Pauk 22 –priprema za teren 

Članovi Stožera Borbene grupe mehaniziranog pješaštva III proučavaju trenutačnu situaciju simulirane napadne operacije na glavnom zemljovidu vježbe

Primarni je cilj računalno podržane simulacijske vježbe u Simulacijskom središtu integracija postrojbi koje su u okviru Borbene grupe mehaniziranog pješaštva III pridodane 3. mehaniziranoj bojni Pauci

Treća mehanizirana bojna Pauci Gardijske mehanizirane brigade (GMBR) nositelj je Borbene grupe mehaniziranog pješaštva III čiji se ciklus ocjenjivanja provodi tijekom 2022. godine. Održavanje glavnog obučnog događaja, velike vježbe na zemljištu, planirano je za četvrti kvartal. ”Do tada bi sve sastavnice grupe trebale dostići sve rigorozne standarde i uvjete kako bi se tijekom vježbe pristupilo ocjenjivanju po NATO-ovu sustavu CREVAL,” kaže za Hrvatski vojnik zapovjednik Pauka pukovnik Ivica Armanda. Sa svojim suradnicima dio je jedne od pripremnih obučnih aktivnosti koju je popratila i naša ekipa. Riječ je o računalno podržanoj simulacijskoj vježbi (CAX) Pauk 22 koja se od 7. do 18. ožujka provodi u zagrebačkoj vojarni ”Petar Zrinski”, točnije u Simulacijskom središtu Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a. Prema riječima sudionika, primarni je cilj vježbe integracija postrojbi koje su u okviru Treće borbene grupe pridodane 3. mehaniziranoj bojni Pauci Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a. ”Borbena grupa namjenski je organizirana višerodovska postrojba. Pridodane su nam, među ostalim, sastavnice iz Samohodne haubičke bojne 155 mm Topničko-raketne pukovnije, Inženjerijske satnije GMBR-a, Voda PZO iz Pukovnije PZO-a, zatim CIMIC tim i desetina NBKO iz GOMBR-a, vod iz Pukovnije Vojne policije…,” nabraja pukovnik Armanda.

Dragocjen alat za usklađivanje

Računalni sustav JCATS koji koristi Simulacijsko središte ZOD-a daje realnu simulaciju potencijalne situacije na bojnom polju

Kad je u pitanju obuka i uvježbavanje operativnih postrojbi Hrvatske vojske, teren je svakako nezamjenjiv. Međutim, kad je riječ o kompleksnijim intergranskim i višerodovskim vježbama te isto takvim postrojbama, prije odlaska na teren i završno ocjenjivanje potrebne su i mnoge pripremne aktivnosti. Računalno podržana vježba, koja se provodi uz potporu iskusnih djelatnika Simulacijskog središta te njihove sofisticirane računalne opreme, dragocjen je alat za usklađivanje sastavnica borbene grupe. ”Kako bismo uspješno proveli sve obučne cikluse koji su pred nama tijekom godine, ključno je da se prije toga svi uvežemo,” naglašava zapovjednik hrvatskih crvenih beretki. Iako se provodi simulacijski, na računalima, CAX vježba Pauk 22 veliki je plus za uključene postrojbe. Prije svega, u njoj se uvježbava Stožer bojne Pauci,  u ovom slučaju ojačan s pripadnicima navedenih sastavnica.  Tako proširen,  on mora biti osposobljen i spreman za donošenje pravodobnih i racionalnih odluka, usklađenih s procedurama OSRH i NATO-a. Pukovnik Armanda ističe da su i vježbi Pauk 22 prethodile pripreme unutar bojne. ”Za uspješnu višerodovsku simulacijsku vježbu morali smo se prethodno uvježbati i na našoj razini satnija mehaniziranog pješaštva. Da smo nepripremljeni i neuvježbani, ovdje ne bismo mogli postići željene ciljeve, a od sebe tražimo ono što nazivamo vrhuncem kvalitetnog stožernog rada jedne postrojbe,” kaže časnik, dodajući da je potpora Simulacijskog središta više nego dobra. Njihov računalni sustav JCATS daje realnu simulaciju potencijalne situacije na bojnom polju. Inače, scenarij vježbe Pauk 22 uglavnom se odnosi na napadnu operaciju borbene grupe, koju igrači uloga i operateri iz Simulacijskog središta nastoje otežati neprijateljskim djelovanjima i ubačenim različitim incidentima. 

”Kao sljednici ratne 4. gardijske brigade, uvijek težimo najboljem, želimo biti u vrhu i svladavati sve postavljene ciljeve,” ističe pukovnik Ivica Armanda

”Na ovoj vježbi možemo vidjeti svoje dobre strane, a i nedostatke. Izvući ćemo naučene lekcije te ih primjenjivati kako bismo u potpunosti dostigli tražene standarde. Naravno, optimist sam jer su Pauci  uvijek optimisti. Kao sljednici ratne 4. gardijske brigade, uvijek težimo najboljem, želimo biti u vrhu i svladavati sve postavljene ciljeve. Uopće ne sumnjam u svoju pomlađenu postrojbu, posebno u mlade časnike pristigle iz programa Kadet koji nam jamče svijetlu budućnost,” zaključuje pukovnik Armanda.


Dobivamo širu sliku

Vježbom do automatiziranog djelovanja: satnik Robert Bajan (lijevo) i poručnik Antun Karl

Dobar pokazatelj jednog od glavnih ciljeva CAX vježbe Pauk 22, tj. integracije drugih postrojbi s Paucima, jest zajedničko djelovanje dvojice časnika: zapovjednika 1. mehanizirane satnije Pauka satnika Roberta Bajana i poručnika Antuna Karla iz Samohodne haubičke bojne 155 mm Topničko-raketne pukovnije. Taj dvojac i njihovi suradnici na stožernoj razini u Simulacijskom središtu moraju detaljno uvježbati sve procedure koje će ih dovesti do ”automatiziranog“ djelovanja.

”Vježba donosi izazov, definitivno je zanimljiva, čak i više no što sam očekivao. Posebno bih istaknuo način na koji smo pristupili stožernom radu. U vježbi sam zapovjednik bitnice i dobivam točan uvid u cijelu situaciju na terenu, djelovanje manevarskih postrojbi koje mi moramo olakšati svojom pravodobnom i točnom topničkom potporom iz PzH 2000,” opisuje poručnik Karl.

Satnik Bajan ističe zadovoljstvo pripadnika satnije vježbom, posebno zapovjednika vodova koji imaju izvanrednu priliku nešto kvalitetno uvježbati prije same provedbe na terenu. ”To su iste stvari koje ćemo provoditi na ocjenjivanjima. Dobivamo širu sliku, razumijevanje djelovanja svih pridodanih postrojbi. Naravno, svi se veselimo završnoj vježbi, koja će potvrditi sve za što smo se spremali,” kaže zapovjednik satnije.

Tekst: Domagoj VLAHOVIĆ

Foto: Mladen ČOBANOVIĆ