Lica rata

I ratni su fotografi pomogli da Hrvatska pobijedi u Domovinskom ratu. Mnogi od njih i sami su bili hrvatski vojnici i branitelji, a imali su i dodatnu osobinu, talent da njihova umjetnička djela (ona to apsolutno jesu), jače od riječi, prenesu istinu u svijet. Mnogi su u tome bili vrlo hrabri i riskirali živote, a neki ih i izgubili…

Na izložbu u Hrvatski povijesni muzej došao sam kao novinar, spreman da, koliko je god moguće, objektivno i faktografski predstavim izložbu koja je tematikom bliska našem časopisu. No, već nakon desetak minuta provedenih među četiristotinjak fotografija, prikazanih u fizičkom izdanju i/ili digitalno, tj.multimedijalno, od novinara je ostao tek posjetitelj. Jednostavno, Lica rata ostavljaju iznimno duboki dojam. Zapravo, potvrdila su izlizanu i novinarima, koji žive od pisanja, možda i mrsku frazu da slika govori više od tisuću riječi. Gledajući slike čut ćete i ratnu priču, gromke i šokantne ratne zvukove i pokušati proniknuti u misli koje su se tada rojile u glavama onih koji su na slikama prikazani. Većinom su to sasvim posebne misli i osjećaji, one koje u ljudima može stvoriti samo rat. Zato, uz fotografije ćete naći tek sitne kartice s imenom autora, godinom i mjestom, jer ništa drugo uz njih nije niti potrebno.
Razgovarajući s autorom izložbe, višim kustosom Ivicom Nevešćaninom, te muzejskom pedagoginjom Jelenom Hotko, saznali smo da iza Lica rata stoji velik posao, višegodišnji rad muzejskih stručnjaka na obradi teme Domovinskog rata. Ratnih fotografija ima mnogo, mnogo, ali tek mali dio njih dostupan je u javno pristupačnim institucijama i izvorima, poput muzeja i arhiva. Trebalo je vremena da se stupi u kontakt s fotografima ili njihovim obiteljima, te da se dogovori da se fotografije mogu izložiti. Na sreću, u HPM je stigao veliki broj pozitivnih odgovora, jasno je da je vrijeme da se s već starih negativa napokon skine prašina i da autorima donese priznanje koje zaslužuju. Dakle, mnoge od fotografija nikada nismo vidjeli, javno su prikazane premijerno, ali neke su nam dobro poznate, ili barem prizori koje prikazuju. Naziv Lica rata ne odnosi se samo na ljude koji su na fotografijama, jer lica rata su i zabilježeni prizori, događaji…Glavni okidač izložbe bila je izložba ”Domovinski rat“ u HPM-u održana 2011. – 2012. godine, najposjećenija u povijesti muzeja koji postoji već gotovo 170 godina. Unatoč mnoštvu izvanrednih izložaka, najveću su pozornost posjetitelja privlačile upravo fotografije. Nadolazeća 20. obljetnica operacije Oluja povod je novom projektu, koji je službeno dovršen otvorenjem izložbe 9. srpnja (moći će se pogledati do 20. rujna 2015.).
Barokni prostor gornjogradske zagrebačke palače Vojković-Oršić-Rauch, na prvi pogled, možda i nije mjesto u kojem je lako zamisliti izložbu fotografija, i to ipak prilično nedavne, moderne povijesne tematike. Ali, djelatnici HPS-a i njihovi suradnici i ovom su prilikom potvrdili da su kreativni i da se itekako znaju služiti mogućnostima koje pruža multimedija, a i jednostavnije stvari: svjetlost, sjene, svojevrsna scenografija, koja pomaže stvaranju jedinstvenog izložbenog prostora. Uz fotografije iz objektiva 43 hrvatskih ratnih fotografa (odreda profesionalaca), u razdoblje Domovinskog rata vratit će vas ili prvi put odvesti i filmovi, animacije, digitalni zemljovidi, te lagana pozadinska glazba, snimke izvedbi svjetski poznatog dueta 2Cellos.
I fotografi su pomogli da Hrvatska pobijedi u Domovinskom ratu. Mnogi od njih i sami su bili hrvatski vojnici i branitelji, a imali su i dodatnu osobinu, talent da njihova umjetnička djela (ona to apsolutno jesu), jače od riječi, prenesu istinu u svijet. Mnogi su u tome bili vrlo hrabri i riskirali živote, a neki ih i izgubili…

Domagoj VLAHOVIĆ, Foto: Ivana ASIĆ, HPM