Samo je jedna udarna

Na križanju dviju splitskih ulica – Ulice slobode te kralja Zvonimira – nalazi se spomenik 4. gbr Pauci. Njegov je autor Teo Bilas, a odluku o izgradnji donijelo je 5. lipnja 2012. splitsko Gradsko vijeće. Projektant spomenika u obliku obeliska s uklesanim križem je Studio za dizajn i arhitekturu, a izvođač gradska tvrtka Cestar. Spomenik je svečano otkriven 2. rujna 2013. godine

Četvrta gardijska brigada ustrojena je 28. travnja 1991. u Splitu, u jeku priprema za ustrojavanje ZNG-a. Sve borbene zadaće Brigada je izvršavala pod geslom In hoc signo vinces (U tom znaku pobjeđuješ), a njezin je prvi borbeni zadatak akcija oslobađanja Kruševa, koja je uspješno provedena u srpnju 1991. godine. Slijedile su obrambene, ali i oslobodilačke akcije od Zadra, Sinja, Drniša, Šibenika, Vodica do oslobađanja Dubrovnika i njegova zaleđa u akcijama Tigar i Vlaštica. Nakon Dubrovnika i Južnog bojišta, Brigada je sudjelovala u operaciji Maslenica, koju je, kao i sva prethodna djelovanja, uspješno provela. Brigada kasnije sudjeluje u akcijama i operacijama Zima 94, Skok 1 i Skok 2, Ljeto 95, Oluja i Maestral.

Brigadom su od njezina ustrojavanja zapovijedali ratni zapovjednici: generali Ivo Jelić, Mirko Šundov i Damir Krstičević. Mirnodopski zapovjednici 4. brigade bili su stožerni brigadir Ante Kotromanović, brigadir Zvonko Asanović, brigadir Blaž Beretin te general Mladen Fuzul.

Preustrojem Hrvatske vojske, 4. gbr postala je dijelom nove Gardijske motorizirane brigade, u čiji su sastav ušli pripadnici 1. gbr Tigrovi, 2. gbr Gromovi, 4. gbr Pauci i 9. gbr Vukovi. Naziv i simbole 4. gardijske brigade danas nosi 2. motorizirana bojna Pauci Gardijske motorizirane brigade. U Domovinskom ratu život je položilo 196 pripadnika 4. gardijske brigade, četiri se vode kao nestali, a 1600 ranjeno je ili na drugi način stradalo.

Tekst i fotografije Željko Stipanović