Džudašica i ugovorna pričuvnica osvojila Grand Slam

Barbara Matić, 26-godišnja Splićanka i ugovorna pričuvnica Hrvatske vojske, prva je Hrvatica koja je osvojila Grand Slam turnir, jedno od najtežih i najprestižnijih natjecanja u džudu. Na putu do zlata pobijedila je apsolutno sve najbolje natjecateljice u kategoriji…

Barbara Matić, jedna od najuspješnijih hrvatskih sportašica u zadnjih nekoliko godina, ostvarila je velik uspjeh osvojivši Grand Slam u džudu u kategoriji do 70 kilograma. Ova mlada Splićanka ugovorna je pričuvnica Hrvatske vojske te prva Hrvatica koja je osvojila spomenuti turnir, jedno od najtežih i najprestižnijih natjecanja u tom sportu. Impresivan je način na koji je postigla uspjeh: na putu do zlata pobijedila je apsolutno sve najbolje natjecateljice u kategoriji do 70 kilograma, u kojoj se natječe od početka profesionalne karijere.

Barbara se nakon pauze zbog pandemije koronavirusa koja je zaustavila cijeli sportski svijet na tatami vratila na maestralan način. Na putu do zlata pobijedila je svjetsku prvakinju Francuskinju Marie-Eve Gahié, zatim svjetsku viceprvakinju Portugalku Barbaru Timo te u samom finalu Francuskinju Margaux Pinot, europsku prvakinju i brončanu sa Svjetskog prvenstva. Osvajanje Grand Slama u Budimpešti još je jedan veliki uspjeh za Barbaru Matić, koja u svojoj kolekciji ima i tri brončane medalje s europskih prvenstava, osvojene u Montpellieru (Francuska) 2014., Varšavi (Poljska) 2017., te Minsku (Bjelorusija) 2019. godine. Barbara je usto i dvostruka juniorska prvakinja u kategoriji do 70 kilograma.

Duga pauza

U razgovoru za Hrvatski vojnik ispričala je kako je izgledao njezin život zadnjih nekoliko mjeseci te koliko je i pandemija utjecala na natjecanja.

“Bila je to duga pauza, koja je trajala osam mjeseci od zadnjeg natjecanja. Prvo natjecanje na kojem sam nastupila bio je Europski kup u Dubrovniku i nakon toga slijedila je Budimpešta. Iskoristili smo maksimum s obzirom na koronu i karantenu. Posvetila sam se u potpunosti – sto posto – džudu, nije bilo drugih obveza osim treniranja tako da je sve ispalo sasvim uredno.

Što se tiče natjecanja i dolaska na turnir, procedura je bila očekivana. Bili smo u ‘balonu’, nismo smjeli nikamo izići, imali smo poseban put koji je vodio od dvorane do hotela koji smo koristili samo mi i nitko drugi nije smio njim proći. Mjerili su nam temperaturu na svakom koraku, sve je bilo na vrlo visokoj razini zaštite i prevencije od širenja virusa. Mi smo kontaktni sport i neposredno prije svakog natjecanja moramo imati dva negativna testa. Zatim se odmah po dolasku testiramo i sve dok ne dobijemo rezultate moramo biti u sobama, a testiramo se i na dan vaganja, što znači da imamo četiri do pet testiranja na jednom turniru,” rekla nam je Barbara.

Opisala je i kako je izgledao turnir u njezinoj kategoriji i kakav je osjećaj osvojiti Grand Slam u džudu s obzirom na to da je prva Hrvatica kojoj je to pošlo za rukom. Štoviše, Barbara je ovim zlatom kompletirala i set medalja s Grand Slam turnira jer s ranijih natjecanja ima osvojeno srebro i broncu.

“Konkurencija u mojoj kategoriji bila je iznimno jaka. Pobijedila sam na tom turniru natjecateljicu koja je bila osvajačica medalje na zadnjem Svjetskom prvenstvu, svjetsku prvakinju, europsku prvakinju i trećeplasiranu natjecateljicu, koja je prošle godine bila europska prvakinja. Izostale su predstavnice Japana, ali sudjelovale su sve najbolje natjecateljice. Sretna sam zbog tog uspjeha i nastavit ću marljivo raditi i dalje kako bih ostvarivala dobre rezultate,” istaknula je Barbara.

Nakon osvojenog Grand Slama stiglo je i Europsko prvenstvo. Hrvatskoj je brončanu medalju donijela Karla Prodan, članica Judo kluba Pujanke, koju trenira Vladimir Preradović. Barbara Matić u prvoj se borbi ozlijedila zbog čega je bila prisiljena odustati. Nazirala se prilika za medalju jer se dobro borila, a i u odličnoj je formi.

“Dogodila se ozljeda u prvoj borbi, vjerojatno je rebro u pitanju. Dobila sam jedan udarac. Bila sam na rendgenskom snimanju, ali na snimci se ne vidi dobro. Meni je i dalje sve natečeno, boli na dodir. Dogodilo se to u borbi protiv prošlogodišnje svjetske prvakinje, koju sam ove godine pobijedila na turniru u Budimpešti, Francuskinje Marie-Eve Gahié. Vjerovala sam da mi se, pobijedim li je, čisti ždrijeb i vjerojatno bih mogla osvojiti medalju. Dogodila se, međutim, ozljeda koja me spriječila u tome,” rekla je Barbara.

Sport i visoko obrazovanje

Barbara je na dan pisanja ovog teksta imala dogovoren liječnički pregled, nakon kojeg će znati nešto više o samoj ozljedi.

Razgovarali smo s Barbarom i o njezinim planovima te o idućim Olimpijskim igrama. Nastup još uvijek nije izboren, no Barbara Matić i Karla Prodan u dobroj su poziciji da to ostvare. Bile bi to za Barbaru druge Olimpijske igre, nakon onih u Riju 2016. godine.

“Što se tiče forme, nadam se da me ozljeda neće puno unazaditi. Bila sam u dobroj formi, točno kako bih prošla još ovih nekoliko turnira koji su važni za plasman te došla zdrava na Olimpijske igre. Ako se neka ozljeda morala dogoditi, bolje da se dogodila sad kad se sve opet zaustavlja nego kasnije ili pred početak natjecanja. Nastup još uvijek nije izboren. Karla Prodan i ja u direktnoj smo kvoti koja ima plasman na Olimpijske igre, ali crta se službeno povlači 1. lipnja iduće godine.

Do kraja godine sva su natjecanja otkazana. Trebao se održati Grand Prix u Zagrebu, ali od njega neće biti ništa zbog situacije s koronom. Otkazala ga je Međunarodna judo federacija zato što većina sportaša nije u mogućnosti sudjelovati. U planu je Masters turnir u siječnju na kojem bi sudjelovalo 36 najboljih s rang-liste, a trebali bismo imati još dva Grand Slam turnira,” rekla je Barbara.

Međutim, nije samo na sportskim borilištima mlada Splićanka ostvarivala uspjehe. Barbara je u srpnju ove godine diplomirala na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu, što je samo pokazatelj kako vrhunski sport i visoko obrazovanje mogu ići zajedno. Uz sport i vojsku, tu je i završen studij. Što reći nego – iskrene čestitke, Barbara.

Tekst: Ivan Šurbek

Foto: Tomislav Brandt, IJF