Završetak šestomjesečnih priprema za EUBG

“Vježba Vuk 15/2 i 15/3 bila je kruna našeg šestomjesečnog pripremanja za EUBG – od razine pojedinca, desetine, do voda, i pripreme za uvježbavanje cjelokupne satnije za potrebe EUBG-a. Danas smo proveli taktičku vježbu s bojnim gađanjem, protuoklopni vod u potpori postrojbi u napadu, i na kraju svega jako sam zadovoljan onim što je postignuto. Vod je vježbom pokazao da je spreman za sve svoje daljnje zadaće,” istaknuo je satnik Predrag Franić, zapovjednik Protuoklopne satnije 1. motorizirane bojne Vukovi

Za pripadnike 1. motorizirane bojne Vukovi GMTBR-a nema odmora. Na padinama Dinare, na vojnom poligonu “Crvena zemlja” iznad Knina održali su 15. lipnja vježbu Vuk 15/2 i 15/3 te uigrano, uspješno, točno po planu i prema očekivanjima, demonstrirali što su i koliko radili zadnjih mjeseci tijekom osposobljavanja za preuzimanje zadaća i sudjelovanje u EUBG-u (European Union Battle Group). Vuk 15/3 bila je taktička vježba s bojnim gađanjem gdje je simulirana situacija u kojoj protuoklopni vod daje potporu postrojbi u napadu, a Vuk 15/2 taktička vježba bojnog gađanja Minobacačkog voda Satnije za vatrenu potporu 1. motorizirane bojne Vukovi GMTBR-a u potpori postrojbi u napadu. Korištena su sredstva za protuoklopnu borbu Fagot i Metis koja služe za borbu na udaljenostima od 2500 i 1000 metara, vozilo M-ATV sa strojnicom 12,7 x 99 mm Browning te minobacači 120 mm.
Satnik Predrag Franić, zapovjednik Protuoklopne satnije 1. motorizirane bojne Vukovi GMTBR-a, na kraju vježbe zaključio je: “Vježba Vuk 15/2 i 15/3 bila je kruna našeg šestomjesečnog pripremanja za EUBG – od razine pojedinca, desetine, do voda, i pripreme za uvježbavanje cjelokupne satnije za potrebe EUBG-a. Danas smo proveli taktičku vježbu s bojnim gađanjem, protuoklopni vod u potpori postrojbi u napadu, i na kraju svega jako sam zadovoljan onim što je postignuto. Vod je vježbom pokazao da je spreman za sve svoje daljnje zadaće.”
Vukove u listopadu ove godine očekuje vježba Udar 15 na kojoj će biti provedeno ocjenjivanje postrojbe sukladno CREVAL-u, a zatim slijedi sudjelovanje na međunarodnim vježbama te obuka koja će obuhvatiti i pripadnike snaga drugih zemalja koje sudjeluju u EUBG-u. Tijekom šestomjesečnog stand by razdoblja, deklarirane snage EUBG-a trebaju biti spremne na izmještaj u roku od deset dana na udaljenosti do 6000 km od Bruxellesa.


Kao članica Europske unije, Republika Hrvatska preuzela je zadaću sudjelovanja u funkcioniranju EUBG-a, ali prvi je kontingent dala još 2012. godine, dok je bila u procesu pridruživanja. Sadašnji se doprinos EUBG-u temelji na motoriziranoj satniji, a proces podrazumijeva da postrojba ulazi u program priprema koji traje 18 mjeseci, slijedi nacionalna certifikacija koja mora biti šest mjeseci prije stand bya te zatim stand by razdoblje. U NOS-u EUBG-a 16/2 glavni će manevarski dio činiti 2. motorizirana satnija 1. motorizirane bojne Vukovi GMTBR-a, a sudjeluje i jedan inženjerijski vod Inženjerijske pukovnije te dio stožernog osoblja koje se nalazi u zapovjedništvu snaga i operativnom zapovjedništvu. Ocjenjivanje NOS-a EUBG-a 16/2 bit će na vježbi Udar 15 u listopadu ove godine.


 Poručnik Milan Radman, zapovjednik 2. protuoklopnog voda Protuoklopne satnije 1. motorizirane bojne Vukovi
Danas smo proveli taktičku vježbu s bojnim gađanjem, a uvježbavanje, pripreme i osposobljavanje za to traju već šest mjeseci. Krenuli smo od razine pojedinca, tima, desetine da bismo došli do razine voda. Korak po korak uspjeli smo u onome što smo planirali, danas smo ovdje, ljudi su sve uspješno proveli i jako sam zadovoljan. Vod je uvježban, mi smo spremni, a ujesen ćemo na Udaru imati još jednu takvu vježbu. Čestitam svojim ljudima na uloženoj energiji, trudu, volji i postignutim rezultatima.


 Natporučnik Ivica Mesić, zapovjednik Satnije za vatrenu potporu 1. mehanizirane bojne Vukovi
Neprestano radimo, dugo smo se uvježbavali, no zato je današnje gađanje i bilo uspješno. Satnija za vatrenu potporu provela je bojno gađanje minobacačima 120 mm: iz četiri minobacača ispaljeno je ukupno 60 mina. Prošlo je u najboljem redu, sve je provedeno po planu, u potpunosti smo zadovoljni i ocijenjeni kao uspješni.


Napisala i snimila Lada Puljizević