Dostavljen šesti JHSV katamaran

Brodograđevna je kompanija Austal USA dostavila RM-u SAD-a šesti inovativni, vrlo brz transportni katamaran “Brunswick” EPF-6 (Expeditionary Fast Transport) klase Spearhead. Primopredaja plovila održana je 14. siječnja u brodogradilištu Mobile Bay u Alabami gdje je i izgrađeno. Austal je u studenom 2008. odabran kao glavni nosilac ugovora za projektiranje i izgradnju prvog vrlo brzog transportnog katamarana (programskog naziva Joint High Speed Vessel – JHSV), uz mogućnost izgradnje devet dodatnih plovila. Vrijednost ugovora iznosila je 1,6 milijardi američkih dolara.

(Foto: Austal USA)

Osnovne su značajke JHSV rješenja katamaranska forma trupa duljine 103 m, mogućnost smještaja 150 vojnika, prijevoz dodatnih 312 vojnika, nosivost tereta 635 t te sletna krmena paluba koja prima helikopter srednje veličine tipa CH-53E Sea Stallion. Pogonski se sustav temelji na motorima MTU 8000 čime se dostiže najveća brzina od 43 čvora, krstareća brzina od 35 čvorova i doseg plovidbe od 1200 NM. Helikopterska paluba prima i letjelice tipa MV-22 Osprey, a plovilo je opremljeno dvama čamcima s tvrdim dnom duljine 11 m.


Trenutačno se u različitim fazama gradnje i opremljenosti nalaze osmo i deveto plovilo u klasi, nazvani “Yuma” (EPF 8) i “Bismarck” (EPF 9), a gradnja desetog, odnosno zadnjeg katamarana u klasi trebala bi početi ove godine.


Maja PTIĆ GRŽELJ