Nastavite ponosno obavljati svoje časne dužnosti

“Imajte uvijek na umu kako ste svojevrsni hrvatski poslanici, prepoznatljivi i po zastavi koju ponosno nosite na svojim odorama. Svojim ponašanjem, svojim odnosom prema lokalnom stanovništvu, prema partnerima i saveznicima, nastavite ponosno obavljati svoje časne dužnosti, baš onako kako su to činili i vaši prethodnici,” poručio je pripadnicima kontingenta zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić

Četvrti hrvatski kontingent za misiju Odlučna potpora u Afganistanu 29. veljače svečano je ispraćen iz vojarne “Pukovnik Marko Živković” na Plesu. Ispraćaju je nazočio zamjenik ministra obrane RH Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić, glavni inspektor obrane general-pukovnik Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Dragutin Repinc, ravnatelj VSOA-e brigadni general Ivica Kinder te zapovjednici grana i ZzP-a.
Pozdravljajući pripadnike 4. HRVCON-a, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić pozdravio je i pripadnike kontingenta iz savezničkih i partnerskih zemalja, članica inicijative A-5, te naglasio kako je riječ o nastavku suradnje započete sudjelovanjem u misiji ISAF te snažnom doprinosu izgradnji globalne sigurnosti i stabilnosti. Ističući kako su pripadnici OSRH koji su sudjelovali u prijašnjim kontingentima za svoj rad dobivali samo riječi hvale te kako time potvrđujemo sposobnost stvaranja takvih oružanih snaga koje su sposobne za zahtjevne zadaće djelovanja u međunarodnom okružju, zamjenik ministra obrane poručio je: “Imajte uvijek na umu kako ste svojevrsni hrvatski poslanici, prepoznatljivi i po zastavi koju ponosno nosite na svojim odorama,” te dodao: “Svojim ponašanjem, svojim odnosom prema lokalnom stanovništvu, prema partnerima i saveznicima, nastavite ponosno obavljati svoje časne dužnosti, baš onako kako su to činili i vaši prethodnici.”
Pripadnicima kontingenta svojeg se zadnjeg radnog dana na mjestu načelnika Glavnog stožera obratio i general zbora Drago Lovrić te istaknuo važnost i vrijednost sudjelovanja Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji potpore miru. Podsjetio je kako je prvi hrvatski kontingent otišao u Afganistan u veljači 2003. kao dio operacije potpore miru ISAF i otad su: “Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske uspješno obavljali svoje zadaće, na ponos svih nas i na čast svoje zemlje, te su zbog toga do Hrvatske često stizale pohvale iz savezničkih i partnerskih zemalja.” General Lovrić naglasio je i važnost suradnje članica Američko-jadranske povelje koje time pokazuju da su u stanju pridonijeti globalnom miru i sigurnosti. “Djelovanje i izvršavanje zadaća u međunarodnom okruženju dat će vam novi poticaj i postaviti pred vas i nove izazove. Vjerujem da ste sposobni nositi se s njima i kvalitetno izvršiti svoje zadaće,” rekao je na kraju general Lovrić.
Zapovjednik 4. HRVCON-a brigadir Mato Matanović podsjetio je kako je kontingent uspješno prošao ciklus složenih i zahtjevnih priprema te naglasio: “U vojnoj karijeri postoje važni trenuci i izazovi, a jedan je od njih predstavljati svoje nacionalne oružane snage i domovinu u međunarodnom okruženju.”


Četvrti kontingent za misiju potpore miru Odlučna potpora ukupno broji 97 pripadnika. Uz 75 pripadnika Oružanih snaga RH, u njemu su i 22 predstavnika partnerskih zemalja inicijative A5, i to 17 iz Crne Gore, dva iz Albanije, dva iz Bosne i Hercegovine te jedan iz Makedonije.


Lada Puljizević, Snimio Josip Kopi