Saber Guardian 17 – vježba jačanja savezničkih kapaciteta

Međunarodna vojna vježba Saber Guardian 17 provodi se od 25. lipnja do 25. srpnja na teritoriju Mađarske, Rumunjske i Bugarske. Sudjeluje više od 25 tisuća pripadnika postrojbi oružanih snaga SAD-a u Europi i dvadeset dviju savezničkih i partnerskih zemalja, među kojima i 258 pripadnika Oružanih snaga RH. Naše će Oružane snage u okviru Saber Guardiana 17, koji obuhvaća deset različitih vježbi, sudjelovati na vježbama Getica Saber, Brave Warrior i Black Swan…

Pripadnici Oružanih snaga RH od 25. lipnja do 25. srpnja sudjeluju na međunarodnoj vojnoj vježbi Saber Guardian 17, koja se provodi na teritoriju Mađarske, Rumunjske i Bugarske. Riječ je o vježbi Zapovjedništva kopnene vojske SAD-a u Europi (USAREUR) u crnomorskoj regiji. Svrha vježbe promicanje je stabilnosti i sigurnosti na području Crnog mora, jačanje partnerskih sposobnosti, unapređenje povjerenja i razvoj interoperabilnosti oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja. Cilj vježbe je demonstriranje spremnosti kolektivne obrane, koja će se provesti kroz klaster vježbi Tobruq Legacy, Peace Sentinel, Eagle Sentinel, Mascal, Dacian Guardian, Getica Saber, Black Swan, Brave Warrior, Swift Response i Dragon Guardian. Na vježbi Saber Guardian 17 sudjeluje više od 25 tisuća pripadnika postrojbi oružanih snaga SAD-a u Europi i dvadeset dviju savezničkih i partnerskih zemalja. Oružane snage RH sudjelovat će na vježbama Getica Saber, Brave Warrior i Black Swan s ukupno 258 pripadnika.
Najveći dio snaga HRVCON-a, stožerno osoblje, Mehanizirana satnija i Tenkovski vod kao primarna obučna skupina te namjenski organiziran Logistički vod i tim ocjenjivača kao sekundarne obučne skupine bit će raspoređeni na vojnom poligonu “Cincu” u Rumunjskoj, a na vojnom poligonu “Újdörögd”, vojnoj bazi “Tata” i u zrakoplovnoj bazi “Szolnok” u Mađarskoj predviđeno je sudjelovanje HRVCON-a iz sastava Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajno djelovanje. Oružane snage RH imat će također svoje predstavnike u Zapovjedništvu Multinacionalne divizije smještene u Novom Selu u Bugarskoj.

MVV Getica Saber u Rumunjskoj
Getica Saber, međunarodna vojna vježba pod okriljem Saber Guardiana, u cijelosti se provodi na vojnom poligonu “Cincu” u Rumunjskoj od 10. do 15. srpnja. Na njoj će pripadnici naše Mehanizirane satnije Gardijske mehanizirane brigade i Tenkovskog voda Gardijske oklopno-mehanizirane brigade sudjelovati u sastavu Mehanizirane bojne oružanih snaga SAD-a. Uz američke i hrvatske vojnike, sudjelovat će i pripadnici oružanih snaga Armenije, Crne Gore, Rumunjske i Ukrajine.

Izmještanje snaga i tehnike OSRH na područje provedbe vježbe počelo je krajem lipnja, a na vojni poligon “Cincu” kao prethodnica kontingenta najprije su stigli u ime HKoV-a pripadnici Gardijske mehanizirane brigade, na čelu sa zapovjednikom 1. satnije 1. mehanizirane bojne Tigrovi satnikom Markom Krpanom i časnikom u Zapovjedništvu vojnog poligona bojnikom Miroslavom Katušom. U prethodnici Zapovjedništva za potporu bili su pripadnici Logističkog voda koji su uspostavili vojni kamp za prihvat glavnine snaga koje sudjeluju na vježbi. Osnovu kampa čine vojni šatori Alaska, a prema riječima zapovjednice Voda poručnice Martine Mataković Barun, riječ je o tipu šatora namijenjenom za smještaj vojnika, kapaciteta 20 Arm-O-Bunk kreveta te s uređajem za grijanje i hlađenje. Osim šatora za smještaj, tu je i dnevni boravak te ured Zapovjedništva Satnije. Sastavnica Zapovjedništva za potporu nakon uspostave kampa vratila se u Hrvatsku te će se u Rumunjsku ponovno uputiti 18. srpnja radi demontaže kampa, dok će prethodnica 1. satnije 1. bojne Tigrovi osiguravati dolazak i prihvat sudionika i tehnike. Cjelokupan sastav HRVCON-a koji sudjeluje na vježbi stigao je na vojni poligon “Cincu” 4. srpnja. Kompozicija vlaka s ukupno 30 vozila Hrvatske kopnene vojske stigla je u kasnim večernjim satima 7. srpnja na ranžirni kolodvor željezničke postaje Voila u Rumunjskoj, 15 km od poligona “Cincu”, a već idućeg jutra započeo je istovar. S vagona teretnog vlaka skinuto je 13 borbenih vozila Patria, po jedno sanitetsko i Recovery vozilo Patria, četiri tenka M-84, jedno vozilo AMTV, cisterna za vodu i dva kamiona Iveco Trakker – nosača kontejnera iz sastava Bojne NBKO, vozilo – autoradionica za tenkove M-84, vozilo Puch, četiri kamiona MAN za prijevoz ljudstva i opreme te cisterna za gorivo.

Getica Saber prvi je veliki korak u provjeri sposobnosti Hrvatske kopnene vojske u nekoliko ključnih operativnih sposobnosti. Na prvom je mjestu sposobnost logističkog osiguranja, pri čemu potpora vojnoj postrojbi mora do najsitnijeg detalja organizirati pripremu transporta, ukrcaj borbene i neborbene tehnike, tranzit kroz nekoliko zemalja s težištem na osiguranju transporta, iskrcaj borbene i neborbene tehnike, pokazati sposobnost rješavanja problema, prebaciti opremu i vozila do nacionalnog kampa, osigurati gorivo, mazivo i sposobnosti tehničkog održavanja vlastitim snagama te potporu zemalja partnera. Dakle, organizacija i provedba transporta treba odgovoriti na niz pitanja vezano uz sigurno prebacivanje zahtijevanim pravcem kretanja uz osiguravanje borbene i neborbene tehnike nacionalne sastavnice. Jednako je važna i sigurnost ljudstva i opreme na stranom teritoriju, kao i sanitetsko osiguranje za svakog pripadnika HRVCON-a koji se nalazi na području neke druge zemlje pružanjem hitne medicinske pomoći i zbrinjavanjem. Ono uključuje iskustvo i stručnost medicinskog tima koji je upućen na zadaću, ispravnost i funkcionalnost medicinske opreme, mogućnost oslanjanja na oružane snage zemalja partnera ili, u ovom slučaju, zemlju domaćina koja organizira međunarodnu vojnu vježbu.
Vježbu je otvorio 7. srpnja brigadni general Gheorghe Vişan, zapovjednik 2. pješačke divizije OS-a Rumunjske, prigodno se obrativši postrojenim postrojbama: “Zadovoljstvo mi je otvoriti međunarodnu vojnu vježbu Saber Guardian 17, koja se provodi u Rumunjskoj, Mađarskoj i Bugarskoj. U ime Glavnog stožera OS-a Rumunjske, Zapovjedništva Kopnene vojske i mojih prijatelja iz 2. pješačke divizije Getica želim vam srdačnu dobrodošlicu u Združeno nacionalno obučno središte ‘Cincu’. Saber Guardian 17 glavni je obučni događaj američkih snaga u Europi i ostalih sudionica, koje će pod jedinstvenim zapovijedanjem izgrađivati spremnost i interoperabilnost provodeći niz vojnih zadaća u potpori sigurnosti i stabilnosti crnomorske regije. Težište vježbe na prikazu je združenih i kombiniranih sposobnosti te naglašavanju kolektivne spremnosti za obranu od agresije na području regije.” General Vişan istaknuo je i kako su vježbe, bez obzira na vrstu ili razinu, dobra prilika za razmjenu iskustava i ideja, te kako će i ova istodobno biti u službi jačanja multinacionalnih, regionalnih, kombiniranih i partnerskih kapaciteta. “Vježba Saber Guardian 17 povećat će interoperabilnost kopnenih snaga na svim razinama. Tijekom vježbe, zajedno kao tim moramo pokazati da su naše oružane snage sposobne kombinirati svoje komponente i djelovati kao vjerodostojan čimbenik odvraćanja. Razmjena ideja i iskustava bit će jedan od stožernih elemenata vježbe, a siguran sam da će naučeno unaprijediti našu buduću suradnju i predanost,” istaknuo je na kraju general Vişan.


Svrha međunarodne vojne vježbe Saber Guardian 17 promicanje je stabilnosti i sigurnosti na području Crnog mora, jačanje partnerskih sposobnosti, unapređenje povjerenja i razvoj interoperabilnosti oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja. Cilj vježbe je demonstriranje spremnosti kolektivne obrane, koja će se provesti kroz klaster vježbi Tobruq Legacy, Peace Sentinel, Eagle Sentinel, Mascal, Dacian Guardian, Getica Saber, Black Swan, Brave Warrior, Swift Response i Dragon Guardian. Na vježbi Saber Guardian 17 sudjeluje više od 25 tisuća pripadnika postrojbi oružanih snaga SAD-a u Europi i dvadeset dviju savezničkih i partnerskih zemalja. Oružane snage RH sudjelovat će na vježbama Getica Saber, Brave Warrior i Black Swan.


Vojni poligon “Cincu”, Združeno nacionalno obučno središte OS-a Rumunjske, ujedno mjesto provedbe međunarodne vojne vježbe Getica Saber, smješten je u središnjem dijelu zemlje, u podnožju planinskog lanca Karpata, sa sjevera i juga omeđen turističkim područjem Sâmbăta. Proteže se na površini 16 km x 9 km, a prosječna nadmorska visina iznosi 500 m. Prevladavaju brežuljkasto-brdska reljefna obilježja, izrazito pogodna za provedbu taktičkih aktivnosti oklopno-mehaniziranih postrojbi.


OSRH na vježbi Saber Guardian 17, u okviru vježbe Getica Saber predstavlja stožerno osoblje, Mehanizirana satnija i Tenkovski vod kao primarna obučna skupina te namjenski organiziran Logistički vod, kao i namjenski organizirane snage Bojne NBKO i tim ocjenjivača razmješteni na vojnom poligonu “Cincu” u Rumunjskoj.
Hrvatske snage na vojnom poligonu “Újdörögd”, bazi “Tata” i zrakoplovnoj bazi “Szolnok” u Mađarskoj predstavlja sastav Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajno djelovanje.
Oružane snage RH imat će svoje predstavnike i u Zapovjedništvu Multinacionalne divizije smještene u Novom Selu u Bugarskoj.


Naše snage na vježbi Getica Saber predstavlja 1. satnija 1. bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade. U napadnim i obrambenim operacijama hrvatski će Tigrovi vježbu provoditi zajedno s američkim snagama na istom pravcu vježbovnih djelovanja.


Goran Latinović, snimio Goran Latinović