Francuski vojni avioni gostovali u bazi “Zemunik”

Piloti, polaznici obuke i nastavnici letenja Francuskog ratnog zrakoplovstva, s trima avionima Dassault Alpha Jet, završili su 2. ožujka dvodnevni radni posjet Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku. Radni posjet proveden je u cilju uvježbavanja, planiranja te provedbe međunarodnih preleta i procedura na aerodrome drugih zemalja, što je sastavni dio letačke obuke francuskih vojnih pilota.
Pri odlasku iz Zemunika piloti Eskadrile aviona na Pilatusima PC-9M izveli su i zajednički trening grupnog letenja s francuskim pilotima, dok su piloti Eskadrile borbenih aviona 91. zrakoplovne baze na avionima MiG-21 proveli uvježbavanje presretanja i identifikacije ciljeva u zraku.
Zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona i vođa akrogrupe “Krila Oluje” pukovnik Damir Barišić izrazio je zadovoljstvo što su mogli ugostiti kolege iz Francuskog ratnog zrakoplovstva i razmijeniti iskustva u školovanju vojnih pilota: “Ovakvi međunarodni letovi nisu samo mogućnost za razmjenu iskustava s pripadnicima drugih ratnih zrakoplovstava, nego su i iznimno značajni za stjecanje znanja, iskustva i samopouzdanja kod mladih pilota te su uobičajena praksa u većini europskih ratnih zrakoplovstava.”
Suradnja francuskih kadeta s pilotima iz Zemunika pokrenuta je prije nekoliko godina. Započela je kad je polaznik obuke Marvin Moguerou tijekom školovanja surađivao s Fakultetom prometnih znanosti u Zagrebu, a kontakti su nastavljeni preko hrvatskog kadeta pilota Luke Šapine kojem je Marvin Moguerou bio na promociji povodom završetka školovanja. Zanimljivo je i kako se u francuskom timu pilota koji su boravili u Zemuniku nalazio i nekadašnji te jedan od budućih članova akrobatske grupe Patrouille de France.
Bio je ovo prvi dolazak francuskih aviona u bazu Zemunik i Hrvatsku čime su otvorena vrata za nastavak i proširenje suradnje u području obuke pilota.
Na povratku Alpha Jetova iz Hrvatske prema Francuskoj, piloti Eskadrile borbenih aviona 91. zb dobili su i iskoristili priliku da u sklopu svoje borbene (presretačke) obuke presretnu francuske Alpha Jetove Target of Opportunity, uz navođenje iz Središta za nadzor zračnog prostora (SzNZP) Bojne ZMIN. Provedbom te aktivnosti, uz primjenu svih NATO-ovih i ICAO-ovih procedura, hrvatski borbeni piloti aviona MiG-21 stekli su nova iskustva i potvrdili dostignutu razinu osposobljenosti, kompatibilnosti i interoperabilnosti za provedbu svoje temeljne zadaće – nadzora i zaštite zračnog prostora Republike Hrvatske.

M. Karačić; foto: HRZ i PZO / M. Karačić. L. Šapina, D. Belančić