Obuka za rukovatelja vozilom za izvlačenje

U Središtu za obuku i doktrinu logistike Zapovjedništva za potporu provedena je od 28. studenog do 9. prosinca obuka pripadnika OSRH za rukovatelja vozilom za izvlačenje (MaxxPro MRAP – Recovery Vehicle Operators New Equipment Training Course).
Obuku je proveo četveročlani instruktorski tim Nacionalne garde Minnesote.
Cilj i zadaća obuke je osposobiti polaznike za samostalno rukovanje vozilom za izvlačenje u različitim situacijama izvlačenja prevrnutih ili oštećenih vozila, ukrcaja vozila na željezničke vagone ili priključna vozila, premještanja kontejnera, korisničkog održavanja, vožnje, te ih upoznati sa sigurnosnim mjerama koje prate korištenje tako zahtjevnog vozila. Početni je dio obuke obuhvatio upoznavanje s vozilom, njegovim tehničkim značajkama i pregled stanja ispravnosti. Polaznici su zatim uvježbavali matematičke izračune dopuštenih opterećenja prilikom korištenja vozila kako bi pri vuči odnosno dizanju tereta izbjegli preopterećenja ili eventualno kidanje opreme. Najveći dio obuke odnosio se na praktične radnje vuče, izvlačenja i podizanja vozila te vezanje i premještanje kontejnera. 
Sastavni dio obuke bilo je i uvježbavanje postupaka u slučaju prevrtanja i procedura napuštanja vozila koje rukovatelji MRV-a prolaze na simulatoru prevrtanja u potpuno kontroliranim uvjetima.
Instruktorski tim iz SAD-a izrazio je zadovoljstvo provedenom obukom, korištenom obučnom infrastrukturom te pohvalio visoku motivaciju i zainteresiranost polaznika kao i njihovo brzo usvajanje znanja.
Koordinator obuke bojnik Boris Galić izjavio je: “Svi su polaznici ispunili preduvjete za dobivanje potvrde o osposobljenosti za rukovatelja vozilom za izvlačenje. Obuku je uspješno svladalo sedamnaest polaznika, koji su bili vrlo motivirani i zadovoljni svim segmentima obuke, angažmanom instruktora, smještajem i hranom.”
Polaznicima je potvrde o osposobljenosti uručio voditelj instruktorskog tima SFC David V. Przybylski zajedno sa zapovjednikom Središta za obuku i doktrinu logistike pukovnikom Matom Tomaševićem.

Tekst i foto: Antun Mandić