Izgradnja vojne ambulante Role 1 na Slunju

Radove izvode pripadnici Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske i namjenska skupina američke mornaričke inženjerije, a izgradnju financira Vlada SAD-a

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju 25. studenog položen je kamen temeljac buduće vojne ambulante Role 1. Radove na poligonu, koji obuhvaćaju izgradnju ambulante i smještajnog objekta, izvode pripadnici Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske i namjenska skupina američke mornaričke inženjerije, a izgradnju financira Vlada SAD-a.

Riječ je o objektima namijenjenim svim postrojbama, koje će na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u budućnosti provoditi svoje obučne aktivnosti. Oznaci Role dodaju se brojevi od 1 do 4 koji prema NATO-ovoj terminologiji znače određenu razinu zdravstvene potpore. Tako broj 1 označava pružanje primarne zaštite, hitno liječenje u smislu reanimacije i stabilizacije te pripremu za premještaj obično pod vodstvom medicinskog službenika.

Otvaranju radova nazočili su izaslanik ministra obrane državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH, ujedno zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Siniša Jurković i veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj Nj. Eksc. Robert Kohorst sa suradnicima te gradonačelnik Slunja Jure Katić. Svečanosti su također prisustvovali general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik HKoV-a, te general-bojnik Boris Zdilar, savjetnik načelnika GS OSRH za zdravstvo.

Izgradnja ove vojne ambulante samo je nastavak duge i plodne bilateralne suradnje između Hrvatske i SAD-a odnosno oružanih snaga dviju zemalja.

“Iznimno mi je drago što će se buduća vojna ambulanta izgraditi upravo na vojnom poligonu ‘Eugen Kvaternik’ jer je ovaj vojni poligon, naime, mjesto gdje hrvatski vojnici svakodnevno dokazuju svu snagu, spremnost i profesionalizam Hrvatske vojske,” rekao je državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop u svojem obraćanju ispred mjesta gdje bi za otprilike šest mjeseci trebala biti izgrađena vojna ambulanta.

Državni tajnik također je istaknuo kako su upravo Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner Republike Hrvatske u području obrane i sigurnosti te da je obrambena suradnja iznimno značajan dio ukupne bilateralne suradnje dviju država.

Višegodišnja suradnja

Veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst izrazio je zadovoljstvo što će američke i hrvatske oružane snage zajedno graditi ove objekte te će time poboljšati uvjete za buduće bilateralne, ali i multinacionalne obučne dogadaje na ovom poligonu. Nakon polaganja kamena temeljca okupljeni su se uputili na 100-tinjak metara udaljeno gradilište na kojem bi kroz godinu i pol trebao stajati novi smještajni objekt za 200 pripadnika. Ondje su radovi već bili u tijeku, a unatoč hladnoći pripadnici mornaričke inženjerije SAD-a radili su punom parom. Očekivano je vrijeme trajanja radova na izgradnji ambulante oko šest mjeseci, a radovi na izgradnji smještajnog objekta trebali bi trajati oko 18 mjeseci. Zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Siniša Jurković istaknuo je kako je svečanost otvaranja radova rezultat višegodišnje suradnje s partnerima i prijateljima u SAD-u. “Zahvalni smo našim američkim prijateljima na ovom daru, a sve to ne bi bilo moguće bez izvrsne suradnje na svim razinama,” rekao je general Jurković. 

Hrvatska vojska i američke oružane snage zadnjih godina provodile su brojne zajedničke vježbe u Hrvatskoj, a svaka od tih vježbi donijela je poboljšanje sposobnosti Hrvatske vojske, kao i poboljšanje vojne obučne infrastrukture.

Značajne donacije

Također, zajedničke aktivnosti rezultirale su brojnim humanitarnim projektima u lokalnim zajednicama, koje je također financirala vlada SAD-a, a rezultat toga su poboljšanja vojne i civilne infrastrukture. Među njima je i kontrolno-nadzorni toranj (Range Control Tower), koji je izgradilo Zapovjedništvo Američkih zrakoplovnih snaga u Europi, a u tijeku su radovi na zonama slijetanja (helicopter landing zones) u bolnicama u Zagrebu, Karlovcu i Slavonskom Brodu. Sjedinjene Države donirale su 700 milijuna dolara za vojne obuke i opremu u zadnjih nekoliko godina. Riječ je o vojnoj obuci na Ratnom koledžu u SAD-u, a kad je u pitanju oprema značajna je donacija helikoptera Black Hawk.

“Projekti poput ovog na Slunju pokazuju našu predanost zajedničkoj sigurnosti i taj interes ostaje temelj naše suradnje i partnerstva zadnjih 25 godina,” rekao je američki veleposlanik Kohorst. Istaknuo je kako mu mandat ističe kroz dva mjeseca te naglasio da mu je bila čast raditi s Hrvatskom vojskom, kao i puno puta dolaziti na ovaj poligon. “Bio mi je privilegij raditi s vama kroz partnerstvo naših dviju zemalja,” zaključio je američki veleposlanik.

Ukupna financijska vrijednost projekta gradnje ambulante i smještajnog objekta, koju financiraju Sjedinjene Države kao bilateralni partner iz fonda “Exercise Related Construction – ERC” je 1,8 milijuna američkih dolara. Američka je potpora u ovom projektu financijskog dijela, koji se koristi za nabavu materijala i od potpore u vidu angažmana njihovih inženjerijskih postrojbi.


Razina zdravstvene potpore (Role) označava se brojčanom oznakom od jedan do četiri prema definiranoj razini sposobnosti zdravstvene postrojbe. Role 1 medicinska je potpora, koja je sastavni dio ili je dodijeljena manjoj postrojbi, a uključuje mogućnosti pružanja prve pomoći, neposrednih spasilačkih mjera i trijaže. Usto, pridonosi zdravlju i dobrobiti postrojbe pružanjem smjernica u prevenciji bolesti, nebojnih ozljeda i operativnog stresa. Obično su funkcije ove razine skrbi upravljanje lakše bolesnim i lakše ozlijeđenim osobljem kako bi se ono što prije mogli vratiti na svoju dužnost.

Tekst: Petra Kostanjšak

Foto: Mladen Čobanović