Hodnja od Udbine do Knina kao kruna zahtjevne obuke

Svečanim uručenjem nagrada i priznanja na Kninskoj je tvrđavi završila dvodnevna hodnja polaznika 10. naraštaja Središta za razvoj vođa “Marko Babić” od Udbine do Knina

Hrvatski vojnik i ovaj je put vjerno pratio pripadnike i nove polaznike obuke Središta za razvoj vođa “Marko Babić”. Dolaskom na Staru stražu, otkud počinje zadnja etapa dvodnevne hodnje, vidjeli smo pomalo umorna lica i ranjene noge pune žuljeva, ali prije svega volju i motivaciju za nastavak puta i uspješno položen završni test. Kao i uvijek predvođena zapovjednikom Središta i prvim dočasnikom, kolona je uz pjesmu krenula do vrha Kninske tvrđave gdje su se okupili brojni prijatelji i obitelji polaznika. Nakon dva sata od početka hodnje zvuci zvona crkve sv. Barbare označili su dolazak polaznika 10. naraštaja obuke za razvoj vođa Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, Zapovjedništva za obuku “Fran Krsto Frankopan” na tvrđavu i njihov uspješan završetak ove zahtjevne obuke. Na Kninskoj tvrđavi uručene su im značke i diplome nakon završne 88 kilometara duge hodnje od Udbine do Knina.

Na svečanoj završnoj ceremoniji u Kninu bio je izaslanik zamjenika zapovjednika, načelnika Stožera HKoV-a i zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Mirko Stošić, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadir Dražen Batrnek, zamjenik zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Davor-Josip Babić, zapovjednik Flote Hrvatske ratne mornarice kapetan bojnog broda Darko Malečić, prvi dočasnik Slovenske vojske časnički namjesnik Robert Rotar, zapovjednici i prvi dočasnici postrojbi polaznika i drugi.

Brigadir Dražen Batrnek polaznicima obuke čestitao je na uspješnom završetku obuke kojom su potvrdili pripadnost novom naraštaju vođa u postrojbama Hrvatske vojske. “Središte predstavlja ostvarenje vizije izgradnje vođa za novo vrijeme, sposobnih ići u korak s promjenama u sigurnosnom okružju koje se danas odvijaju. Kao što je naš vukovarski heroj Marko Babić u Domovinskom ratu pokazao nesvakidašnje vojno umijeće u Bitki za Vukovar i time nam svima postao uzor. Današnji vođe imaju obvezu stalno se prilagođavati novim okolnostima, pokazati umijeće u suočavanju s novim izazovima, ali odgovorno, odlučno i s borbenim usmjerenjem voditi svoje podređene putem pobjednika,” zaključio je brigadir.

 Fizički i psihički zahtjevna obuka

Brigadir Stošić u svojem je govoru rekao da se ovom obukom ostvaruje vizija razvoja časnika i dočasnika u stručne, prilagodljive i visokomotivirane vođe taktičke razine koji će biti primjer podređenima i oslonac nadređenima u različitim zadaćama. Poručnik Luka Ćaćić pripadnik Obavještajne pukovnije Hrvatske kopnene vojske proglašen je najboljim polaznikom desetog naraštaja. Nagrađen je pištoljem HS s posvetom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Poručnica Dorothea Ložnjak pripadnica bojne Puma rekla je da je obuka bila jako zahtjevna i intenzivna, ali uz kvalitetne instruktore i organizaciju uspješno je privedena kraju. “Na početku je bilo teško, ali kad sam posložila stvari u glavi i našla pravu motivaciju bilo mi je lakše dalje kroz obuku“, rekla je poručnica. 

Skupnica Ana Jurić pripadnica Vukova, u nevjerici da je došao ovaj  dan, kaže kako je bilo jako emotivno popeti se na Kninsku tvrđavu i da je ponosna na sebe i svoje kolege što su uspješno završili obuku. “Kad sam čula da je ovo jako teška obuka i da je ne završe svi koji se prijave shvatila sam to kao izazov koji moram svladati i prijavila se. Nadam se da ćemo nakon ovog testa pomicanja naših granica izdržljivosti svi mi kad se vratimo u svoje postrojbe više biti vođe, a ne samo zapovjednici“, rekla je skupnica.

Jedan od instruktora Središta, narednik Marko Prce rekao nam je kako se još jednom pokazalo da je obuka iznimno zahtjevna i da je završe samo oni koji su jaki psihički i fizički. Kao jednu od težih faza obuke naveo je vodenu fazu, gdje polaznici, a i instruktori probijaju svoje granice pri niskim temperaturama vode. “Svaka nova obuka podiže nas i poboljšava naše sposobnosti i vještine“, rekao je narednik.  Izazovnu i vrlo zahtjevnu obuku za razvoj vođa Središta za razvoj vođa “Marko Babić” završilo je 28 polaznika desetog naraštaja među kojima su četiri pripadnika Slovenske vojske. Od početka održavanja obuke do danas obuku je uspješno završilo 512 pripadnica i pripadnika Hrvatske vojske.

Središte je nazvano po heroju Domovinskog rata pukovniku Marku Babiću, branitelju Vukovara. Njegova je namjena ciljanom obukom razvijati visokomotivirane, obučene i kompetentne vođe na temeljnim razinama zapovijedanja, uz primjenu suvremenih standarda obuke i uvažavajući nove izazove i potrebe koje nameće suvremeno sigurnosno okruženje. Osim toga, u Središtu se njeguje i tradicija Šepurina i iskustava iz Domovinskog rata kao neiscrpnih izvora inspiracije i uzora. Poseban naglasak u obuci stavljen je na funkcioniranje vođa u otežanim uvjetima i stresnim situacijama kako bi se razvijao karakter vođe kao zapovjednika i obučavatelja. Obuka je namijenjena dočasnicima koji obnašaju dužnosti od razine vođe skupine, preko zapovjednika desetine do prvog dočasnika voda/satnije te časnicima razine zapovjednika voda, koji će potom novostečene vještine primjenjivati u postrojbama.

TEKST: Janja Marijanović Šaravanja: FOTO: Tomislav Brandt