Novi zapovjednik motorizirane bojne Vukovi

“Potpuno sam svjestan da se povjerenje ne može samo tako lako dobiti, nego ga treba graditi i zaslužiti te zato stupanjem na dužnost zapovjednika Motorizirane bojne Vukovi Gardijske mehanizirane brigade preuzimam svu odgovornost za vas, ali isto tako očekujem od vas da preuzmete osobnu profesionalnu odgovornost i da radimo kao tim, zajedno i za dobrobit naše postrojbe,” rekao je novoimenovani zapovjednik Vukova pukovnik Tomislav Kasumović

U vojarni “9. gardijske brigade Vukovi” u Gospiću 19. siječnja dužnost zapovjednika Motorizirane bojne Vukovi Gardijske mehanizirane brigade preuzeo je pukovnik Tomislav Kasumović. Tim je povodom održana svečanost predaje zastave Bojne i potpisivanja zapisnika o preuzimanju dužnosti, kojoj su uz novog zapovjednika i pripadnike Bojne nazočili zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid te predstavnici Grada Gospića i Policijske postaje Gospić, kao i Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade Vukovi.
Zastavu Motorizirane bojne Vukovi pukovniku Kasumoviću predao je general Kundid. Tim je simboličnim činom novi zapovjednik Bojne preuzeo dužnost na koju je došao s dužnosti zapovjednika Kadetske bojne Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.
U obraćanju postrojenim pripadnicima Bojne, pukovnik Kasumović zahvalio je zapovjednoj strukturi koja mu je ukazala povjerenje postavljajući ga za zapovjednika jedne od ukupno sedam manevarskih bojni unutar HKoV-a. Rekao je da je svjestan odgovornosti i zadaća koje preuzima i da će uložiti maksimalan napor u opravdanje tog povjerenja.
Pripadnicima Bojne poručio je da će kao zapovjednik uvijek polaziti od čovjeka, jer je čovjek upravo ono najvažnije u postrojbi. Nikad neće od njih tražiti ono što nije sam u stanju napraviti i sve što bude radio bit će na dobrobit Bojne. “Potpuno sam svjestan da se povjerenje ne može samo tako lako dobiti, nego ga treba graditi i zaslužiti te zato stupanjem na dužnost zapovjednika Motorizirane bojne Vukovi Gardijske mehanizirane brigade preuzimam svu odgovornost za vas, ali isto tako očekujem od vas da preuzmete osobnu profesionalnu odgovornost i da radimo kao tim, zajedno i za dobrobit naše postrojbe,” rekao je pukovnik Kasumović.
Brigadni general Tihomir Kundid u svojem je obraćanju naglasio da su promjene na čelu postrojbe obično pozitivno konotirane jer donose novu viziju, nove ideje koje promovira novi zapovjednik. Te su ideje uvijek u službi razvoja postrojbe. Želja za dokazivanjem također je snažan motivacijski čimbenik novom zapovjedniku, koji mu daje novu dimenziju inicijative i kreativnosti. General Kundid izrazio je očekivanje da će novi zapovjednik Bojne nastupiti u tom duhu i na taj način omogućiti njezin razvoj.
Istaknuo je nadalje da je pukovnik Kasumović časnik koji ima znanje potrebno za uspješnog zapovjednika, a dužnosti koje je obnašao potvrđuju da neće imati problema s izazovima koji su pred njim i postrojbom. General Kundid izlaganje je zaključio riječima: “Poštovane pripadnice i pripadnici Vukova, vjerujem u vas i očekujem da ćete zajedno s novim zapovjednikom učiniti da postrojba bude prepoznatljiva po izvrsnosti.”
Brigadni general Siniša Jurković naglasio je: “Motorizirana bojna Vukovi nosi ime slavne, ratne 9. gardijske brigade. U svakoj svojoj zadaći, u dobru i zlu, čuvajte čast ovog imena! Neka vam čast imena pedeset šestorice hrvatskih heroja, poginulih pripadnika 9. gardijske brigade koji su svoje živote dali za domovinu koju danas s ponosom čuvamo i gradimo, bude vodilja i izvor snage u izazovima. Nikad ih nemojte zaboraviti.
Hrvatska kopnena vojska s podređenim postrojbama udarna je snaga u slučaju ugroze ili bilo koje druge krizne situacije za Republiku Hrvatsku. Ta udarna snaga – to ste vi. Svaki pojedinac, vojnik, dočasnik i časnik. Motorizirana bojna Vukovi u protekloj je godini pokazala kako hrvatski vojnik odgovara na najteže izazove i zadaće. Bili ste iznimno aktivni u gašenju na požarištima diljem naše obale, nesebično, pod naporima i često iznad prosječnih ljudskih mogućnosti. Hvala vam na tome.”
Svečanost preuzimanja dužnosti zapovjednika Motorizirane bojne Vukovi Gardijske mehanizirane brigade nastavljena je potpisivanjem zapisnika i druženjem.

OJI