Džudašice osvojile dvostruki naslov

Na Svjetskom prvenstvu u džudu koje se u listopadu održalo u Taškentu, glavnom gradu Uzbekistana hrvatske reprezentativke i ugovorne pričuvnice Hrvatske vojske Barbara Matić i Lara Cvjetko borile su se u finalu kategorije do 70 kilograma za naslov prvakinje svijeta. U finalu kategorije koja se još naziva i srednjoteškom kategorijom Barbara Matić obranila je naslov svjetske prvakinje pobjedom protiv sunarodnjakinje Lare Cvjetko. Prvi put u povijesti džuda dvije natjecateljice iz iste države bile su u finalu kategorije do 70 kg

Na Svjetskom prvenstvu u džudu koje se u listopadu održalo u Taškentu, glavnom gradu Uzbekistana, hrvatske reprezentativke i ugovorne pričuvnice Hrvatske vojske Barbara Matić i Lara Cvjetko borile su se u finalu kategorije do 70 kilograma za naslov prvakinje svijeta. U finalu kategorije koja se još naziva i srednjoteškom kategorijom Barbara Matić obranila je naslov svjetske prvakinje pobjedom protiv šest godina mlađe sunarodnjakinje Lare Cvjetko. Do pobjede i obrane naslova Barbara Matić došla je ”ipponom“ nakon minute i trideset sekundi borbe napravivši polugu na ruci Lari Cvjetko te na taj način prislilia mlađu kolegicu iz reprezentacije na predaju.

Za Barbaru Matić ovo je drugi naslov svjetske prvakinje nakon što je prošle godine u Budimpešti također bila najbolja. Ovo je velik uspjeh hrvatskog džuda koji pokazuje koliko kvalitete trenutačno ima u hrvatskoj reprezentaciji, a važno je spomenuti kako je ovo prvi put u povijesti džuda da se dvije natjecateljice iz iste države nađu u finalu kategorije do 70 kg. Naravno ovaj uspjeh samo je još jedan dokaz kako je naša nacija zaista bogata sportskim velikanima.

Obje naše džudašice u polufinalnim su borbama bile bolje od japanskih predstavnica. Matić je svladala Shiho Tanaku, dok je Cvjetko bila bolja od Saki Niizoe. No, Cvjetko je dolazak na veliku pozornicu pokazala maestralnim nastupom jer je na putu do finala svladala i dvije natjecateljice koje su u prošlosti bile nositeljice medalja sa svjetskih prvenstava. Protiv Matić ipak nije mogla, no pokazala je kako će Hrvatska u njoj imati dostojnu nasljednicu. Cvjetko je naime rođena 2001. godine te je pred njom blistava budućnost. Obje djevojke za Hrvatski su vojnik podijelile svoje dojmove s natjecanja.

Lara Cvjetko – iznenadila mnoge

”Imala sam pet borbi na ovom natjecanju. Četiri pobjede i poraz od Barbare u finalu,” kaže Lara Cvjetko. Na ovom prvenstvu Lara nije bila nositeljica, ali to je nije spriječilo da ostvari vrhunski rezultat i iznenadi mnoge.

”Pobijedila sam u prvom kolu Margaux Pinot iz Francuske, djevojku koja je bila nositeljica. Na ovom prvenstvu nisam bila favorit, niti u krugu favorita, bila sam iznenađenje prvenstva. Zapravo većina ljudi rekla bi da sam iznenađenje jer nitko ne bi sa sigurnošću mogao reći da ću pobijediti te protivnice i plasirati se u finale,” kaže Lara te nastavlja: ”Prve dvije borbe bile su napete. Borila sam se s protivnicama koje mi ne odgovaraju svojim stilom džuda, s Francuskinjom Pinot i Talijankom Martinom Esposito (op.a.). U idućem kolu borila sam se s Nizozemkom Sanne Van Dijke koja je osvajačica trećeg mjesta na Olimpijskim igrama i tu sam se borbu osjećala najbolje, počela sam jako raditi kad sam vidjela da se mogu boriti s njom. Na kraju sam plasirala bacanje i završila borbu u regularnom vremenu i baš sam ponosna na tu pobjedu. Pokazala sam da mogu, znala sam da mogu odraditi dobro, ali nisam znala da mogu zaredati toliko jakih protivnica u jednom danu i pobijediti.” U polufinalnoj borbi Lara se borila protiv jedne od najtežih suparnica i trenutačno najboljom japanskom predstavnicom Saki Niizoe. Ta je borba bila vrlo teška i zahtjevna, no Lara je ostala maksimalno koncentrirana do samog kraja te je uspjela doći do pobjede i plasirati se u finale.

”Na kraju dana borila sam se s Japankom u polufinalu, borba je bila paralelno s Barbarinom koja se također borila s Japankom u polufinalu. Saki Niizoe najbolja je Japanka trenutačno u njihovoj postavi. S njom sam se borila u Goden Scoreu na tri kazne, znala sam da će biti jako teška borba i kad je Niizoe dobila treću kaznu te kad sam saznala da ulazim u finale, bio je to stvarno predivan osjećaj. Još je ljepši bio kad sam došla u dvoranu i s druge strane vidjela Barbaru i shvatila da je i ona ušla u finale. U tom trenutku zagrlile smo se i mi, i treneri i ostatak reprezentacije. Bio je to stvarno poseban trenutak,” govori Lara.

Lara i Barbara odradile su zajedničko zagrijavanje što je drugim reprezentacijama bilo čudno jer su to dvije natjecateljice koje će se u finalu međusobno boriti, no Lara kaže da je njima to bila uobičajena stvar s obzirom na to da su to prakticirale cijelo prvenstvo. ”Uslijedilo je finale. Meni je bilo malo neobično boriti se s kolegicom i prijateljicom s kojom se borim više puta tjedno na randorima. Bila mi je to najteža borba i psihički najgora, ali i to sam odradila i nadam se da ću i nakon ovog nastaviti ostvarivati dobre rezultate te i dalje raditi bez pritiska i održati kontinuitet. Presretna sam zbog uspjeha i zahvalna MORH-u na potpori,” zaključuje Lara.

Barbara Matić – dvostruka prvakinja svijeta

Barbara Matić u svojoj je karijeri do sada osvojila dva naslova svjetske prvakinje što je povijesno svrstava u sam vrh kategorije do 70 kg. ”Na ovo svjetsko prvenstvo nisam otišla s nekim prevelikim pritiskom, do desetak dana prije prvenstva uopće nisam osjećala da je to svjetsko prvenstvo već sam osjećala kao da je samo običan turnir,” kaže Barbara te nastavlja: ”Sama sebi govorila sam da meni titulu iz 2021. godine nitko neće uzeti, a ovu ću godinu vidjeti kako će biti. Rekla sam sebi da idemo borbu po borbu, pa dokle ide. Džudo je nažalost takav sport da i kad ste najspremniji možete izgubiti prvu borbu, favoritima se dogodi da izgube. Nisam sebi htjela stavljati nikakav pritisak,” kaže Barbara.

Dotaknula se i borbe koju je u finalu vodila protiv prijateljice Lare Cvjetko s kojom trenira nekoliko puta tjedno. ”Protiv Lare u finalu nije se bilo jednostavno boriti jer se jako dobro poznajemo, zajedno i treniramo dva do tri puta tjedno u Judo klubu Solin i to na borbenim trenizima, tako da smo mi puno zajedničkih borbi na treningu i odradile. Ovo nam je tek druga borba u službenim natjecanjima,” kaže Barbara te nastavlja: ”Protiv Lare mi u jednu ruku borba nije bila toliko teška jer nije trajala dugo, nije bilo ozljeda, nismo se puno mučile, bilo je relativno bezbolno, ali psihički je dio borbe bio težak. Bio je težak jer ulazim u borbu kao favorit protiv Lare koja je iza sebe imala odličan i nevjerojatan dan u kojem je pobjeđivala stvarno nevjerojatne suparnice i koja dolazi u finale u kojem nema što izgubiti puna samopouzdanja i entuzijazma, željna te pobjede pa sam znala da je pritisak na meni. No kad je borba počela pritisak tad nestane i koncentriraš se na borbu.”

”Gledala sam Larinu borbu, navijala za nju i bila presretna zbog njezina uspjeha. Nisam odmah bila svjesna da ćemo se međusobno boriti.  Drugim je trenerima bilo čudno vidjeti da se nas dvije zajedno zagrijavamo za finale, a za pola sata borit ćemo se za titulu svjetske prvakinje. Čak su nas pitali smiju li nas snimati i objaviti to na društvenim mrežama. Na kraju je sve ispalo dobro. Nisam još svjesna težine uspjeha, da sam dvostruka prvakinja svijeta. Nisam ‘prožvakala’ još to svoje svjetsko zlato od prošle godine jer sam ga vrlo brzo morala zaboraviti i okrenuti se Olimpijskim igrama tako da ću sad možda uživati u ovoj dvostrukoj tituli,” zaključuje.

TEKST: Ivan Šurbek/FOTO: Josip Kopi