Drugo uspješno bojno gađanje bitnicom Vulkan

Na vježbi izravne vatrene potpore borbene grupe na kojoj su sudjelovali pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, bitnica SVLR 122 mm Vulkan iz sastava 1. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj uspješno je provela vježbu s više vatrenih zadaća u okviru integracije vatrene potpore borbene skupine…

Bitnica SVLR 122 mm Vulkan iz sastava 1. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj (1. HRVCON eFPBG-USA), koji je smješten na vojnom poligonu Bemowo Piskie, od 18. do 20. prosinca 2017. uspješno je provela vježbu s više vatrenih zadaća u okviru integracije vatrene potpore borbene skupine. Na vježbi izravne vatrene potpore borbene skupine sudjelovali su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.
Oružane snage RH u vježbi su sudjelovale s četirima SVLR-ima Vulkan 122 mm, pripadnici američke vojske izvršili su gađanje haubicom 155 mm, minobacačima 120 mm, 81 mm i 60 mm, a pripadnici OS UK-a sudjelovali su s izvidničkom satnijom koji su bili prednji motritelji i navodili paljbu.
Prema planu obuke te nakon provedenih planskih i obučnih aktivnosti svih borbenih elemenata bitnice i koordinacije s časnicima za paljbenu potporu u stožeru borbene skupine, pristupilo se provedbi vježbe s bojnim gađanjima koja je trajala 72 sata.
Cilj vježbe bio je što učinkovitije integrirati sve elemente vatrene potpore borbene skupine u potpori napadnih djelovanja bojne mehaniziranog pješaštva. Tijekom provedbe gađanja provjerena je obučenost svih elemenata bitnice, uz poštivanje mjera sigurnosti, posebice pri rukovanju s raketnim streljivom.
Iako su vremenski uvjeti bili otežavajući (niska temperatura te susnježica i magla), na raščlambi je istaknut visok profesionalizam i usredotočenost na zadaću svih pripadnika bitnice te izvrstan vatreni učinak na ciljevima, a bitnica je nakon provedene vježbe ocijenjena ocjenom “uvježbano” u svim elementima provedbe vježbe.

OJI, Foto: 1.HRVCON eFPBG-USA