PAUK 22/2 – provjera osposobljenosti i uvježbanosti

Kao ocjenjivana postrojba, 2. mehanizirana satnija imala je zadaću provesti napad, poraziti neprijatelja i izbiti na krajnju crtu napredovanja u svrhu ovladavanja dodijeljenim područjem…

Nakon što smo prije tri mjeseca prisustvovali ocjenjivanju 1. mehanizirane satnije 3. mehanizirane bojne Pauci, Gardijske mehanizirane brigade (GMBR) na red je došla i 2. mehanizirana satnija iz iste bojne. Ista lokacija, iste zadaće, iste crvene beretke, ali ovaj put drugi akteri u fokusu.

Vježba na zemljištu Pauk 22/2, provodila se na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ kod Slunja od 16. do 23. rujna. Glavni cilj bio je provjera sposobnosti i ocjenjivanje obučenosti 2. mehanizirane satnije. Ovo je još jedna u nizu vježbi koje su održane ove godine, a vezane su za ocjenjivanje Borbene grupe mehaniziranog pješaštva III čiji su nositelji pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci. Kao ocjenjivana postrojba, 2. mehanizirana satnija imala je zadaću provesti napad, poraziti neprijatelja i izbiti na krajnju crtu napredovanja u svrhu ovladavanja dodijeljenim područjem. Zapovjednik satnije satnik Marko Domazet Lošo na kraju vježbe izrazio je veliko zadovoljstvo svojim pripadnicima: “Iznimno sam zadovoljan moralom i zalaganjem svih pripadnika koji su sudjelovali u vježbi i unatoč svim vremenskim neprilikama koje su nas zadesile uspješno smo izvršili svoju zadaću,” s ponosom je rekao satnik.

Osim same provedbe napada, pripadnici 2. mehanizirane satnije morali su pokazati sposobnosti i vještine u provedbi tehnika, taktika i procedura sukladno popisu zadaća važnih za misiju, odnosno ocjenjivani su u postupcima vođenja postrojbe, taktičkom kretanju, posjedanju taktičkog područja prikupljanja (TPP) te u provedbi konsolidacije i reorganizacije. Zapovjednik 2. mehaniziranog voda, poručnik Nikola Šušnjara kaže kako je vježba odrađena na visokoj razini i da svi pripadnici mogu biti zadovoljni uspješno provedenom zadaćom. “Ljudi su uvijek najbolji dio ovakvih vježbi i bez iznimke uvijek daju sve od sebe,” zaključio je mladi poručnik.

Sa svojim kolegom složila se i mlada poručnica Katarina Malenica, zapovjednica Voda za potporu, rekavši nam kako su se dugo spremali za ovu vježbu te da nije ni sumnjala kako će ishod vježbe biti uspješan. Treća mehanizirana bojna Pauci Gardijske mehanizirane brigade (GMBR) nositelj je Borbene grupe mehaniziranog pješaštva III, koja je namjenski organizirana višerodovska postrojba. Vježba Pauk 22/2 bila je zadnja generalna proba za završno ocjenjivanje Borbene grupe u listopadu ove godine kad će imati priliku prikazati sve za što su se spremali cijelu godinu.

Tekst: Janja Marijanović 

foto: Tomislav Brandt