Obljetnica Motorizirane bojne Vukovi

Središnjom je svečanosti 30. listopada u gospićkoj vojarni “Eugen Kvaternik” završeno trodnevno obilježavanje 23. obljetnice osnutka 9. gardijske brigade Vukovi te 8. obljetnice ustrojavanja 1. motorizirane bojne Vukovi.
U katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije služena je misa nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-obilježja na Trgu Alojzija Stepinca. Pred spomenikom u vojarni na kojem su imena 56 poginulih pripadnika Vukova brojna su izaslanstva također položila vijence i zapalila svijeće.
Zapovjednik 1. motorizirane bojne Vukovi bojnik Igor Gojmerac rekao je: “9. gardijska brigada kroz ratni je put dokazala da su osnivači imali valjane razloge za osnivanje. Bez vremena za iscrpne i detaljne pripreme, Vukovi su odmah bačeni u vatru na jednom od najvažnijih strateških bojišta Domovinskog rata.” Prisjetio se i 56 poginulih i 211 ranjenih: “Nas nove Vukove tradicija poziva da budemo ponosni i da nadalje baštinimo nasljedstvo Vukova koje je trajno upisano u temeljima RH, Oružanih snaga i ove bojne onako kako to ime i zaslužuje.”
Ratnog se puta Vukova prisjetio i general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik HKoV-a i izaslanik ministra obrane i načelnika GS OSRH: “Govoriti danas o 9. gardijskoj brigadi, njezinu ratnom putu, o žrtvi njezinih pripadnika, o iznimnim naporima kroz teške godine Domovinskog rata, znači govoriti o obrani Like, o obrani Gospića, Otočca, Perušića. Govoriti o uspjesima operacije Maslenica, Medački džep i mnogih drugih te o uspjehu završne operacije Oluja, znači govoriti o doprinosu žitelja Like u Domovinskom ratu, ali i svih pripadnika 9. gardijske brigade koji su uporno i hrabro branili i obranili svoja ognjišta.” Istaknuo je i da OSRH danas intenzivno radi na promjenama, obučavanjima te organizaciji obuke i doktrine kako bi bio što uspješniji i učinkovitiji.
“Trebate biti ponosni što ste sljednica posebne brigade koja je 90-ih godina imala veliku viziju, snagu i hrabrost stvarati Hrvatsku uz mnogobrojne žrtve. Imali su neopisivo srce za svoju domovinu, a vaša je zadaća danas drukčija. Partneri ste najvećim silama na svijetu,” rekao je izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH Ante Deur te na kraju svečanosti svim pripadnicima 1. motorizirane bojne Vukovi koji odlaze u mirovinu uručio odlikovanja. Zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Mate Ostović i zapovjednik GMTBR-a brigadni general Boris Šerić uručili su rješenja o promaknućima te pohvale i nagrade.
Pripadnici 1. motorizirane bojne Vukovi GMTBR-a organizirali su i Dane otvorenih vrata te taktičko-tehnički zbor.

Zoran Smoljo