Obljetnica Vukova

Središnjom svečanosti u gospićkoj vojarni “Eugen Kvaternik” 28. je listopada završeno dvodnevno obilježavanje 24. obljetnice osnutka 9. gardijske brigade Vukovi te 9. obljetnica ustrojavanja 1. motorizirane bojne Vukovi.
Mnogobrojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće u vojarni pred spomenikom na kojem su ispisana imena 56 poginulih Vukova. U ime predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga počast je odao Ante Deur, a u ime ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OSRH brigadni general Siniša Jurković u pratnji zapovjednika GMTBR-a brigadira Tihomira Kundida i zapovjednika 1. motorizirane bojne Vukovi pukovnika Igora Gojmerca, te brojna druga izaslanstva i udruge proizišle iz Domovinskog rata.
 ” Na svojem ratnom putu 9. gardijska brigada imala je 56 poginulih i 211 ranjenih. Te nas žrtve obvezuju da nikad ne zaboravimo te slavne dane, kad naši prethodnici nisu pokleknuli pred izazovima i da uvijek s dužnom pažnjom i poštovanjem odajemo počast njihovoj žrtvi,” kazao je  zapovjednik 1. motorizirane bojne Vukovi pukovnik Igor Gojmerac te dodao: “Nas nove Vukove tradicija poziva da budemo ponosni i da dalje baštinimo nasljedstvo Vukova koje je trajno upisano u temeljima RH, Oružanih snaga i ove bojne na način na koji to ime i zaslužuje.”
Brigadni general Siniša Jurković, načelnik Stožera, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, u svojem se govoru osvrnuo na ratni put Vukova te je, među ostalim, kazao da govoriti danas o 9. gardijskoj brigadi, njezinu ratnom putu, o žrtvi njezinih pripadnika znači govoriti o obrani Like, o obrani Gospića, Otočca, Perušića, o uspjesima operacije Maslenica, Medačkog džepa i mnogih drugih te o uspjehu završne Operacije Oluja. 
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je da je 9. gbr Vukovi osnovana u najtežim okolnostima i usprkos nedostatku oružja i streljiva djelovala snažno. Prisjetio se i poginulih hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje naše domovine, zahvalio pripadnicima 1. motorizirane bojne Vukovi što nastavljaju tradiciju 9. gbr.
Izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH Ante Deur pripadnicima 1. motorizirane bojne Vukovi kazao je kako trebaju biti ponosni na ovaj dan jer biti sljednica jedne posebne brigade koja je 90-ih godina imala veliku viziju, snagu i hrabrost stvarati Hrvatsku uz mnogobrojne žrtve velik je privilegij. ”S punim pijetetom i poštovanjem danas odajemo počast svim hrvatskim braniteljima koji su dali život za domovinu. To je nešto najsvetije,” poručio je.
U sklopu svečanosti  pripadnicima 1. motorizirane bojne Vukovi uručena su promaknuća, pohvale i nagrade, a organiziran je i Taktičko-tehnički zbor s prikazom opreme i naoružanja koja se koristi u postrojbi te prikazan ratni put brigade.

Tekst i foto:Zoran Smoljo