće, niti ne smije dogoditi. “Vrijeme je da se srpske političke elite suoče s tim da su logori postojali i da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, te da se u skladu s tim i ponašamo”, zaključio je ministar Buljević.

Foto: MORH/J. Kopi