Demonstracija spremnosti kolektivne obrane na Saber Guardian 17

“Hrvatski vojnik pokazao je da je profesionalac, da je odgovoran i spreman, a mi kao zapovjednici ponosni smo što smo dio vojske koja dostojno nosi barjak naših suboraca iz Domovinskog rata,” rekao je pripadnicima GMBR-a i GOMBR-a koji sudjeluju na vježbi general-pukovnik Drago Matanović. Naglasio je da je riječ o najvećoj međunarodnoj vojnoj vježbi na kojoj sudjeluje pobjednička Hrvatska vojska od Domovinskog rata. “Na vježbi smo ostvarili zajedništvo i unutar timova i naših postrojbi, ali i s našim partnerskim postrojbama s kojima ćemo sudjelovati u zajedničkim misijama. Ovo je posebno važno iskustvo za 1. mehaniziranu satniju, koja će uskoro biti upućena u misiju u Litvu. Njezini su pripadnici nakon dugotrajne naporne obuke potvrdili visoku razinu obučenosti i osposobljenosti koju će moći pokazati u misiji,” rekao je general Matanović

U Zapovjedništvu Multinacionalne divizije u Novom Selu, Bugarska, 11. srpnja svečano je otvorena međunarodna vojna vježba Saber Guardian 17. Ove godine vodeću ulogu u organizaciji vježbe imaju Zapovjedništvo KoV-a SAD-a u Europi i bugarski OS, a domaćini su kopnene sastavnice OS-a Bugarske, Mađarske i Rumunjske. Vježba se provodi na brojnim lokacijama, a logistička su središta na vojnom poligonu “Novo Selo” u Bugarskoj te u zb “Mihail Kogălniceanu” u Rumunjskoj. Zapovjedništvo Multinacionalne divizije, kao Zapovjedništvo vježbe, smješteno je u Novom Selu u Bugarskoj.
Cilj je vježbe Saber Guardian 17 demonstracija spremnosti kolektivne obrane koja će se uvježbavati kroz: vježbu na zapovjednom mjestu (CPX), računalno podržanu vježbu (CAX) koja se održava u Novom Selu u Bugarskoj, Bukureštu te na vojnom poligonu “Cincu” u Rumunjskoj i Postojni u Sloveniji; potom vježbu PZO-a (ADA LFX) koja se održava u Šabli u Bugarskoj, vježbu s bojnim gađanjima (LFX) na poligonu “Capu Midia” u Rumunjskoj; nekoliko vježbi prelaska vodenih zapreka, od kojih jedna uključuje i slučaj s masovnim žrtvama u Bordusaniju, potom vježbu u slučaju masovnih žrtava (MASCAL) u zb “Mihail Kogălniceanu” u Rumunjskoj, vježbu na zemljištu (FTX) u Novom Selu i Korenu u Bugarskoj, združenu vježbu s bojnim gađanjem (CALFEX) i vježbu bojnog gađanja topništva (FSCEX) na vojnom poligonu “Cincu”, te vježbu specijalnih snaga (SOFEX) na vojnom poligonu “Újdörögd”, vojnoj bazi “Tata” i zb “Szolnok” u Mađarskoj. Jedna od vježbi, Getica Saber 17, već je održana na poligonu “Cincu”, a fokus joj je bio na demonstraciji zajedničkih sposobnosti i na kolektivnoj obrani u slučaju agresije na regiju.
U Zapovjedništvu vježbe su i četiri hrvatska predstavnika, predvođena nacionalnim predstavnikom Oružanih snaga RH na vježbi bojnikom Samirom Mršićem, pripadnikom Gardijske motorizirane brigade HKoV-a. Hrvatski predstavnici koordiniraju rad svih sastavnica OSRH koje sudjeluju na vježbama u Rumunjskoj i Mađarskoj. Na kraju svih obučnih događaja trebalo bi izvući lekcije i iz njih naučiti u što kraćem vremenu kako poboljšati operativne postupke i međusobno razumijevanje.
Sudjelovanje na takvoj vrsti vježbe omogućit će pripadnicima Oružanih snaga RH i savezničkih i partnerskih zemalja da na terenu iskuse sve izazove izmještanja snaga i tehnike u područje operacije, logističke potpore, integracije i koordinacije s drugim postrojbama, zajedničke obuke i provedbe vježbe, rada u multinacionalnom zapovjedništvu, ali i svladavanja jezičnih i terminoloških razlika.

Dan uvaženih gostiju
Na vojnom poligonu “Cincu” održan je 15. srpnja pred više od 260 visokih uzvanika Dan uvaženih gostiju kao vrhunac vježbe s bojnim gađanjem Saber Guardian 17. Vježbi je nazočio rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, organizatori vježbe zapovjednik KoV-a SAD-a u Europi general-pukovnik Frederick Benjamin Hodges i zapovjednik Kopnene vojske OS-a Rumunjske general-bojnik Marius Harabagiu, te brojni visoki vojni i civilni dužnosnici iz više od 20 partnerskih i savezničkih zemalja čije oružane snage sudjeluju u cijelom spektru vojnih vježbi u okviru MVV-a Saber Guardian 17.
Hrvatsko vojno izaslanstvo, predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnikom Dragom Matanovićem, činili su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik bojne Tigrovi GMBR-a bojnik Mario Mlinarić te izvršni časnik u kabinetu načelnika GS OSRH pukovnik Siniša Ciglenečki.
Na vježbi su kao primarna obučna skupina sudjelovali pripadnici Mehanizirane satnije 1. bojne GMBR-a te Tenkovski vod Oklopne bojne GOMBR-a, integrirani u 1. mehaniziranu bojnu 3. oklopne brigade 4. pješačke divizije KoV-a SAD-a. Ukupan broj sudionika iz Hrvatske, Armenije, Crne Gore, Rumunjske, Ukrajine i SAD-a premašio je dvije tisuće, s više od 1500 borbenih vozila, oruđa i oružja.
Hrvatski su generali nakon vježbe imali prigodu razgovarati s našim sudionicima. U obraćanju postrojenim pripadnicima GMBR-a i GOMBR-a, general Matanović rekao je da je riječ o najvećoj međunarodnoj vojnoj vježbi na kojoj sudjeluje pobjednička Hrvatska vojska od Domovinskog rata: “Hrvatski vojnik pokazao je da je profesionalac, da je odgovoran i spreman, a mi kao zapovjednici ponosni smo što smo dio vojske koja dostojno nosi barjak naših suboraca iz Domovinskog rata.” Naglasio je da smo na vježbi Saber Guardian 17 ostvarili zajedništvo i unutar timova i naših postrojbi, ali i s našim partnerskim postrojbama s kojima ćemo sudjelovati u zajedničkim misijama. To je posebno važno iskustvo za 1. mehaniziranu satniju koja će uskoro biti upućena u misiju u Litvu. Njezini su pripadnici nakon dugotrajne naporne obuke potvrdili visoku razinu obučenosti i osposobljenosti koju će moći pokazati u misiji, dodao je general.
General Ostović čestitao je svim pripadnicima Hrvatske kopnene vojske kao i pridruženim sastavnicama na dostojnom predstavljanju Oružanih snaga Republike Hrvatske. Zahvalio im je na uloženom naporu i odličnom prikazu sposobnosti zajedničkog djelovanja u međunarodnom vojnom okruženju.
General-bojnik Marius Harabagiu uručio je dvojici pripadnika OSRH, zapovjedniku hrvatskog kontingenta na vojnom poligonu “Cincu” bojniku Miroslavu Katuši, i zapovjedniku 1. mehanizirane satnije satniku Marku Krpanu Medaljon Kopnene vojske Rumunjskih oružanih snaga.

OJI, Mirjana Kiš; Foto: OJI, Siniša Ciglenečki, Goran Latinović, Cristian Surugiu, Rumunjske oružane snage


Sudjelovanje na takvoj vrsti vježbe omogućit će pripadnicima Oružanih snaga RH i savezničkih i partnerskih zemalja da na terenu iskuse sve izazove izmještanja snaga i tehnike u područje operacije, logističke potpore, integracije i koordinacije s drugim postrojbama, zajedničke obuke i provedbe vježbe, rada u multinacionalnom zapovjedništvu, ali i svladavanja jezičnih i terminoloških razlika.


Saber Guardian 17 ima za cilj demonstraciju spremnosti kolektivne obrane koja će se uvježbavati kroz: vježbu na zapovjednom mjestu (CPX), računalno podržanu vježbu (CAX) koja se provodi u Novom Selu u Bugarskoj, u Bukureštu te na vojnom poligonu “Cincu” u Rumunjskoj i Postojni u Sloveniji, potom vježbu PZO-a (ADA LFX) koja se provodi u Šabli u Bugarskoj, vježbu s bojnim gađanjima (LFX) na poligonu “Capu Midia” u Rumunjskoj; nekoliko vježbi prelaska vodenih zapreka, od kojih jedna uključuje i slučaj s masovnim žrtvama u u Bordusaniju, potom vježbu u slučaju masovnih žrtava (MASCAL) u zb “Mihail Kogălniceanu” u Rumunjskoj, vježbu na zemljištu (FTX) u Novom Selu i Korenu u Bugarskoj, združenu vježbu s bojnim gađanjem (CALFEX) i vježbu bojnog gađanja topništva (FSCEX) na poligonu “Cincu” u Rumunjskoj, te vježbu specijalnih snaga (SOFEX) na poligonu “Újdörögd”, vojnoj bazi “Tata” i zb “Szolnok” u Mađarskoj.


Svi sudionici kao jedan tim na vježbi Getica Saber 17
Na vojnom poligonu “Cincu” u Rumunjskoj provedena je zajednička obuka pripadnika 1. mehanizirane satnije 1. bojne GMBR-a i Tenkovskog voda Oklopne bojne GOMBR-a s pripadnicima 1. mehanizirane bojne 3. oklopne brigade 4. pješačke divizije KoV-a SAD-a. Tijekom vježbe Getica Saber provedene su operacije izviđanja, obrane i protunapada, a zajednički obučni ciljevi svih angažiranih postrojbi uključivali su postavljanje zapreka, integraciju i interoperabilnost te uspostavu vatri.
Zapovjednik 1. mehanizirane satnije satnik Marko Krpan izrazio je zadovoljstvo integracijom postrojbe s ostalim postrojbama koje sudjeluju na vježbi, a riječ je o pripadnicima oružanih snaga Armenije, Ukrajine, Crne Gore, Rumunjske i SAD-a. “U razdoblju uvježbavanja dostigli smo visoku razinu koordinacije i uvježbanosti u provedbi taktičkih aktivnosti obrane i protunapada,” rekao je satnik Krpan te pohvalio napore i profesionalnost svih pripadnika 1. mehanizirane satnije i pridodanog Tenkovskog voda.
Zapovjednik Tenkovskog voda Oklopne bojne GOMBR-a natporučnik Ivan Anić rekao je da su njegovi pripadnici zahvaljujući svim provedenim obučnim aktivnostima tijekom uvježbavanja pokazali potrebnu razinu uvježbanosti i osposobljenosti za djelovanje u međunarodnom vojnom okruženju. “Ovo je prvi put da jedna postrojba izlazi s tenkovima izvan granica Republike Hrvatske, a svi sudionici vježbe djeluju kao tim,” rekao je i izrazio zadovoljstvo pokazanom interoperabilnosti s kolegama iz partnerskih i savezničkih zemalja.
Sve vježbe na području Crnog mora, na kojima sudjeluju pripadnici dvadeset dviju savezničkih i partnerskih zemalja, imaju zajednički cilj: demonstraciju spremnosti kolektivne obrane, promicanje stabilnosti i sigurnosti na području Crnog mora, razvoj partnerstva, povjerenja i interoperabilnosti.