HRM – jamac hrvatske opstojnosti na Jadranu

“Svojim radom i vi dajete prilog izgradnji integralnog, održivog, efikasnog sustava koji jamči stabilnost i sigurnost svim našim građanima,” naglasio je ministar Buljević tijekom posjeta HRM-u

Ministar obrane Josip Buljević posjetio je 26. veljače Zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice te obišao ratnu luku “Lora” i brodove HRM-a. Posjetu su također nazočili savjetnici predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OSRH Ante Deur i Andro Krstulović Opara, glavni inspektor obrane general-pukovnik Mirko Šundov te drugi civilni i vojni dužnosnici.
U Zapovjedništvu HRM-a ministra su uz svečani postroj dočekali načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić i zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović.
Nakon paljenja svijeće i molitve ispred spomen-sobe poginulim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice u Domovinskom ratu, komodor Stipanović održao je prezentaciju o misijama i zadaćama, strukturi i modernizaciji te planovima za budućnost HRM-a.
Ministar Buljević u svojem je obraćanju naglasio da Hrvatska ratna mornarica i danas nastavlja slavnu pomorsku tradiciju i jamac je hrvatske opstojnosti na Jadranu. Istaknuo je kako je s posebnim zadovoljstvom pratio sudjelovanje HRM-a u operaciji Europske unije Triton gdje su, osim nedvojbenog pomorskog iskustva i spremnosti za izvršenje složenih zadaća, pripadnici Hrvatske ratne mornarice pokazali ljudsko lice, empatiju i humanost. “Imate na što biti ponosni, nije bez razloga posada broda ‘Andrija Mohorovičić’ dobitnik nagrade Ponos Hrvatske,” rekao je ministar. Dodao je i kako je zadržavanje sposobnosti protubrodskog raketnog sustava RBS-15 također jedan od velikih iskoraka koje je napravila Hrvatska ratna mornarica. “Svojim radom i vi dajete prilog izgradnji integralnog, održivog, efikasnog sustava koji jamči stabilnost i sigurnost svim našim građanima,” naglasio je ministar.

General Lovrić naglasio je kako je ponosan na dostignute sposobnosti HRM-a koje su i prikazane u proteklom razdoblju, poput ispaljenja protubrodske rakete RBS-15B s raketne bitnice RB-1 i s broda HRM-a, kao i topničkog djelovanja na moru. Sve to znatno povećava sposobnosti OSRH i mogućnost da se u potpunosti brani Jadransko more. “Hrvatska ratna mornarica je zahvaljujući tim sposobnostima krenula putem izgradnje ratne mornarice, a ne samo Obalne straže,” rekao je general Lovrić te pohvalio sudjelovanje pripadnika i brodova HRM-a u brojnim vježbama i međunarodnim operacijama o čemu svjedoči i niz priznanja koja su dobili za svoj rad.
Ministar Buljević je s članovima izaslanstva obišao i Operativno središte HRM-a te Središte za obuku HRM-a, a boravak je završio posjetom brodovima RTOP-12 “Kralj Dmitar Zvonimir” i RTOP-41 “Vukovar” gdje se upisao u knjigu dojmova.

Petra Kostanjšak, Snimio Stjepan Brigljević