Hrvatska ratna mornarica snaga koja ide naprijed

”Povijest će nas pamtiti po onom što smo učinili i kako smo reagirali dok je bio naš red na straži. Snaga koja grabi naprijed unatoč svim poteškoćama i ograničenjima jest čovjek, ljudi, ljudstvo, osoblje Hrvatske ratne mornarice kojima se najdublje zahvaljujem za sve što su činili i što čine za razvoj Hrvatske ratne mornarice,” istaknuo je zapovjednik kontraadmiral Ivo Raffanelli

U Splitu je 16. rujna 2022. uz mornarički postroj i uz nazočnost predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH Zorana Milanovića, izaslanika ministra obrane državnog tajnika Branka Hrga, general-pukovnika Siniše Jurkovića, zamjenika načelnika GSOSRH, zapovjednika Hrvatske ratne mornarice kontraadmirala Ive Raffanellija, svečano obilježena 31. obljetnica Hrvatske ratne mornarice.

Polaganjem vijenca u more u Kaštelanskom zaljevu odano je poštovanje poginulim pripadnicima HRM-a u Domovinskom ratu, a središnja svečanost održana je u Domu HV-a “General-bojnik Ivo Jelić”. Kontraadmiral Ivo Raffanelli u svojem je obraćanju zahvalio svima koji su  položili svoje živote za slobodu domovine i njezinu bolju budućnost i dali svoj doprinos obrani, ustrojavanju i izgradnji Hrvatske ratne mornarice te istaknuo: “Povijest će nas pamtiti po onom što smo učinili i kako smo reagirali dok je bio naš red na straži. Snaga koja grabi naprijed unatoč svim poteškoćama i ograničenjima jest čovjek, ljudi, ljudstvo, osoblje Hrvatske ratne mornarice kojima najdublje zahvaljujem za sve što su činili i što čine za razvoj Hrvatske ratne mornarice.”

Državni tajnik Branko Hrg zahvalio je pripadnicima HRM-a na svemu što su učinili u Domovinskom ratu i obrani hrvatske obale i otoka. ”Biti pripadnikom Hrvatske ratne mornarice nije lako, ali je časno i budi ponos. Ovo je tehnička grana, u kojoj nadogradnja znanja, usvajanje novih sposobnosti i vještina nikad ne završava. Imali ste i imate hrabrosti sučeliti se s izazovima i iz svake situacije izići kao pobjednici. Vlada Republike Hrvatske odlučna je modernizirati i opremiti HRM te i na taj način pokazati kako modernizacija nije trošak, već investiranje u sigurnost i mir,” rekao je državni tajnik Hrg.

Uputivši čestitke pripadnicima HRM-a predsjednik Zoran Milanović podsjetio je kako je HRM nastao u teškim okolnostima i ni iz čega, u kakvu je pomorsku silu do danas izrastao te kako mu je primarna zadaća čuvati hrvatsko more i hrvatske morske granice. Izrazio je nadu da brodovi koji se grade za potrebe HRM-a zaplove što prije. Najzaslužnijim pripadnicima HRM-a uručeni su ukazi o odlikovanjima, odluke o promaknućima te nagrade i pohvale.


Dan otvorenih vrata HRM-a

U prigodi obilježavanja 31. obljetnice Hrvatske ratne mornarice na Gatu sv. Duje održan je Dan otvorenih vrata te su građani, ali i turisti, mogli obići vojne brodove RTOP-12 Kralj Dmitar Zvonimir i RTOP-42 Dubrovnik i brodice VGB Modrulj 202. Ujedno su svi zainteresirani mogli dobiti informacije o studijskim programima Hrvatskog vojnog učilišta, a posebice sveučilišnom studiju Vojno pomorstvo te dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Zanimanje za obilazak raketnih topovnjača kao i uvijek kad su vojni brodovi na vezu bilo je veliko, a najmlađima poseban doživljaj.

Održano je i natjecanje između mornara, pripadnika HRM-a i kadeta studenata Vojnog pomorstva u vezivanju mornaričkih čvorova. Pobjedu u ovoj mornaričkoj vještini premoćno su odnijeli naši mladi mornari.


 Čestitka ministra Marija Banožića povodom obljetnice Hrvatske ratne mornarice

Pripadnice i pripadnici Hrvatske ratne mornarice, čestitam vam 31. obljetnicu ustrojavanja!

I danas ste, baš kao i za vrijeme Domovinskog rata, jamci hrvatskog suvereniteta i branitelji hrvatskog Jadrana! Pokazali ste tada kako volja hrvatskog čovjeka, želja za slobodom lomi pomorske blokade i donosi pobjede! Zahvaljujem vam što ulažete svoje znanje i iskustvo, što ste predani u izvršavanju zadaća, a sve za dobrobit Hrvatske ratne mornarice i naše domovine! Sa zahvalnošću se prisjećamo svih hrabrih branitelja koji su položili živote za današnju Hrvatsku, za budućnost svih naraštaja koji će baštiniti i braniti najljepše more na svijetu!

Dugogodišnje neulaganje u obranu sve više dolazi na naplatu. Hrvatska Vlada svjesna je važnosti ulaganja u modernizaciju i opremanje svih grana Hrvatske vojske i to i čini. Za Hrvatsku ratnu mornaricu u pregovorima smo s talijanskom Vladom za dva lovca mina, planiramo izgradnju višenamjenskog broda i dovršetak obalnih ophodnih brodova. Time će i HRM imati svjetliju budućnost.

Ono što našim građanima ulijeva sigurnost i izaziva ponos ste vi – pripadnice i pripadnici HRM-a! Zbog vas je Hrvatska ratna mornarica izvrsno pozicionirana u međunarodnim misijama i operacijama. Vi ste ti koji svakodnevno pomiču granice i podižu razinu svojih sposobnosti, koji viju hrvatski barjak i štite hrvatske interese na moru!


Tekst: Vesna Pintarić / foto: Tomislav Brandt