Dobar strijelac mora biti strpljiv i precizan

Obuka snajperista koju je Zapovjedništvo specijalnih snaga provodilo u srpnju bila je namijenjena za cijele Oružane snage RH, a u ovom ciklusu obuke sudjelovalo je deset pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga te dva pripadnika Središnjice za obavještajno djelovanje. Posjetili smo ih na Udbini u vojarni ”Josip Jović“…

Dobar snajperist, uza sve svladane vojničke vještine, ponajprije mora biti strpljiv jer mora moći čekati satima ili čak danima na paljbenom položaju, a da ne ispali ijedan metak. On također može s položaja otići bez ispaljenog metka i biti spreman vratiti se te ponovno čekati moguću eliminaciju mete. Istodobno, snajperisti moraju dobro poznavati matematiku i fiziku jer moraju znati raditi proračun visine, vjetra, uzimati u obzir utjecaj sunca, vlage i tome slično.
Obuka snajperista koju je Zapovjedništvo specijalnih snaga provodilo u srpnju, bila je namijenjena za cijele Oružane snage RH, a u ovom ciklusu obuke sudjelovalo je deset pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga te dva pripadnika Središnjice za obavještajno djelovanje. Posjetili smo ih na Udbini u vojarni ”Josip Jović“.
Zapovjednik obuke, časnički namjesnik Jozo Jurišić objašnjava nam da su svi polaznici iskusni vojnici s dosta obuke iza sebe. Da bi stigli do Udbine, morali su proći razna testiranja – od psihotestova, gađanja, testiranja vojnog znanja, tzv. memory test i konačno testiranje na simulatoru odnosno trenažeru. Naravno, tu je i neizostavno klasično testiranje fizičke spremnosti.
 Polaznike obuke zatičemo na strelištu ili bolje reći, jedva ih zamjećujemo jer na sebi imaju kamuflažna odijela i nalaze se u ležećem položaju na paljbenoj poziciji te se spremaju za gađanje meta na udaljenosti između 200 i 800 metara. Osnovna je formacija binom i sve se radi u toj formaciji – strijelac i spoter. Oni rade zajedno, motre i zapisuju, određuju daljinu. Kad odrede koja je meta važna za eliminaciju po tablici koju su odradili, oni započinju eliminaciju mete. Ako je snajperist promašio, spoter mu daje korekciju u odnosu na prošli hitac te on ispaljuje još jedan prema meti. Ovdje je pred njima deset ciljeva za koje imaju 20 metaka, što znači da u slučaju promašaja mete, imaju deset sekundi za korekciju i ispaljivanje drugog metka. Pogodak prvog metka nosi deset bodova, a drugog pet bodova. Za prolaz ovog dijela obuke potrebno je 75 posto pogodaka. 
Gađanje pozorno nadziru dva iskusna instruktora i sve zapisuju. Jednom kad polaznici odrade tablicu gađanja, u obuku se ubacuju taktičke situacije te počinje gađanje na nepoznatim udaljenostima. Ističu da se ovdje koristi oprema za precizna mjerenja udaljenosti pa se ne moraju oslanjati toliko na priručne metode, iako se i one moraju naučiti ako tehnika zakaže. Instruktori posebno ističu ovu opremu jer je, kažu, 90 posto svih promašaja zapravo rezultat krivog određivanja udaljenosti.

”Ova obuka traje četiri tjedna, a važno je reći da smo na početku imali 17 polaznika koje smo testirali na razne načine i iako su svi prošli testove, s obzirom na to da je broj mjesta ograničen, odabrali smo 12 najboljih i s njima počeli ozbiljno raditi. U Delnicama, u vojarni ZSS-a imali su teorijska predavanja i poslije svakog dijela testiranje. Uz to smo na Grobniku imali gađanja te su ono što su naučili, morali primijeniti. Ovdje na Udbini predviđena su dva tjedna obuke,” ističe zapovjednik obuke Jurišić.
Instruktori kažu kako na obuku dolaze dobri strijelci koji su spremni raditi i oni u  nekoliko tjedana prelaze različita ”spoticanja“, odnosno faze u kojima moraju zadovoljiti određene standarde. Instruktori ističu da za ovu obuku koriste trenažer, tj.  simulator na računalu koji je izvrsno sredstvo za uvježbavanje. ”Vi na njemu računate kao da ste u prirodi i pucate. Pritom se uči i štedi streljivo. Zatim sve to što  radite na trenažeru treba primijeniti u prirodi, a kasnije se tu pridodaje taktika i topografija,” kaže nam jedan od instruktora. U obuci se uvježbava maskiranje, hodnje, prilasci paljbenom položaju bez neprijateljeva uočavanja, zauzimanje položaja, uočavanje mete i izrada skice kojom se određuje daljina. Zatim slijede identifikacije pojedinih meta i djelovanje na njih.
Instruktori ističu da je poanta cijele obuke da na kraju polaznik bude osposobljen za precizno gađanje ciljeva na udaljenostima u dometu i izvan dometa pješačkog naoružanja.


Oprema za noćno i dnevno djelovanje
U opremu koju polaznici koriste na obuci ulazi snajperska puška s optičkim ciljnikom varijabilnog uvećanja, snajperski sustav, teleskop, laserski daljinomjer, atmosferske stanice i balistička računala, sredstva za noćno motrenje  i noćni ciljnici. Polaznici, naime, moraju biti osposobljeni za djelovanje u noćnim uvjetima jer je najveća vjerojatnost da će djelovati upravo u takvim uvjetima.


Petra Kostanjšak, Snimio Tomislav Brandt