Vuk 15/6 – kruna obuke Satnije za EUBG

Nakon godine dana intenzivnih priprema i obuke za sudjelovanje u Europskoj borbenoj grupi (EUBG), pripadnici 1. motorizirane bojne Vukovi GMTBR-a 15. su rujna na vojnom poligonu ”Crvena zemlja” pokraj Knina proveli taktičku vježbu s bojnim gađanjem Vuk 15/6. Na vježbi napadne operacije ojačane motorizirane satnije, koja u stand-by period EUBG-ija ulazi u drugoj polovini 2016. godine, bili su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general- pukovnik Mate Ostović te zapovjednik GMTBR-a brigadni general Boris Šerić.
Uz vozilo M-ATV naoružano strojnicom tipa Browning M2, kalibra 12,7 x 99 mm kojim je opremljena deklarirana Satnija za EUBG 2016/II i koje je na ovoj vježbi prvi put upotrijebljeno u vježbi s bojnim gađanjem, u vježbu Vuk 15/6 bili su uključeni minobacači 120 mm, minobacači 82 mm, POVRS 9K111 (Fagot), POVRS 9K 115 (METIS) te RPG-22. Motorizirana satnija za EUBG ojačana je vodom 120 mm, protuoklopnim vodom, logističkom desetinom te medicinskim timom.
Vježba je pokazala odličnu uigranost svih sastavnica, uvježbanost i sposobnost realizacije svih postavljenih ciljeva, odnosno spremnost za nacionalnu certifikaciju Satnije na vježbi Udar 15 koja će se održati sredinom listopada.
Rezimirajući viđeno zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović na kraju je vježbe rekao:”Ovo je za nas, na neki način, novo iskustvo jer smo prvi put u vježbi s bojnim gađanjem upotrijebili naša nova oklopna vozila M-ATV i prvi smo put imali prilike vidjeti njihovu taktičku uporabu. Kao zapovjednik Hrvatske kopnene vojske jako sam zadovoljan ovime što sam vidio, od same organizacije do provedbe vježbe. Želim ovdje pohvaliti zapovjednika Bojne i zapovjednika Satnije, sve časnike, dočasnike i vojnike koji su danas dali sve od sebe – pješački dio, potporni dio i minobacački dio izvrsno su odradili svoj posao.“
Zadovoljstvo je istaknuo i zapovjednik GMTBR-a brigadni general Boris Šerić. ”Bila je ovo kruna obuke Satnije za EUBG koja u stand-by ulazi u drugoj polovini 2016. godine. Prije odlaska na nacionalnu certifikaciju predviđeno je da ta satnija provede taktičku vježbu s bojnim gađanjem združenih rodova. Nakon svega što smo danas vidjeli, kao zapovjednik Brigade iznimno sam zadovoljan i mislim da je Satnija spremna za nacionalnu certifikaciju na vježbi Udar,” rekao je general Šerić.

Napisala i fotografirala Lada Puljizević