Novi zapovjednik Motorizirane bojne Vukovi

Bojnik Marko Krpan preuzeo je u vojarni “9. gardijska brigada Vukovi” dužnost zapovjednika bojne Vukovi. U svojem je obraćanju novi zapovjednik istaknuo kako je odluka o postavljanju na novu dužnost čast, ali i velika odgovornost prema 56 poginulih pripadnika 9. gbr kojoj je sljednica Motorizrana bojna Vukovi, prema svim pripadnicima koji danas ponosno nose grb Vukova na prepoznatljivoj crnoj beretki, ali i odgovornost za daljnje promicanje Vukova kao moderne, vrhunski obučene i uvijek spremne postrojbe da se odazove na svaki postavljeni izazov…

U vojarni “9. gardijska brigada Vukovi” u Gospiću 30. kolovoza dužnost zapovjednika bojne Vukovi Gardijske mehanizirane brigade preuzeo je bojnik Marko Krpan, a tim povodom održana je svečanost predaje zastave Bojne te potpisivanje zapisnika o preuzimanju dužnosti.
Svečanosti su, uz novog zapovjednika, nazočili zapovjednik GMBR-a brigadni general Tihomir Kundid, predstavnici lokalnih vlasti, Policijske postaje Gospić te Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade Vukovi.
Zastavu Motorizirane bojne Vukovi bojniku Krpanu predao je general Kundid, a tim je simboličnim činom bojnik Krpan preuzeo svoju novu zapovjednu dužnost.
U svojem je obraćanju bojnik Krpan istaknuo kako je odluka o postavljanju na novu dužnost čast, ali i velika odgovornost. “Odgovornost prije svega prema 56 poginulih pripadnika 9. gardijske brigade kojoj je sljednica Motorizirana bojna Vukovi, odgovornost prema svim pripadnicima koji danas ponosno nose grb Vukova na prepoznatljivoj crnoj beretki, ali isto tako i odgovornost za daljnje promicanje Vukova kao moderne, vrhunski obučene i uvijek spremne postrojbe da se odazove na svaki postavljeni izazov,” rekao je bojnik Krpan. Naglasio je kako u današnje vrijeme prisutnost Hrvatske vojske lokalnoj zajednici jamči sigurnost te da će se Hrvatska vojska uvijek odazvati u slučaju potrebe, a tu su vrijednost Ličko-senjska županija i Grad Gospić odavno prepoznali.
“Postrojbu čekaju novi izazovi, priprema certifikacija snaga za sudjelovanje u multinacionalnoj borbenoj grupi Europske unije te sudjelovanje na najkompleksnijoj vježbi Oružanih snaga Velebit. Nemam ni najmanje sumnje da će postrojba, zahvaljujući predanosti krajnjem cilju, spoju mladosti i iskustva nadvladati sve postavljene izazove i uspješno izvršiti zadaću, kao i sve druge zadaće do sada. Na kraju, geslo postrojbe Prvi među jednakima dovoljno govori samo za sebe i o karakteru ove postrojbe,” poručio je novi zapovjednik.
General Kundid čestitao je bojniku Krpanu na novoj dužnosti istaknuvši kako su promjene na čelu postrojbe obično pozitivno konotirane jer novi zapovjednik dolazi s novom vizijom, promovira nove ideje, a sve to u službi napretka.
“Želja za dokazivanjem snažan je motivacijski čimbenik novog zapovjednika. Vjerujem da će novi zapovjednik Bojne nastupiti u tom duhu i na taj način omogućiti razvoj cjelokupnog sustava ove postrojbe. Bojnik Krpan kao novi zapovjednik Bojne ima značajno vojno iskustvo, znanje i sposobnosti – dakle, ima sve preduvjete da bude uspješan zapovjednik. Dužnosti koje je obnašao u svojoj dosadašnjoj karijeri daju mi za pravo vjerovati da će se moći uspješno nositi sa svim izazovima koji se nalaze pred Vukovima,” rekao je general Kundid. U svojem obraćanju posebno je naglasio važnost obuke rekavši da obuka mora biti imperativ svakodnevnog rada.
“Vjerujem da ćete zajedničkim snagama, u sinergiji s novim zapovjednikom Bojne stvoriti uvjete da ova bojna ima kontinuirani progres u onome što je vaša primarna odgovornost, a to je obučenost i uvježbanost. Ime i beretka, koju nosite, prožeti su snažnim domoljubljem i tradicijom, a to vas obvezuje. Obvezuje vas na postignuća jer samo kroz postignuća možete pridonijeti tradiciji koju baštinite,” poručio je zapovjednik GMBR-a.

Martina Butorac
snimio Tomislav Brandt