Dvorana Hrvatski pobjednici

Nakon prilagodbe i rekonstrukcije prostora, pripadnicima Hrvatske vojske na raspolaganje je dana respektabilna sportska dvorana iznutra oslikana muralima koji prikazuju hrvatske junake i pobjednike. Tijekom svakodnevnog vježbanja pripadnici Hrvatske vojske tako oživljuju sjećanja na hrvatske branitelje i sportaše, njihovu žrtvu, uspjehe i pobjede…

Vođena domoljubljem i vrijednostima Domovinskog rata, Hrvatska vojska svoje heroje ne zaboravlja. Njihovo nasljeđe i životni put utkani su u svakodnevicu hrvatskih vojnika, a jedno je od mjesta sjećanja na njihovu žrtvu i nedavno preuređena dvorana u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia”.

Dvorana Hrvatski pobjednici izgrađena je na inicijativu zapovjednika Zapovjedništva za potporu general-bojnika Mladena Fuzula, kako bi kao jedan u nizu novih kinezioloških sadržaja zadovoljila potrebe hrvatskog vojnika. Preuređena je tijekom 2018., godine koju je ministar obrane Damir Krstičević proglasio godinom spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika. Hrvatska vojska, suočena s novim izazovima, mora biti spremna na njih odgovoriti, zbog čega joj je tjelesna spremnost pripadnika iznimno važna.

Posebnost dvorane nije samo u izvrsnom prostoru i vrhunskoj opremi nego i njezini zidovi nose snažnu simboliku. Unutarnji zidovi ukrašeni su 2019. dvama muralima autora Krune Tuđena i akademskog slikara Siniše Bovcona. Murali su nadahnuti pobjedama hrvatskih junaka – poginulih heroja iz Domovinskog rata i hrvatskih sportaša. U teretanama i dvoranama širom svijeta murali se često koriste u kontekstu motivacijskih natpisa, kako bi dali dušu prostoru i bili poticaj onima koji taj prostor koriste za treninge. Tijekom svakodnevnog vježbanja pripadnici Hrvatske vojske pogledom na murale oživljuju sjećanja na hrvatske branitelje i sportaše, njihovu žrtvu, uspjehe i pobjede.

Prvi mural, nazvan Generacije junaka, izrađen je u crvenoj boji te prikazuje poginule hrvatske junake Domovinskog rata: Josipa Jovića, Blagu Zadru, Andriju Matijaša Pauka, Rudolfa Perešina, Damira Tomljanovića Gavrana, Predraga Matanovića i Andriju Andabaka. Osim junaka Domovinskog rata, na muralu je prikazan i Vukovarski vodotoranj – simbol obrane – te Kninska tvrđava – simbol hrvatske pobjede u Domovinskom ratu i povijesno središte hrvatskih kraljeva. Hrvatski junaci na odorama nose hrvatska obilježja i oznake postrojbi kojima su pripadali (1. gardijske brigade HV-a, 2. gardijske brigade HV-a, 4. gardijske brigade HV-a, ZNG-a, HRZ-a, MUP-a). Blago Zadro oko vrata nosi krunicu – simbol hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Drugi mural, nazvan Generacije pobjednika, izrađen je u plavoj boji. Na njemu su prikazani vrhunski hrvatski sportaši: Mirko Filipović, Dražen Petrović, Ivano Balić, Janica Kostelić i Blanka Vlašić. Ispod hrvatskih reprezentativaca oslikane su siluete nogometne reprezentacije iz 1998. (svjetska bronca), rukometaša iz 1996. (olimpijsko zlato) i vaterpolista iz 2012. (olimpijsko zlato).

Bez sporta nema dobrog vojnika. Stoga je, uz vrhunsku opremljenost i simboliku, dvorana Hrvatski pobjednici hvalevrijedan projekt. Taj hram sporta slavi hrvatskog vojnika, izražava ljubav i zahvalnost herojima Domovinskog rata te odaje priznanje hrvatskim sportašima, koji širom svijeta pronose ljubav prema domovini.


Izvrstan prostor i vrhunska oprema

Posebnost dvorane nije samo u izvrsnom prostoru i vrhunskoj opremi nego i njezini zidovi nose snažnu simboliku. Unutarnji zidovi ukrašeni su 2019. dvama muralima nadahnutim pobjedama hrvatskih junaka – poginulih heroja Domovinskog rata i hrvatskih sportaša.

Osim klasičnog rada na trenažerima i rada sa slobodnim utezima, dvorana pruža mogućnosti funkcionalnih treninga, olimpijskih dizanja s pripadajućim utezima i platformama te boksačkih ili ostalih borilačkih varijanti treninga koji uključuju korištenje vreće za boks ili užeta za penjanje. Dvorana je opremljena i trakama za trčanje, ergometrima za veslanje i raznim drugim spravama i kombinacijama za aerobne aktivnosti.

Doris Ravlić

Foto: Tomislav Brandt