Iskusni smo i spremni odgovoriti na sve zadaće

“Imamo jake zračne snage. Budite i dalje ustrajni jer, nažalost, ne znamo koliko će još biti požarišta s obzirom na to da je sezona duga. Ministarstvo obrane i Oružane snage znat će na kraju sezone zahvaliti na svemu što ste učinili u obrani i sigurnosti kad je riječ o protupožarnim aktivnostima,” rekao je ministar Kotromanović te prenio i zahvalu brojnih građana koji su slali poruke kako su ponosni na letačke posade jer su im obranile ne samo domove, nego i brojne maslinike i vinograde

Ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić posjetili su 24. srpnja zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH iz sastava 93. zb HRZ-a i PZO-a u vojarni “Zemunik”.
Načelnik Stožera HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač, zapovjednik 93. zb brigadir Karol Lučan i zapovjednik Protupožarne eskadrile bojnik Davor Turković izvijestili su ministra Kotromanovića i generala Lovrića o aktivnostima zračnih snaga Protupožarne eskadrile u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.
Ministar je zahvalio pilotima na velikom angažmanu u gašenju požara diljem Hrvatske: “Imamo jake zračne snage. Budite i dalje ustrajni jer, nažalost, ne znamo koliko će još biti požarišta s obzirom na to da je sezona duga. Ministarstvo obrane i Oružane snage znat će na kraju sezone zahvaliti na svemu što ste učinili u obrani i sigurnosti kad je riječ o protupožarnim aktivnostima.” Prenio je također i zahvalu brojnih građana koji su slali poruke kako su ponosni na letačke posade jer su im obranile ne samo domove, nego i brojne maslinike i vinograde. “Ljudi su vam zahvalni i ponosni smo na vas, tu su i naše kopnene snage, vojska će uvijek biti spremna i raspoloživa bez obzira na druge zadaće koje imamo,” istaknuo je ministar Kotromanović.
Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li Republika Hrvatska zatražiti pomoć drugih zemalja, ministar je rekao kako u ovom trenutku za to nema potrebe: “Pratimo situaciju, donosimo procjene. Zahvaljujemo svima koji su ponudili pomoć.” Istaknuo je kako imamo jake i sposobne zračne snage koje su pružale međunarodnu pomoć i u drugim zemljama.

General Lovrić zahvalio je svim pilotima, tehničarima, letačima i zrakoplovnim tehničarima na svemu što čine, ne samo proteklih tjedana, nego i svih godina u gašenju požara: “Hvala vam u ime Oružanih snaga Republike Hrvatske na izdržljivosti i nadljudskim naporima u gašenju požara na Jadranu koji su velikih razmjera. No, uspjeli ste sačuvati ljudske živote, materijalna dobra i područja na kojima ste bili angažirani.” Istaknuo je kako se cijeli sustav zaštite može još doraditi, ali je najvažnija prevencija čime se podiže ukupna sposobnost svih sastavnica uključenih u PP zaštitu: “Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je malo, efikasno i zaposleno. Osim humanih misija gašenja požara, traganja i spašavanja te hitnih medicinskih letova, provodi i 24-satni nadzor i zaštitu zračnog prostora, školuje hrvatske i omanske pilote te sudjeluje u međunarodnim mirovnim misijama.”
 “Činimo apsolutno sve kako bismo što efikasnije ugasili požare. U ovom su se trenutku pojavila dva velika požara u isto vrijeme, no djelovali smo svim raspoloživim snagama od jutra do mraka i zbog toga postojimo,” poručio je zapovjednik Protupožarne eskadrile i objasnio kako ovogodišnja sezona spada u one prosječne i po broju požara i po naletima koje su ostvarili na požarištima: “Letimo i po osam sati, imamo dovoljno tehnike za čije održavanje i ispravnost velike zasluge pripadaju zrakoplovnim tehničarima. Iskusni smo i spremni odgovoriti na sve zadaće pred nama.”
Od početka ovogodišnje protupožarne sezone do 24. srpnja zračne su snage sveukupno provele 531 sat u akcijama gašenja požara, odnosno puna 22 dana u zraku, pri čemu su izbacile oko 22 000 tona vode.


“Hvala vam u ime Oružanih snaga Republike Hrvatske na izdržljivosti i nadljudskim naporima u gašenju požara na Jadranu koji su velikih razmjera. No, uspjeli ste sačuvati ljudske živote, materijalna dobra i područja na kojima ste bili angažirani,” naglasio je general Drago Lovrić.

“Letimo i po osam sati, imamo dovoljno tehnike za čije održavanje i ispravnost velike zasluge pripadaju zrakoplovnim tehničarima. Iskusni smo i spremni odgovoriti na sve zadaće pred nama,” istaknuo je zapovjednik Protupožarne eskadrile bojnik Davor Turković.


Marinko KARAČIĆ, Fotoarhiva 93. zb