Francuski LCT za Maroko

Francuski je PIRIOU najavio 9. srpnja da je Maroko naručio višenamjenski desantni brod tipa LCT (Landing Craft Tank) duljine 50 m. Projekt nove klase nastao je suradnjom više tvrtki, a PIRIOU će u njemu sudjelovati kao graditelj. Već je izrađeno oblikovno rješenje pri čemu se LCT 50 temelji na dokazanoj komercijalnoj platformi prethodnih gradnji. Ugovor također uključuje obuku za buduće korisnike, operatere i održavanje u brodogradilištu u Concarneauu.

Sukladno PIRIOU-ovim navodima, marokanska će Kraljevska ratna mornarica koristiti brod LCT 50 za obalne operacije koje uključuju prijevoz vozila, vode, goriva i drugih tereta. Nosivost desantnog broda iznosi 300 t, a posjeduje 200 m² čiste, ravne palubne površine namijenjenih smještaju tereta. Ukupna nosivost pitke vode iznosi 140 m³, od čega je četvrtina smještena u samom plovilu, četvrtina u teretnim kutijama, dok je preostali dio u fleksibilnim spremnicima. Kapacitet spremnika goriva iznosi 42 m³, a ukupnu posadu čine 22 mornara i časnika. LCT 50 bit će opremljen dvjema dizalicama nosivosti 3,4 tone na kraku od 9,8 m i pramčanom rampom koja omogućuje RORO (roll on-roll off) utovar i istovar na plaži ili obali. Navodi se kako će plovilo biti opremljeno sustavom povratne osmoze namijenjenim za proizvodnju pitke vode. Pogonski sustav čine dva dizelska motora, svaki snage 492 kW, a moći će postići brzinu od 10 čvorova.


Novo će desantno plovilo biti izgrađeno u PIRIOU-ovu brodogradilištu u Concarneauu, sjeverozapadna Francuska, a očekuje se da će biti isporučeno sredinom 2016. godine.


M. PTIĆ GRŽELJ