26 godina 9. gardijske brigade Vukovi

“Danas su Vukovi važan čimbenik u Lici i Republici Hrvatskoj. To se odnosi i na spremnost za sudjelovanje u međunarodnim operacijama, ali i pomoći lokalnoj zajednici. Hrvatska vojska uvijek će dati zadnji atom snage da pomogne svojem narodu,” kazao  je zapovjednik bojnik Marko Krpan

U Gospiću je 30. listopada održana središnja proslava povodom obilježavanja 26. obljetnice 9. gardijske brigade Vukovi i 11. obljetnice Motorizirane bojne Vukovi Gardijske mehanizirane brigade.

Svečanom programu nazočili su izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Ante Deur, izaslanik potpredsjednika Vlade RHi ministra obrane te načelnika Glavnog stožera OSRH, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević i drugi predstavnici civilne vlasti te pripadnici 9. gbr Vukovi i članovi njihovih obitelji.

Središnja proslava održana je u vojarni 9. gardijske brigade Vukovi, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen-obilježja poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima brigade, a održana je i svečana dodjela crnih beretki koje su novim pripadnicima Motorizirane bojne Vukovi uručili izaslanik Predsjednice RH Ante Deur, zapovjednik HKoV-a general Jurković, zapovjednik GMBR-a general Kundid i zapovjednik Bojne bojnik Marko Krpan te predsjednik Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade Vukovi Antonio Šebalj. 

Izaslanik Predsjednice Republike  svim je pripadnicima čestitao njihov dan te poručio: “Budite domovini vjerni. Vi ste budućnost i snaga koju Hrvatska vojska ima. Želim vam puno uspjeha, da nosite mir, snagu i sigurnost ovom kraju, ali i cijeloj Hrvatskoj.”

Čestitajući bivšim i sadašnjim pripadnicima Vukova njihovu obljetnicu, general Jurković  je istaknuo kako je 9. gbr bila nositeljica oslobodilačkih akcija, poput Maslenice, Medačkog džepa i Oluje. ”Brigada je bila ustrojena kad je Hrvatskoj bilo najpotrebnije i odigrala je važnu ulogu u oslobodilačkom i pravednom ratu. Zahvalan sam na svemu što ste napravili,” poručio im je general Jurković te se osvrnuo i na sudjelovanje pripadnika Motorizirane bojne Vukovi u vojnoj vježbi Velebit 18 – Združena snaga, zaključivši kako je Hrvatska vojska u toj vježbi pokazala da je spremna izvršavati svoju temeljnu zadaću, obranu Republike Hrvatske, ali i da je siguran i pouzdan saveznik.

Zapovjednik Motorizirane bojne Vukovi bojnik Marko Krpan podsjetio je kako je za slobodu Hrvatske u Domovinskom ratu živote dalo 56 pripadnika Vukova, a u spomen na sve njih ove se godine prvi put 29. listopada trčala memorijalna utrka od Otočca do Gospića. Utrku su trčala dvojica pripadnika Bojne Vukovi te dvojica pripadnika Udruge ratnih veterana 9. gbr Vukovi, noseći pritom majice s natpisom “56 km za 56 poginulih Vukovara” te “Za sve poginule pripadnike ZNG-a i MUP-a”. U utrci je sudjelovalo i 56 pripadnika Bojne Vukovi, od kojih je svaki simbolično istrčao po jedan kilometar prateći četvoricu pripadnika koji su istrčali cijelu memorijalnu utrku.

“Danas su Vukovi važan čimbenik u Lici i Republici Hrvatskoj. To se odnosi i na spremnost za sudjelovanje u međunarodnim operacijama, ali i pomoći lokalnoj zajednici. Hrvatska vojska uvijek će dati zadnji atom snage da pomogne svojem narodu,” zaključio je bojnik Krpan.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 9. gbr Vukovi Antonio Šebalj posebno je pozdravio članove obitelji poginulih pripadnika, a novim je pripadnicima Vukova poručio: “Budite ponosni i pošteni. Budite prvi među jednakima!”

U sklopu svečanosti uručena su odlikovanja, priznanja i pohvale zaslužnim pripadnicima Vukova, a uoči svečanosti u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije služena je misa za sve poginule, nestale i umrle branitelje u Domovinskom ratu. Također, u Općoj bolnici Gospić otkrivena je i spomen-ploča za sve medicinske sestre i tehničare sudionike Domovinskog rata.

Martina Butorac, snimio Tomislav Brandt