Gradnja drugog broda klase Dokdo

Južnokorejski brodograditelj Hanjin Heavy Industries and Construction (HHIC) započeo je krajem travnja konstrukciju drugog višenamjenskog desantnog broda-nosača helikoptera za domaću ratnu mornaricu. Svečanost polaganja kobilice za 200 m dugačak brod, koji će biti predan mornarici tijekom 2020., održana je u HHIC-ovu brodogradilištu u Busanu. Konstrukcijski radovi započeli su u studenom 2016., svečanošću rezanja prvih čeličnih limova i profila.

(Ilustracija: DAPA)

Prema objavljenim informacijama, desantni će brod imati poboljšanja i nadogradnje temeljene na iskustvu operativne uporabe prvog broda u klasi Dokdo (6111).
Sletna paluba drugog broda bit će prilagođena i za smještaj tiltrotora Bell Boeing V-22 Osprey, za koji su Južnokorejci pokazali interes. Istodobno je naglašeno da prilagodba za avione Lockheed Martin F-35B nije planirana. Glavno dizelsko postrojenje, primijenjeno na Dokdou, moglo bi biti zamijenjeno kombiniranom dizelsko-plinskom turbinom.
Plovilu je već dodijeljeno ime “Marado”, a porinuće je planirano u travnju 2018. dok je ulazak u aktivnu uporabu ratne mornarice predviđen tijekom 2020.

Maja PTIĆ GRŽELJ