Glazba koja spaja

Nastup orkestara u Zagrebu održan je povodom 30. obljetnice uspostave bilateralnih odnosa Republike Hrvatske i Republike Austrije te Nacionalnog dana Republike Austrije

Glazba je nesumnjivo uvijek dobar razlog za veselje, a u to smo se i sami mogli uvjeriti 3. studenog u poslijepodnevnim satima kad je na zagrebačkim ulicama odjekivala snažna melodija iz različitih instrumenata austrijskog i hrvatskog vojnog orkestra.

Povodom obilježavanja 30. obljetnice uspostave bilateralnih odnosa Republike Hrvatske i Republike Austrije te Nacionalnog dana Republike Austrije 3. je studenog na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu održan zajednički nastup vojnih orkestara Republike Austrije i Republike Hrvatske.

Koncert su organizirali Austrijsko veleposlanstvo i Ured vojnog izaslanika obrane, a privukao je brojne građane i turiste koji su se zatekli na Jelačićevu trg. Nakon kratkog mimohoda od Zrinjevca do Trga bana Josipa Jelačića, dva su orkestra naizmjence izvodili povijesne austrijske i hrvatske koračnice. Nastup su na kraju okrunili zajedničkim izvođenjem koračnica Živjela Hrvatska i Radetzky March. Koncert je bio dobro primljen i posjećen, a zagrebačka je publika veselim pljeskom ispratila izvođače.

Dok smo hodali prema središnjem zagrebačkom trgu, imali smo priliku razgovarati s vojnim izaslanikom obrane Republike Austrije brigadirom Reinhardom Stradnerom koji je u društvu supruge uživao u nastupu dvaju orkestara i otkrio nam kako je iznimno oduševljen Hrvatskom i gostoprimstvom ljudi.

Zapovjednik Orkestra OSRH pukovnik Miroslav Vukovojac Dugan izrazio je zadovoljstvo zajedničkim nastupom s austrijskim kolegama istaknuvši kako je ovo izvrsna prigoda za razmjenu glazbenih iskustava dvaju vrhunskih orkestara te da se nada kako će suradnju nastaviti i u budućnosti.

Uspješna suradnja

Austriju i Republiku Hrvatsku vežu tradicionalno dobri prijateljski odnosi te visok stupanj međusobnog razumijevanja. Iako Austrija ne spada među glavne strateške saveznike RH u području obrane, dvije države dijele mnoge interese, poput stabilizacije i daljnje euroatlantske integracije država jugoistočne Europe. U okviru Europske unije, Austrija i Hrvatska zajedno sudjeluju u 3 PESCO projekta, od kojih se posebno ističe NBKO nadzor kao usluga (CBRN SaaS) u kojem je Austrija ujedno i koordinator. Ostala dva projekta su Razmjestivi kapaciteti vojne pomoći u slučaju katastrofa te Vojna pokretljivost. Austrija i Hrvatska također surađuju u okviru multilateralnih organizacija i inicijativa od kojih je najkonkretnija suradnja kroz inicijativu Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation/CEDC). U području bilateralne suradnje vrijedi istaknuti suradnju vojno-obrazovnih institucija (HVU i Terezijanske vojne akademije) koja se provodi razmjenom predavača, jezičnom izobrazbom, suradnjom specijalnih snaga te suradnjom u području logistike kroz organizaciju edukativnih radionica.

Tekst: Janja Marijanović

Foto: Josip Kopi