Besprijekorna borbena spremnost mora biti vaš imperativ

“Pred vama su međunarodne vojne vježbe, izazov koji će pokazati vašu stvarnu snagu. Očekujem da ćete biti besprijekorni u izvršavanju zadaća i tako na najbolji način promovirati Hrvatsku vojsku,” poručio je pripadnicima bojne Vukovi zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid

Svečano obilježavanje 27. obljetnice ustrojavanja 9. gardijske brigade Vukovi i Dana bojne Vukovi održano je 8. studenog u Gospiću.

Središnja proslava održana je na strojilištu vojarne “9. gardijske brigade Vukovi”. U sklopu proslave u vojarni je otvorena i spomen-soba 9. gardijske brigade Vukovi.

Izaslanik Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Ante Deur tom je prilikom poručio: “Hrvatska vojska modernizirana je i jaka. Iako su danas nove ugroze, vi ste jamac sigurnosti i svaki hrvatski čovjek u vas ima povjerenja jer je Hrvatska vojska uvijek pripadala narodu.”

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane brigadir Ivica Devčić u prigodnom obraćanju prisjetio se ratnog puta legendarne 9. brigade. Naglasio je kako su pripadnici Vukova ponosno kročili pod svojim znakom Prvi među jednakima.

Dodao je kako je Hrvatska vojska s godinama postala više od brenda, a u mandatu ove Vlade obnovljena je te su ponovno osnažene vrijednosti Domovinskog rata. Osvrnuvši se na otvaranje spomen-sobe 9. gardijske brigade u čast svim poginulim i ranjenim, izaslanik ministra obrane zaključio je: “Naša je obveza čuvati uspomenu na Domovinski rat, gardijske brigade i hrabre hrvatske branitelje, koji su nam omogućili mir i slobodu. Znam da ćete tu obvezu, dragi Vukovi, i dalje izvršavati, onako kako jedino znate – domoljubno, časno, pobjednički.”

Izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid pripadnicima Vukova poručio je kako besprijekorna borbena spremnost mora biti njihov imperativ, a izvrsnost moto koji će ih voditi. “Pred vama su međunarodne vojne vježbe, izazov koji će pokazati vašu stvarnu snagu. Očekujem da ćete biti besprijekorni u izvršavanju zadaća i tako na najbolji način promovirati Hrvatsku vojsku,” rekao je general Kundid.

Zamjenik zapovjednika Motorizirane bojne Vukovi bojnik Mario Štimac istaknuo je kako pripadnost toj postrojbi izaziva osjećaj ponosa, ali i odgovornosti prema svim postignućima 9. gardijske brigade.

“Ne možemo se zadovoljiti prosječnošću. Izazove koji su stavljeni pred nas svladavamo besprijekorno zahvaljujući sprezi mladosti i iskustva. Kao postrojba bit ćemo onakvi kako nam i geslo kaže: Prvi među jednakima,” zaključio je bojnik Štimac.

 

U sklopu proslave pripadnicima Vukova uručene su nagrade i pohvale, a u vojarni je izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske.

Uoči središnje proslave svečanog obilježavanja 27. obljetnice Vukova, služena je u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije misa za sve poginule, umrle i nestale branitelje u Domovinskom ratu, nakon čega su kod spomen-obilježja poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima 9. gardijske brigade Vukovi u vojarni “9. gardijske brigade Vukovi” položeni vijenci.

Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt