Naši tenkisti na vježbi Brave Warrior

Na vježbi Brave Warrior 17, koja se provodila u Mađarskoj od 4. do 21. srpnja, bilo je angažirano 19 pripadnika OSRH iz sastava kopnenih snaga, točnije Tenkovski vod Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Naši tenkisti s pripadajućim tenkovima M-84, kojima je to bio prvi izlazak s tehnikom izvan granica RH na neku od vojnih vježbi, provodili su vježbu na zemljištu te bojno gađanje zajedno s pripadnicima oružanih snaga SAD-a. Na vježbi su sudjelovali i pripadnici oružanih snaga Češke, Slovačke, Poljske, Rumunjske, Mađarske i Velike Britanije, a provedena je na vojnom poligonu “Várpalota”…

U okviru međunarodne vojne vježbe “Saber Guardian 17”, koja se sastoji od deset različitih vojnih vježbi, sudjeluje i 258 pripadnika Oružanih snaga RH. Cilj vježbe je demonstriranje spremnosti kolektivne obrane, koja se provodi kroz klaster vježbi Tobruq Legacy, Peace Sentinel, Eagle Sentinel, Mascal, Dacian Guardian, Getica Saber, Black Swan, Brave Warrior, Swift Response i Dragon Guardian. Naši vojnici sudjeluju na trima vježbama, i to Getica Saber, Black Swan i Brave Warrior. Na vježbi Brave Warrior 17, koja se provodila u Mađarskoj od 4. do 21. srpnja, bilo je angažirano 19 pripadnika OSRH iz sastava kopnenih snaga, točnije Tenkovski vod Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Naši tenkisti s tenkovima M-84, kojima je to bio prvi izlazak s tehnikom izvan granica RH na neku od vojnih vježbi, provodili su vježbu na zemljištu te bojno gađanje zajedno s pripadnicima oružanih snaga SAD-a. Na vježbi su sudjelovali i pripadnici oružanih snaga Češke, Slovačke, Poljske, Rumunjske, Mađarske i Velike Britanije, a provedena je na vojnom poligonu “Várpalota” blizu Veszpréma. Naše smo vojnike posjetili tijekom vježbe, a natporučnik Adam Dubravac, zapovjednik Zapovjedne satnije GOMBR-a, tom je prilikom napomenuo kako na vježbi sudjeluje 19 pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, točnije jedan tenkovski vod s četirima posadama i četirima tenkovima, koji su smješteni u kampu “Újmajor”. “Osnovni cilj vježbe bila je potvrda mogućnosti i interoperabilnosti, rad u međunarodnom okruženju, a naravno, bila je to i prilika za uočavanje razlika u taktikama i procedurama. Jednako tako, naglasak je bio na proceduri vođenja postrojbi, kretanju i posjedanju borbenih položaja i kontroli bojišta. Mogu reći da smo sve postavljene ciljeve ostvarili, proveli smo samostalno gađanje Tenkovskog voda i tenkovsko gađanje u sastavu satnija Apache i Dakota 4-10 Konjaničke pukovnije (U.S. CAV.), opremljenih američkim oklopnim vozilima M2 Bradley. Ovo su povijesni dani za naše tenkiste jer su na vježbi u Rumunjskoj i Mađarskoj prvi put hrvatski tenkovi prešli granice RH,” istaknuo je natporučnik Dubravac. Američki Bradleyji imali su sljedeću zadaću: izvršiti nadzor terena, ostvariti kontakt s protivničkom prethodnicom, uspostaviti liniju obrane, dok su naši tenkovi trebali proći kroz te položaje, potisnuti protivničku prethodnicu i vratiti se na početne položaje, gdje su zajedno s Bradleyjima čekali glavninu protivničkih snaga, objasnio je natporučnik Dubravac. Napomenuo je i kako poligon “Várpalota” zbog svoje veličine pruža izvrsne mogućnosti za takvu vrstu uvježbavanja.
Ministar obrane Mađarske István Simicskó pohvalio je zapovjednika Voda natporučnika Ivana Perića za profesionalan pristup Tenkovskog voda. Zapovjednik Oklopne bojne bojnik Ivan Stipić posebno je istaknuo važnost usvajanja zajedničke taktike, tehnike i procedura. Rekao je kako su se na vježbi provodila i uvježbavanja s američkom Tenkovskom satnijom koja u svojem sastavu ima tenkove M1A2 Abrams. “Vježba je pokazala kako se naš Vod može ravnopravno nositi s postavljenom zadaćom i zahtjevima koji se stavljaju pred takve postrojbe i koji su se tražili tijekom uvježbavanja. Rezultati gađanja, kao i potvrda snaga s kojima smo vježbali, pokazuju da naši pripadnici mogu odgovoriti na sve izazove,” rekao je bojnik Stipić.
Danu uvaženih gostiju vježbe Brave Warrior 17 nazočili su zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Mate Ostović i zapovjednik GOMBR-a brigadni general Denis Tretinjak, koji je tom prigodom rekao: “Nakon svega viđenog tijekom provedbe gađanja u sklopu vježbe, mogu samo izraziti veliko zadovoljstvo. Naši pripadnici demonstrirali su visoku razinu profesionalnosti i posvećenosti zadaćama, predstavili su svoje sposobnosti, ali i spremnost i odlučnost pripadnika OSRH i GOMBR-a. Posebno su me ponosnim učinile pohvale na račun naših pripadnika upućene od zapovjednika američke Divizije i Pukovnije u sklopu kojih smo provodili gađanja, kao i od direktora vježbe, zapovjednika mađarske 5. brigade. Mogu sa zadovoljstvom zaključiti da su naši prvi koraci u predstavljanju sposobnosti naših tenkista izvan granica domovine uspješno provedeni i u Mađarskoj i u Rumunjskoj, te da s nestrpljenjem očekujemo sljedeće angažmane na tom području,” zaključio je general Tretinjak.
Svečanost povodom Dana oklopništva OS-a Mađarske 25. srpnja uveličali su i posada i tenk Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovanjem na taktičko-tehničkom zboru.

Pripremila Vesna Pintarić
Snimio Tomislav Brandt