Hodnja dočasnika ZOD-a – sjećanje na značajne događaje iz Domovinskog rata

Dočasnički zbor Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” obilježio je 19. rujna hodnjom značajne događaje iz Domovinskog rata na Zapadnoslavonskom bojištu 1991. godine.
Trideset dočasnika iz Pješačke pukovnije, Središta za temeljnu obuku, Središta za borbenu obuku, Simulacijskog središta i Zapovjedništva ZOD-a posjetilo je mjesta vezana uz Domovinski rat na Zapadnoslavonskom bojištu te nazočilo predavanju sudionika događaja iz 1991.: umirovljenog bojnika Marija Kalana te tadašnjeg zapovjednika pakračke specijalne policije umirovljenog general-bojnika Miroslava Vaceka.
Umirovljeni bojnik Kalan je u vojarni “123. brigade HV-a” u Požegi opisao prve oslobodilačke akcije Hrvatske vojske koje su se odvijale tijekom jeseni i zime 1991.: Otkos, Orkan i Papuk 91. Oživio je pritom zanos, domoljublje i predanost hrvatskih branitelja te važnost njihova doprinosa Domovinskom ratu i očuvanju povezanosti Slavonije s ostatkom Hrvatske.
Dočasnici su potom uz stručno vođenje umirovljenog bojnika Kalana posjetili Kamensku, Kusonje i logor Bučje, gdje su zapalili svijeće i odali počast stradalim hrvatskim braniteljima. Poseban je osjećaj poštovanja i divljenja izazvao opis junačke žrtve osamnaestorice branitelja iz 105. bjelovarske brigade te dvojice policajaca koji su pristižući u pomoć na to područje položili svoje živote braneći se do posljednjeg metka.
U Pakracu je domaćin bio umirovljeni general-bojnik Miroslav Vacek. Podsjetio je na prvi otvoreni sukob hrvatskih regularnih snaga i srpskih pobunjenika 1. ožujka 1991., koji je nagovijestio buduća teška zbivanja, razaranja, žrtve, ali i junaštvo hrvatskih branitelja koji su i na tom prostoru, kao hrvatska obrambena paradigma, u neravnopravnim uvjetima naoružanosti, ali srcem i hrabrošću obranili Pakrac i oslobodili Lipik u operaciji Orada 6. prosinca 1991. godine. Lipik je tako prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu.
U Lipiku je umirovljeni general Vacek predstavio novoizgrađeni Veteranski dom i njegove sadržaje, čiji je cilj pružanje cjelovite skrbi umirovljenim hrvatskim braniteljima. Dom u Lipiku prvi je takav od više domova koje Ministarstvo hrvatskih branitelja planira otvoriti u skoroj budućnosti. Dočasnički zbor ZOD-a “Fran Krsto Frankopan” zahvalio je umirovljenom bojniku Kalanu i umirovljenom generalu Vaceku na njihovu doprinosu da hodnja ostvari svoj cilj – očuvanje od zaborava junačkih i prijelomnih trenutaka Domovinskog rata.

Tekst: Željko Bilić / ZOD , Foto: Samir Proučil / ZZOD