Eskadrila transportnih helikoptera primila priznanje DUZS-a

Posada Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane primila je 25. kolovoza u Dubrovniku priznanje Državne uprave za zaštitu i spašavanje za ostvareni 112. medicinski let s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Uručeno je kapetanu posade helikoptera Mi-8 MTV bojniku Krešimiru Matanu koji je istaknuo kako letačke posade priznanje doživljavaju s puno emocija i posebnih osjećaja jer je najveći broj djece i trudnica koji su prevezeni vojnim helikopterima upravo s područja Dubrovačko-neretvanske županije.
Dio djece koja su helikopterima HRZ-a i PZO-a prevezena u inkubatorima, kao i majke koje su zbog prijevremenih poroda također zbrinute vojnim helikopterima, bili su posebni gosti pilota. Prvi su se puta susreli i upoznali kroz priče i sjećanja o neposrednim akcijama i prevoženju od Dubrovnika do splitskih Firula.
“Mi smo cijele godine 24 sata spremni poletjeti u bilo koje vrijeme kad dobijemo poziv za zračni prijevoz pacijenata i spašavanje života. Let iz Dubrovnika do KBC-a ‘Split’ traje oko 55 minuta. Prošle smo godine prema jugu Hrvatske polijetali oko 200 puta pomažući u spašavanju 203 Dubrovčana i žitelja županije kao i turista, što je više od trećine od ukupno prevezena 504 pacijenta. Ove smo godine do danas s prostora Dubrovačko-neretvanske županije prevezli u nešto više od 112 letova ukupno 143 pacijenta,” istaknuo je Matan.
Pročelnica Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik Ana Kordić rekla je kako priznanje stiže u prave ruke jer su posade HRZ-a i PZO-a uvijek dostupne i spremne i u uvjetima kad vremenske prilike nisu najpovoljnije doći do najugroženijih pacijenata i prevesti ih do odredišta.
Kao potvrdu svega navela je i najsvježiji primjer hitnog spašavanja trudnice s Korčule koje se odvijalo u vrijeme uručenja priznanja Eskadrili transportnih helikoptera. “I ovaj je let protekao brzo i sigurno, a trudnica je na vrijeme zbrinuta u KBC-u ‘Split’. Zahvaljujući ovim ljudima svi mi u Dubrovniku i našoj županiji osjećamo se sigurnije jer znamo da ćemo u najkraćem roku zbrinuti unesrećene do najbližih medicinskih ustanova,” istaknula je Ana Kordić.

M. Karačić
Foto: HRZ i PZO / T. Vrkić