Galeb na tržištu NATO-a

Izvozni uspjesi za hrvatske bi tvrtke bili teže dostupni bez MORH-ove potpore u procesu stjecanja certifikata kvalitete AQAP

Ravnatelj MORH-ove Uprave za materijalne resurse Ivica Grebenar uručio je 29. lipnja 2021. godine AQAP certifikat još jednoj, osmoj po redu hrvatskoj tvrtki. Certifikat je u ime tvrtke Galeb primio direktor Josip Aračić i voditelj veleprodaje Mato Arbulić. Postupak certifikacije formalno je počeo u prosincu 2019. održavanjem prezentacije i predajom normi predstavnicima tvrtke. Uz ravnatelja Grebenara, u MORH-ovu je izaslanstvu bio i načelnik Sektora za potporu, usluge i kontrolu kvalitete brigadir Milan Jurčić, voditelj Službe za prijam i kontrolu kvalitete brigadir Željko Stipić i voditelj Odjela za intendantska sredstva Službe za potporu opremanju i modernizaciji Sektora za naoružanje i opremu brigadir Dragan Hodak.

Galeb u listopadu 2021. navršava 70 godina poslovanja i danas zapošljava 350 djelatnika. Vrlo je značajno što u svojim proizvodnim pogonima, smještenim na dvije lokacije u Omišu, ima razvijen cjelokupan postupak proizvodnje počevši od pletionice, dorade pletiva, razvoja proizvoda, krojenja i šivanja. Svi navedeni procesi praćeni su postupcima provedbe kontrole – od ulaza repromaterijala do završne kontrole izlaznog proizvoda. Galeb još od 1996. opskrbljuje MORH, tj. Oružane snage RH, širokom paletom proizvoda donjeg rublja namijenjenog različitim vremenskim uvjetima. Opskrbljuje i MUP RH (policija i civilna zaštita), Ministarstvo financija (Carinska uprava) i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture (Jadrolinija i Hrvatska pošta). No, i na međunarodnom tržištu specijalnih odjevnih proizvoda omiška tvrtka postiže sve više uspjeha. Primjerice, ugovor za Ministarstvo obrane Republike Slovenije, koji je još u tijeku, zadovoljava zahtjeve za kvalitetu u skladu s normom AQAP 2110, a kontrolu kvalitete provodi Služba za prijam i kontrolu kvalitete prema normi AQAP 2070 (Međudržavno osiguranje kvalitete). Galeb je usto 2017. bio odabran te u potpunosti ispunio, unutar tri mjeseca, zahtjeve ugovora za isporuku termoprograma donjeg rublja prema agenciji NSPA (NATO Support and Procurement Agency) vrijednog gotovo pet milijuna eura. Nedavno je aplicirao na još jedan NSPA-in natječaj vrijedan čak devet milijuna eura i očekuje konačnu odluku.

Hrvatska norma

Uspjesi na međunarodnom tržištu, posebno onom najzahtjevnijem, koje čine članice NATO-a, hrvatskim bi tvrtkama bili teže dostižni bez potpore MORH-a. Ministarstvo je još u siječnju 2013. počelo proces uvođenja zahtjeva za kvalitetu u hrvatske tvrtke koje se bave projektiranjem, razvojem, proizvodnjom i plasmanom opreme iz područja obrane. Tad je ratificiran STANAG 4107 (Uzajamno državno osiguranje kvalitete) te usvojen kao hrvatska vojna norma (HRVN STANAG 4107).

STANAG 4107 krovni je dokument, koji podrazumijeva primjenu niza publikacija iz područja osiguranja kvalitete poznatih pod nazivom Allied Quality Assurance Publications – AQAP. Njim se definiraju zahtjevi za osiguranje kvalitete u pojedinim područjima sustava upravljanja kvalitetom. Uz AQAP-e koji opisuju zahtjeve za uspostavu sustava kvalitete, STANAG 4107 pokriva i AQAP publikacije kojima se definiraju zahtjevi i procedure za međusobno državno osiguranje kvalitete između članica NATO-a koje su implementirale taj sporazum.

Ministarstvo obrane RH nastojalo je po ratifikaciji STANAG-a 4107 implementirati AQAP zahtjeve i u svoje akte kojima je uređeno područje osiguranja i kontrole kvalitete. Područja za koja se certifikati za upravljanje sustavima kvalitete po AQAP normama mogu dodijeliti, ovisno o djelatnosti koju tvrtke provode i opsegu sustava za koji se certifikat primjenjuje, jesu: AQAP 2110 (NATO zahtjevi za osiguranje kvalitete u projektiranju, razvoju i proizvodnji), AQAP 2131 (NATO zahtjevi za osiguranje kvalitete za završnu kontrolu i ispitivanje), AQAP 2310 (NATO zahtjevi za osiguranje kvalitete za zračni prostor i isporučitelje iz područja obrane) i AQAP 2210 (NATO zahtjevi za osiguranje kvalitete za softvere koji su dodatni dio sustava uključenih u AQAP 2110 i AQAP 2310).

Nezaobilazan zahtjev

Osim Galeba, od hrvatskih tvrtki certifikat AQAP dosad je stekao Čateks iz Čakovca, HEMCO iz Đakova, Hidraulika Kurelja iz Donje Stubice, HS Produkt iz Karlovca, Kroko iz Zagreba, Šestan-Busch iz Preloga i Upgrade iz Velikog Trgovišća. Postupak implementacije sustava kvalitete po normi AQAP 2110 trenutačno provodi tvrtka Odjeća iz Zagreba, a MORH-ova prezentacija sustava upravljanja kvalitetom u skladu s AQAP zahtjevima provedena je u tvrtkama DEMIL Tech iz Gospića i DOK-ING iz Zagreba, što znači da su i one ušle u proces.

Sustav upravljanja kvalitetom već je odavno nezaobilazan zahtjev koji dobavljači/proizvođači moraju primjenjivati kako bi plasirali svoje proizvode, dok tvrtke koje su vlasnici AQAP certifikata stječu još jednu višu razinu upravljanja kvalitetom. Stjecanjem tih certifikata hrvatskim se tvrtkama otvara mogućnost sudjelovanja na natječajima javne nabave u članicama NATO saveza, čime im se znatno širi tržište i otvaraju nove mogućnosti promocije putem obrambene industrije. S druge strane, MORH stječe potpun uvid u sustav upravljanja kvalitetom certificiranih tvrtki, i to za vlastite zahtjeve, ali i za zahtjeve ministarstava obrane ostalih članica NATO-a. MORH na taj način u domaćim tvrtkama dobiva stabilne i pouzdane partnere vezano uz kvalitetu proizvoda iz područja obrane kroz realizaciju ugovora za potrebe OSRH. Isto tako, tvrtka koja posjeduje AQAP gospodarski je partner s kojim MORH može s punim povjerenjem surađivati i na međunarodnom planu.

Pripremio Domagoj Vlahović

Foto: Josip Kopi