Prepoznatljivi po znanju i iskustvu

“U ovih 15 godina postali ste prepoznatljivi upravo po tome što osim teorijskog znanja polaznicima svojih tečajeva nudite i iskustvo. Postali ste prepoznatljivo središte s razgranatom mrežom suradnje sa sličnim europskim središtima – i imate ono što je najvrednije, a to su ljudi,” rekao je zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić na obljetnici

U vojarni “Vitez Damir Martić” u Rakitju obilježena je 4. ožujka 15. obljetnica postojanja i djelovanja Središta za međunarodne vojne operacije (SMVO). Svečanosti je nazočio zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Mirko Šundov, pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić, zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Mate Ostović, ravnatelj VSOA-e brigadni general Ivica Kinder te brojni vojni i civilni uzvanici.
Pozdravljajući sve prisutne te posebno pripadnike SMVO-a, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić rekao je kako je doprinos promicanju stabilnosti i sigurnosti sudjelovanjem u međunarodnim vojnim operacijama i misijama odavno postao činjenica na kojoj Republika Hrvatska izgrađuje svoju vjerodostojnost u međunarodnoj zajednici. U vrlo kratkom vremenu od ustrojavanja Oružanih snaga i pobjede u Domovinskom ratu, Republika Hrvatska postala je od objekta međunarodne zajednice njezin subjekt koji pridonosi rješavanju sukoba i miru, a važnu ulogu u tom procesu imao je SMVO. “Upravo je vaše Središte bilo ona čvrsta točka našeg sustava u kojoj se fokusiralo iskustvo i koje je poslužilo da se znanje prenese na nove sudionike u misijama i operacijama potpore miru u kojima je sudjelovala Republika Hrvatska,” naglasio je Tomislav Ivić te zaključio: “U ovih 15 godina postali ste prepoznatljivi upravo po tome što osim teorijskog znanja polaznicima svojih tečajeva nudite i iskustvo. Postali ste prepoznatljivo središte s razgranatom mrežom suradnje sa sličnim europskim središtima – i imate ono što je najvrednije, a to su ljudi. Vjerujem kako ćete i nadalje nesebično nastaviti ulagati svoju energiju, motiviranost i znanje u daljnji rast ovog Središta. Upravo ti napori itekako pridonose činjenici da su naše pripadnice i pripadnici prepoznati kao pouzdani partneri u zahtjevnim zadaćama doprinosa globalnoj stabilnosti i sigurnosti.”
Načelnik Glavnog stožera general-pukovnik Mirko Šundov podsjetio je kako je SMVO utemeljen 2001. godine, a njegovu jezgru i dalje čine pripadnici Oružanih snaga s bogatim iskustvom iz Domovinskog rata te iz operacija i misija potpore miru. “Od utemeljenja SMVO-a njegovi djelatnici svoje golemo znanje i iskustvo stečeno u Domovinskom ratu i nadograđivano u mirovnim misijama nastavljaju nesebično dijeliti s pripadnicima OS-a koji se pripremaju za odlazak u operacije i misije potpore miru. Sustav obuke u Središtu od samog je početka na vrlo visokoj razini, a najbolji dokaz tome jesu pohvale koje pripadnici OS-a angažirani u operacijama i misijama potpore miru dobivaju za svoj rad, ali i činjenica da se na međunarodnim tečajevima u Središtu osposobljavaju brojni pripadnici savezničkih i partnerskih zemalja,” rekao je general Šundov.
Zapovjednik SMVO-a pukovnik Ivica Plejić ukratko rezimirajući 15 godina postojanja i rada naveo je: “Središte je tijekom ovih 15 godina razvilo više od 30 različitih tečajeva i provelo gotovo 400 obučnih i drugih aktivnosti. U Središtu se trenutačno provodi 12 tečajeva godišnje te više desetaka obučnih i drugih aktivnosti vezanih uz pripremu pripadnika naših Oružanih snaga te savezničkih i partnerskih zemalja za upućivanje u operacije potpore miru. U ovih 15 godina obučili smo i kroz naše aktivnosti proveli više od 3500 pripadnika MORH-a i OSRH, uz više od 400 inozemnih polaznika s gotovo svih kontinenata. Kroz Središte je prošlo gotovo 250 djelatnika, a suradnju u smislu polaznika, razmjene instruktora i predavača imali smo ili imamo s gotovo 50 zemalja širom svijeta.”
U okviru svečanosti obilježavanja obljetnice uručene su nagrade i pohvale odabranim pripadnicima SMVO-a, prikazan je kratki film o SMVO-u u produkciji HRT-a, a u glazbenom dijelu programa nastupio je Jazz orkestar OSRH. 


Uz znatan broj civilnih polaznika, posebice iz triju ministarstava – MVEP-a, MUP-a i Ministarstva pravosuđa, te DUZS-a, s kojima je uspostavljena izvrsna suradnja, u provedbi nekih od projekata SMVO je surađivao sa sveučilišnom zajednicom, posebno Fakultetom političkih znanosti i Filozofskim fakultetom u Zagrebu.
Tečajevi SMVO-a provode se u skladu s NATO-ovim, UN-ovim i EU-ovim obučnim standardima. Središte ima UN-ovu certifikaciju za provođenje triju tečajeva, a u tijeku je certifikacija za određene NATO-ove i EU-ove tečajeve. Pukovnik Plejić ponosno ističe: “Naše su aktivnosti svojom provedbom i kvalitetom na jednakoj razini kao one inozemne srodne tematike, a neke od sposobnosti koje je Središte razvilo i razvija jedinstvene su i u širem međunarodnom okružju.”
Središte je tijekom ovih 15 godina razvilo više od 30 različitih tečajeva i provelo gotovo 400 obučnih i drugih aktivnosti. Trenutačno provodi 12 tečajeva godišnje te više desetaka obučnih i drugih aktivnosti vezanih uz pripremu pripadnika naših Oružanih snaga te savezničkih i partnerskih zemalja za upućivanje u operacije potpore miru. U ovih 15 godina obučeno je i kroz aktivnosti provedeno više od 3500 pripadnika MORH-a i OSRH, uz više od 400 inozemnih polaznika s gotovo svih kontinenata. Kroz Središte je prošlo gotovo 250 djelatnika, a suradnju u smislu polaznika, razmjene instruktora i predavača ostvaruje s gotovo 50 zemalja širom svijeta.


Lada Puljizević, Foto: Stjepan Brigljević