Brave Warrior 18

Mehanizirani vod 2. mehanizirane satnije 2. mehanizirane bojne Gromovi s  borbenim oklopnim vozilima Patria AMV sudjelovao je u Republici Mađarskoj na međunarodnoj vojnoj vježbi Brave Warrior 18. Osim domaćina sudjelovale su i postrojbe iz SAD-a, V. Britanije i Slovačke, a cilj je bio uvježbati napadne aktivnosti te povećati interoperabilnost snaga u svim vremenskim uvjetima…

Mehanizirani vod 2. mehanizirane satnije 2. mehanizirane bojne Gromovi s borbenim oklopnim vozilima Patria AMV 8 x 8 proveo je cestovnu hodnju od matične vojarne u Petrinji do poligona u Republici Mađarskoj kako bi od 22. rujna do 6. studenog 2018. sudjelovao na međunarodnoj vojnoj vježbi Brave Warrior 18. Vježba je provedena na poligonu i strelištima Várpalota sjeverno od Balatonskog jezera, a hrvatske su snage bile smještene u kampu Ujmajor. Na vježbi su osim domaćina sudjelovale i postrojbe iz SAD-a, V. Britanije i Slovačke, a cilj je bio uvježbati napadne aktivnosti te povećati interoperabilnost snaga u svim vremenskim uvjetima, danju i noću.

Mehanizirani vod proveo je prije vježbe i bojno gađanje voda na strelištu. Zapovjedništvo mađarske bojne grupe koje je u fazi certificiranja za NATO-ove zadaće zapovijedalo je svim postrojbama koje su uspješno izvršile sve zadaće. Vježba je pokazala kako sinergija specifičnosti naoružanja i sposobnosti svake uključene nacije čini mješovitu borbenu grupu mnogo učinkovitijom, nego što bi to bile snage svake nacije zasebno.

Prije početka vježbe prezentirano je naoružanje i oprema svih sudionika. Hrvatska je sastavnica predstavila BOV Patria AMV 8 x 8, jurišnu pušku VHS-2 te osobnu opremu vojnika. Za izloženu opremu iskazan je velik interes. Veleposlanik RH u Mađarskoj Mladen Andrlić i politička savjetnica Maja Rosenzweig Bajić posjetili su hrvatske snage.

Goran Mihalinac