Gromoglasnim Prisežem prisegnuli ročnici 21. naraštaja

“Takva požrtvovnost i spremnost stavljanja svih svojih sposobnosti na raspolaganje hrvatskoj državi bio je temelj njezina nastanka i opstanka, a isto tako je i zalog i preduvjet njezina budućeg razvoja,” rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pred četirima postrojima mladih ročnika… “Ovim činom svečane prisege postali ste dio pobjedničke Hrvatske vojske – vojske pobjednika iznikle u Domovinskom ratu,” rekao je ročnicima ministar Krstičević

Gromoglasnim Prisežem svečanu su prisegu 10. ožujka u Središtu za temeljnu obuku (SzTO) Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” HKoV-a u vojarni “123. brigade HV” u Požegi položila 323 ročnika 21. naraštaja, među kojima je 46 žena. Uz ročnike, njihove obitelji i prijatelje, svečanosti su nazočili predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, zapovjednici grana OSRH, predstavnici MUP-a, lokalne i područne samouprave, udruga proizišlih iz Domovinskog rata te drugi vojni i civilni uzvanici.
Tekst prisege pročitao je zapovjednik SzTO-a brigadir Milan Čorak. Postrojeni ročnici prisegnuli su da će se: “(…) u obnašanju svoje dužnosti pridržavati Ustava i zakona, savjesno i odgovorno izvršavati službene zapovijedi, braniti suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske te poštivati i štititi temeljna načela slobode i jednakosti.”
Ročnicima se potom obratila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Naglasila je kako s ponosom gleda na njih, mlade ročnike koji su spremni posvetiti dio svojeg života, rada i napora služenju domovini. Govoreći o poteškoćama i izazovima s kojima će se ročnici susretati, a koji su dio suvremenog globalnog okruženja, Predsjednica je naglasila važnost njihova prihvaćanja kao najbolji mogući odgovor na postojeće izazove.
Čestitajući ročnicima na motiviranosti i želji da služenjem pridonesu obrambenom sustavu Republike Hrvatske, ministar Krstičević rekao je: “Nikad nemojte zaboraviti naše temelje, Domovinski rat i naše branitelje.” Podsjetio je kako je taj dan, 10. ožujka, Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara, čijem će svečanom obilježavanju nazočiti i na taj način iskazati poštovanje gradu s kojim je, rekao je, Hrvatska vojska posebno povezana. “Upravo su hrvatski branitelji kroz obranu Vukovara i konačnom pobjedom u Domovinskom ratu dokazali da je čovjek najvredniji dio sustava, a i rad Ministarstva obrane fokusiran je upravo na čovjeka. Vojnik, dočasnik i časnik središte su naših napora,” poručio je ministar Krstičević.
Osvrnuo se i na protekle godine, kad su pripadnicima pobjedničke vojske oduzeta mnoga materijalna prava. “Mi sad intenzivno radimo na povratku tih prava, plaćanju straže, dežurstva i terenskog dodatka,” naglasio je ministar.
Podsjetio je kako je jedna od temeljnih zadaća Hrvatske vojske pomoć narodu u nevolji. “Tijekom nedavnog snježnog nevremena pokazali smo da je Hrvatska vojska uvijek spremna prva pomoći našem narodu. Nastavit ćemo tako i ubuduće,” poručio je ministar.
“Ovom ste se prisegom obvezali na vjernost domovini te na profesionalno izvršavanje svojih obveza uz dosljedno poštivanje Ustava i zakona,” poručio je general Šundov postrojenim ročnicima. Dodao je da je služenje domovini i očuvanje njezinih interesa kroz vojnu službu jedna od najtežih, ali i najčasnijih i najcjenjenijih zadaća. Zahvalio je također obiteljima i prijateljima ročnika na iskazanoj potpori i razumijevanju za njihovu odluku.
Službena izaslanstva obišla su zatim taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Oružanih snaga RH koji se koriste na obuci ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju te su nazočila vojno-akrobatskom prikazu, kombinaciji počasnih i vježbovnih postupaka koju su izveli pripadnici Počasno-zaštitne bojne.


U Požegi su svečanu prisegu 10. ožujka položila 323 ročnika 21. naraštaja, među kojima je 46 žena. Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine prijavilo se 19 220 kandidata, od kojih je 2691 žena. U 20 naraštaja dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 6993 ročnika, među kojima je 801 žena.
Ročnici se obučavaju u sljedećim programskim područjima: Rukovanje osobnim oružjem, Kretanje, Komuniciranje, Zaštita, Reakcije, Vojna služba, Tjelovježba i Psihološka priprava ročnika.
Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojnostručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva, te time ispunjavaju jedan od propisanih uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu, odnosno stječu mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi. Završetak obuke 21. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju očekuje se 6. travnja.


Ivana Valentić Mikšik, snimio Mladen Čobanović