Bitka kod Jurjevih stijena

Osmanlijska vojska provalila je krajem ljeta i početkom jeseni 1663. iz Bosne namjeravajući osvojiti Otočac, a malobrojnije hrvatske snage dočekale su je u klancu

Jurjeve stijene, mjesto genijalne taktičke pobjede Petra Zrinskog, danas su obrasle u šumu i tek se naziru s ceste koja vodi od Otočca prema Doljanima. Blizu njih, na teško pristupačnom terenu, nalazi se biciklistička staza koja je dio turističke ponude grada Otočca

Početkom XVII. stoljeća osmanlijska moć počela je kopnjeti pa su zemlje srednje i jugoistočne Europe nakon više od sto godina neprekidnih sukoba mogle barem djelomice odahnuti. Pogranični sukobi i pljačke ipak su ostali gotovo svakodnevna pojava s kojom se najviše moralo suočavati stanovništvo na granicama. Razdoblje takvog relativnog mira trajalo je sve do druge polovine stoljeća, kad je osmanlijska vojna i politička moć ponovno narasla. Naravno, Osmanlije su tad krenuli u nove pohode po Europi.

Na našem je području status quo na granici Habsburške Monarhije i Osmanskog Carstva ustoličen Žitvanskim mirom 1606. godine, a počeo se klimati krajem 1650-ih sve češćim pograničnim sukobima. Otvoreni rat izbio je 1663. zbog optužbi Osmanlija da se Habsburzi miješaju u unutarnje sukobe u njihovoj vazalnoj kneževini Erdelju (Transilvanija). Osmanlije su pokrenuli ofenzivu protiv dijelova Habsburškog Carstva, a jedan njezin smjer išao je preko Gacke s ciljem osvajanja Otočca i daljnjeg napredovanja prema Kranjskoj. Vojsku od oko osam tisuća ljudi, koja je u Liku provalila iz Bosne, predvodio je Ali-paša Čengić.

Iako je postigao blistavu pobjedu, Petar Zrinski sukobio se s vrhovnim vojnim zapovjednikom Vojne krajine generalom Herbartom X. Auerspergom (Wikimedia Commons)

Hrvatski stratezi

U to je vrijeme ogulinski i senjski te kapetan cijelog Primorja bio Petar IV. Zrinski (1621. – 1671.), koji je prethodnog desetljeća stekao golemo i vrlo vrijedno iskustvo u pograničnim sukobima s Osmanlijama. Petrova logistika saznala je točan smjer kretanja neprijateljske vojske prema Otočcu, što je iskusnom strategu poput hrvatskog kapetana uvelike olakšalo pripremu obrane. Svjestan malobrojnosti svoje krajiške vojske u odnosu na Čengićevu, odlučio ju je napasti na lokaciji gdje bi njezina brojčana prednost najmanje došla do izražaja. Kao mjesto napada izabran je izlaz iz klanca kod Jurjevih stijena, smještenih u blizini Otočca, između Vrhovina i Zalužnice. Prema planu Petra Zrinskog, na tom bi mjestu bilo najučinkovitije napasti osmanlijsku vojsku zbog faktora iznenađenja i nemogućnosti pravodobnog razvijanja bojnog reda. Taj pothvat trebale su izvesti najviše dvije tisuće krajiških vojnika.

Desna ruka kapetana Petra Zrinskog bio je njegov šurjak Fran II. Krsto Frankopan (1643. – 1671.). Dobro provedena strateška priprema prenijela se i na teren. Naime, osmanlijska vojska prolazila je u zoru 16. listopada 1663. upravo predviđenom rutom, a krajiške su je snage spremno dočekale na izlazu iz klanca i krenule na nju svim raspoloživim sredstvima. Konjanici su je napali sabljama, a pješaci su dali potporu iz pušaka. Osmanlijske su snage bile iznenađene napadom pa nije čudo da se u njihovim redovima stvorila potpuna panika i metež. Tako obezglavljena vojska bila je lak plijen krajiškim snagama koje su izvojevale veličanstvenu pobjedu. Smatra se da je kod Jurjevih stijena poginulo oko tisuću i pol osmanlijskih vojnika, a više stotina ih je zarobljeno, među kojima i sam Ali-paša Čengić. Hrvatske snage izgubile su desetak boraca.

Sramni mir

Habsburški vojskovođa grof Raimund Montecuccoli nije došao spasiti utvrdu Novi Zrin u Međimurju. Portret je djelo Eliasa Griesslera (1622. – 1682.) (Wikimedia Commons)

Veliku pobjedu zasjenili su kasniji događaji. Vrhovni vojni zapovjednik Vojne krajine general Herbart X. Auersperg (1613. – 1669.) optužio je Petra Zrinskog, predbacujući mu da je napao Osmanlije bez prethodnog dogovora s njim. Zbog tog navodnog neposluha Zrinski je morao predati cijeli ratni plijen i sve visokorangirane vojne zarobljenike. Ogorčenost hrvatskog plemstva na čelu sa Zrinskim kulminirala je iduće godine, kad su osmanlijske snage uspjele osvojiti i srušiti utvrdu Novi Zrin u Međimurju. Naime, habsburški vojskovođa talijanskog podrijetla grof Raimund Montecuccoli (1609. – 1680.), tad sa svojim postrojbama nije došao pružiti pomoć opkoljenim braniteljima. To je dodatno pogoršalo odnose habsburških vlasti i hrvatskog plemstva, koje je smatralo da kruna ne ulaže dovoljno volje ni sredstava u obranu hrvatskog teritorija. Rat s Osmanlijama završen je Vašvarskim mirom. Odredbe tog ugovora iz 1664. sklopljenog na dvadeset godina bile su nepovoljne za Hrvatsku i Ugarsku pa je u redovima tamošnjeg plemstva nazvan sramnim mirom.

Loš rasplet za hrvatsko plemstvo, izazvan političkim i diplomatskim igrama nakon bitke, nije mogao obezvrijediti veličanstvenu taktičku pobjedu nad brojčano nadmoćnijim neprijateljem. Ishod bitke kod Jurjevih stijena snažno je odjeknuo cijelom Europom. Neki izvori govore da su u Rimu zvonila zvona na svim crkvama u čast hrvatskih vojnika, dok su u Grazu i Nürnbergu izrađivani bakrorezi i letci s likom Petra IV. Zrinskog i prikazima bitke. Premda nije bila presudna za krajnji tijek rata, pobjeda kod Jurjevih stijena spriječila je ulazak Osmanlija u Gacku dolinu i daljnji napredak prema Kranjskoj. Nakon tog poraza Osmanlije su prekinuli česte upade iz Bosne na hrvatski teritorij.

Tekst: Josip BULJAN

Foto: Biciklistički klub Barkan Otočac