Uspješno proveden ciklus priprema za EUBG

Pripadnici bojne Vukovi tijekom veljače su na vojnom poligonu “Crvena zemlja” provodili još jedan u nizu intenzivnih ciklusa obuke. Njezin vrhunac bio je 22. i 23. veljače kad su 1. i 2. vod 2. satnije deklariranih snaga proveli taktičku vježbu s bojnim gađanjem. Vježba je pokazala visoku razinu uspješnosti, koordiniranosti i uvježbanosti, a nakon nje, tijekom travnja, u Njemačkoj će se održati integracijska obuka u kojoj će odabrani Vukovi sudjelovati s predstavnicima drugih zemalja-članica koje participiraju u EUBG-u

Pripadnici bojne Vukovi Gardijske motorizirane brigade (GMTBR) koji su u sastavu deklariranih snaga za EUBG (European Union Battlegroup) u 2016. godini tijekom veljače su na vojnom poligonu ”Crvena zemlja” pored Knina provodili još jedan u nizu intenzivnih ciklusa obuke. Njezin vrhunac bio je 22. i 23. veljače kad su 1. i 2. vod 2. satnije deklariranih snaga proveli taktičku vježbu s bojnim gađanjem.
U skladu s prije utvrđenim planom i preuzetim zadaćama koje proizlaze iz participiranja hrvatskih Oružanih snaga u EUBG-u, GMTBR za drugu polovinu 2016. godine treba ustrojiti i obučiti sastavnice za EUBG jačine motorizirane satnije s ojačanjima. Zbog toga je iza Vukova više od godinu dana složenih priprema i brojnih aktivnosti na svim razinama – od provedbe planskih procesa, izrade dokumentacije, određivanja ključnog osoblja, utvrđivanja dinamike priprema do obuke i ocjenjivanja pojedinačnih zadaća na svim potrebnim razinama.
Provedena vježba obuhvatila je gađanje strojnicama M-84, bacačima granata 40 mm, bacačima raketa RPG-22 uz istodobno korištenje šest vozila podijeljenih u glavni i manevarski dio te provedbu manevra neutralizacije protivnika i prebacivanja iskrcajnog dijela pješaštva. Provedba vježbe koja je dio obuke iz operacija potpore miru pokazala je visoku razinu uspješnosti, koordiniranosti i uvježbanosti, a nakon nje, tijekom travnja, u Njemačkoj će se održati integracijska obuka u kojoj će odabrani Vukovi sudjelovati s predstavnicima drugih zemalja-članica koje participiraju u EUBG-u.
Među Vukovima koji su u sastavu satnije EUBG-a mnogo je i mladih pripadnika koji su u vojnom sustavu oko godinu dana i koji do sada nisu imali iskustvo sudjelovanja u misijama. Ovakva vježba, u kojoj sudjeluju sa starijim kolegama, dočasnicima i vojnicima koji su više puta bili u misijama, pruža odličnu mogućnost za prenošenje iskustava, učenje i prijenos znanja sa starijih na mlađe pripadnike postrojbe.
Na kraju još jednog izazovnog, ali i uspješno provedenog ciklusa priprema, zapovjednik Vukova bojnik Igor Gojmerac, nije krio zadovoljstvo predstavljenim sposobnostima i dostignutim rezultatima. Najavljujući integracijski dio obuke koji će u travnju biti proveden u Njemačkoj te stand-by razdoblje koje za ovu skupinu započinje 1. srpnja te traje do 31. prosinca 2016., bojnik Gojmerac zaključuje: “Što se nas tiče, mi smo spremni i idemo kamo treba.”          


Desetnik Vladimir Tironi, prvi dočasnik 2. voda u EUBG satniji
Današnji događaj na “Crvenoj zemlji” kruna je obuke koju smo provodili zadnja dva tjedna.  Proveli smo bojno gađanje strojnicama M84, bacačima granata 40 mm te bacačima raketa RPG22. U današnjem događanju sudjelovalo je i šest vozila koji su bili podijeljeni na glavni i manevarski dio koji je, uz potporu glavnog dijela, obavio manevar i neutralizirao protivnika. Bilo je izazovno zato što se radi o obuci iz operacija potpore miru i pripremama za nelinearno ratovanje, a to je za nas dodatni izazov. Obuka je bila intenzivna i naporna, ali vrlo uspješna. Zadovoljan sam jer su svi pripadnici usvojili dodatna znanja kojima prije nisu raspolagali. Imamo dosta mladih pripadnika i pripadnica, i drago mi je što su imali priliku vidjeti i taj dio obuke.
Vojnikinja Marina Juričić, pripadnica 2. motorizirane satnije EUBG-a
Ovdje smo danas kako bismo odradili vježbu potpore miru, aktivnosti u urbanom području. Imali smo odraditi puno elemenata i vježba je prošla vrlo dobro, ja sam jako zadovoljna. Pripreme su bile teške, naporne ali jednako tako i izazovne. Sve je to dio vojničke profesije, dio obuke koju treba proći i zato ništa nije preteško, sve se može. Ponosna sam što sam pripadnica EUBG satnije.
Skupnik Stjepan Zebec, vođa 2. tima, 2. desetine, 2. voda
Danas smo imali taktičku vježbu s bojnim gađanjem i gađali smo iz RPG-a 22, puškostrojnica s vozila i ujedno smo izvodili manevar – prebacivanje iskrcajnog dijela pješaštva. Sve što radimo zadnjih dana, čitava obuka i pripreme su iz operacija potpore miru, tako da vježbamo i postupke okruživanja i pretrage, ophodnje, situacije nailaska na ID – dakle, sve one situacije koje se mogu dogoditi prilikom provođenja operacija potpore miru. Svi moramo proći tu obuku jer je ona završni dio svega za što smo se pripremali tijekom cijele prošle godine, a posebno intenzivno i fokusirano radili smo zadnjih tjedana. Obuka je teška, izazovna i zahtjevna. Imamo ovdje mnogo mladih pripadnika koji nisu nikad bili u misijama, koji su tek godinu dana u sustavu, a istodobno ima dosta nas dočasnika i vojnika koji smo bili u nekoliko misija, dvije, a neki i tri, tako da imamo iskustva i to iskustvo i stečeno znanje sada prenosimo na mlađe kolege. Za njih je to nešto novo i zanimljivo pa rado uče i taj proces prenošenja znanja vrlo je uspješan.  


Lada Puljizević, Foto: Vanja Uršić i Lada Puljizević